Quantcast
Защо каруцата е цяла, защо пиперът е червен - политици омайват народа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Защо каруцата е цяла, защо пиперът е червен - политици омайват народа

Какво ли не видяхме досега в кампанията, макар да е минала едва седмица
5 210
 FB/Антоанета Цонева
Мулти култи триумф в Пазарджишко: кон, каруца, люцерна, Антоанета Цонева, брошура на ДБ и избирател.

Четвъртите парламентарни избори в рамките на година и половина изпразниха партийните каси и личните джобове на претендентите за народна любов. Креативността (художествено-творческата (само)дейност, казано постарому) обаче не секна. Изминала е едва седмица от началото на предизборната кампания, но електоратът вече видя чудесии, които не е предполагал, че може да се случат. Някои бяха подтикнати от хиперактивност, а други... си бяха просто кротки излагации. "Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?", попита преди време енигматично бившият премиер Стефан Янев. Всички конкуренти му се смяха - абсолютно несправедливо, защото малко след него започнаха да произвеждат същото по качество съдържание. Ако въобще има политически пиар в България, наблюдаваме пълния му провал.

Мултикултурата определено се сдоби със свой непреходен символ - качената на каруца Антоанета Цонева, настойчиво убеждаваща избирател - каруцар, да се довери на разума си, тоест да гласува за ДБ. Бял кон отпред, зелена люцерна отзад, той по джапанки, тя с нова прическа - жълтопаветна идилия насред Пазарджишко... Под снимката във "Фейсбук" избирател настоятелно моли Цонева да посети потребителите на коноп. Обещава да се разделят ухилени. Ама как няма, смехът си е гарантиран!

Принос в селската пасторалност даде и бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (ПП). Като истински народен човек той изигра няколко ръченици из региона, а накрая се появи на партийно събрание в село Приселци. Но как? С лека кола (абе количка някаква...), която отрудените селски хора не могат да си купят за три живота. Как ли изглежда светът през очите чичото, който полива пестеливо пипера, защото водата е скъпа (потенциален избирател от Приселци)? А през очите на собственик на култов ресторант в Морската градина на Варна и на още куп фирми, който може да си позволи няколко такива небрежни колички (кандидатът Коцев)? Могат ли да имат каквото и да е общо? Това, вярно, са неуместни въпроси, понеже са екзистенциални, а не чисто политически.   

Като стана дума за пипер, не може да бъде подмината и една друга забележителна изява - университетски академик химик стои пред зарзават и държи реч. За Николай Денков (ПП) става дума. Очевидно някои чутовен мозък е накарал академичен човек като него да се замеси в калните борби с ГЕРБ за "Капитан Андреево" - и обяснява Денков във видео кое е нитрати, кое пестициди... (герберите се произнесли невярно по тоя животрептящ въпрос). Стои изпънат мирно пред сергия Денков, буквално като посаден (насаден). Декламира, а зад него зеленеят и червеният апетитни краставици и пипер -  внесени в епохата на ПП, разбира се. Специално пиперът е тъй сочен и едър, че хич не навява в зрителя пестициди и нитрати в него. Още нещо любопитно - Денков казва, че разликата между нитрати и пестициди била като между хранителните добавки и бойни отровни вещества. Това определено е мега находчиво сравнение, но недовършено - липсва Кирил Петков, който на финала да предложи на публиката хранителна добавка... 

На Петков трябва да му се признае, че не спря да публикува лични клипове в мрежите, след като едно дете го изненада казвайки, че "Възраждане" ще победят ПП. Обаче да се чуди човек на клиповете, в които (уж) няма излагации! Ето част от един:

Локация: Враца. В кадър: Деница Симеонова, известна с лафа "Просто Киро"; момче на име Влади, емигрант по подразбиране; самият Киро.

Симеонова: "Като обявихме идеята за Северозападен университет, Влади каза: "Вие се шегувате, това всеки го обещава, вие няма да го направите". И аз му казах: "Не, Влади, ние сме тези, дет' ше го направят!". 

Киро добавя, че ако стане университетът, Влади ще трябва да се върне в България.

Влади отвръща, че много се надява.

Точка. А идея?

Симеонова обаче произнася всичко това с такъв жизнерадостен фасон, все едно е казала нещо невероятно умно. Или поне е построила пет моста над Дунав. Клипът следва да се изгледа заради неповторимите й тембър и интонация: 

Кампанията роди и един друг въпрос - кой потропва с червени ботушки и не е дядо Мраз? Ама хубави червени ботушки, градски - стоейки редом с почти бос селски човек? На снимката той е беден, изнемогващ, изнурен. Тя - съвсем не. Отговорът: Мая Манолова (Изправи се България") си има червени ботушки. Снимката е от Каравелово. Същото Каравелово. Казано сериозно (наистина!) много кандидат-депутати изринаха доста кал от къщите на пострадалите хора. Помагаха, снимаха се рекламно, след ден-два си тръгнаха, отидоха да помагат на други хора в страната и пак да се снимат... Кое е етично-неетично в тази работа трудно може да се отсъди. Но в една предизборна кампания са важни детайлите. А и мярата, тънките послания... Ботушките на Манолова, точно до този човек, внушават лайфстайл насред мъка - нищо друго. 

А ако някой се чуди може ли кандидат-депутат да се появи до крайпътна табела и автомобили, отговорът е положителен. Победа до село Победа с 28 балона за бюлетина 28! Листата е червената, балоните са червени, а даже и косата:  

На финала е Луна. "Нашата прекрасна политичка", казва за нея водещата. Добре е да се гледа клипът. Основно заради водещата:  

Разбира се, още много песни, танци, а и яхти, автобуси влязоха в предизборна употреба (част от тях - виж в галерията). Целият инструментариум не може да бъде изброен. Струва ли си всичко това, питат се хората.... - 2.8 българи я излязат да им гласуват, я не. Ама пък и 1 млн. да излязат - депутати пак ще си имаме. Значи си струва за повечето от тях!

Още

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

1601
"Орион" прелетя над Луната

21.11.2022

Обновена

2800
Космическият кораб "Орион" надмина рекорд на "Аполо 13"

27.11.2022

3140