facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Здравният министър даде заден за задължителните маски

Правителството вече смята, че 5000 лв. са прекомерна глоба за някои нарушения на мерките
Обновена
8 586

Брифинг с участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, March 31, 2020

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че отменя вчерашната си заповед, с която стана задължително носенето на маски на обществени места. Новината беше съобщена на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

"След разговор с премиера Бойко Борисов искам да ви информирам, че всички мерки, които се предприемат от щаба и правителството и се реализират в заповеди, са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на коронавируса у нас. Неслучайно ЕК силно подкрепи мерките, които предприема българското правителство, и ни дават за пример на всички останали държави. Искам да ви убедя, че мярката от вчера с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство срещу коронавируса, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям тази мярка", заяви Кирил Ананиев.

По-късно от МЗ съобщиха, че нареждането на министъра е отменено. Министерството обаче препоръчва "на всички лица да използват защитни маски в закрити и открити обществени места, включително и в обществения транспорт". "Обръщаме внимание, че при безсимптомното протичане на заболяването, посещението на обществени места предполага повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дистанция между хората. Ето защо носенето на маска от здрави хора способства за предпазване и при контакт със заразени повърхности. От друга страна, в случай на безсимптомно протичане на заболяването, носейки маска болният предпазва околните", посочват от ведомството. Оттам припомнят, че основният начин за предпазване от COVID-19 е спазването на висока лична хигиена и физическа дистанция.

На брифинга Кирил Ананиев обясни още, че държавата планира да закупи 1 милион маски, които ще бъдат сертифицирани. До една седмица пък се очакват 2 млн. маски от Китай - обикновени и с повишена защита. "Ще ги раздадем чрез Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби и нямат възможност да си закупят такива маски", каза Ананиев и добави: "Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейския пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства."

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Ето защо сме дълбоко убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки. Между нас се движат хиляди хора, може би, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", коментира още Кирил Ананиев.

На въпрос дали глобата от 5000 лв. за нарушаване на антиепидимичните мерки не е твърде висока, здравният министър отговори, че се обмисля редакцията ѝ за неносене на маски, след като парламентът заработи. От думите му обаче не стана ясно как ще се налага санкция, ако си без маска, след като вече не е задължително да носиш.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че намаляването на глобата ще бъде само за определени нарушения, а за нарушаване на карантината наказанието ще остане същото - лишаване от свобода и сериозна глоба. По негови думи новата заповед за маските ще бъде само препоръчителна. "Препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са в затворени помещения или с други хора, например когато са в магазин", допълни той. 

Вътрешният министър заяви още, че има издадени 402 административни акта за нарушение на хора, които са се събирали в паркове и градинки. Нарушителите на карантината също били около 400, срещу които са образувани досъдебни производства. Няма обаче глобени за неносене на маска.

"Изградихме информационна система между РЗИ и МВР, така че всеки полицай в реално време по ЕГН да разбере дали даден човек трябва да се намира под карантина или не. Спазването на карантината и контролът ѝ е една от мерките, които най-много настояваме да се спазва, защото това носи най-добър резултат", подчерта Маринов.

Той също така обясни, че не може да се прогнозира дали цената на маските няма да скочи, тъй като "живеем в пазарна икономика". Все пак може да се очаква спекула, посочи Маринов.

100

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР разреши на Джок Полфрийман да напусне страната

29.05.2020

Обновена

4005 23
Разследващи полицаи са арестувани при получаване на подкуп

29.05.2020

2191 6
МВР не иска Интерпол да публикува червената бюлетина за Божков

28.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

12250 20

Коментари

Страници

slavabg

Ще отменяме маските ли? 😷 😂

 

Кога ще сезират 4-ти км. за реалното си психическо състояние? 

 

 

Каубой
снимка на Каубой

Цитирам Чудомир любим мой автор. " все иска, все недоволно. — То, брате, кай, не мяза ни на холера, ни на испанска треска. И без национална гордост, ..."

Иван111

Те от СЗО са дали достатъчно разяснения ...

Invisible

  Дано се сетят да впишат като мярка, и разстрел на място за мародерите.

  Спокойно, ще се появят.

  

Lola the Kinks

Еленко Ангелов Някой да тагне Генерала!  #elenkoangelov /ВИДЕО!/

Вижте как Глашатаят на Смъртта, дал предложението всички да ходят с маски, и който не ходи да глобяват с по 5 бона, си чисти очилата с … маската! https://www.facebook.com/elenko.angelov/videos/373...

 

Direktiva

 Тоя с видеото си показва само собствената простотия! На какво се смее, на себе си, че е прост галош!

slavabg

Маската е годна за употреба точно 2 часа, след това става развъдник на бактерии... колко маски трябва да използваш за 8 часов работен ден, кой ще ги подсигури?

 Следват ръкавиците, БОКО намери ли кой да произвежда ръкавици за да ни ги пласира задължително? И каква е тая малка глоба от 5000 лв. и какви са тия левове, нъл ще влизаме в еврочакалнята, направо в евро да ги докарва глобаците за глопаците 😆

 

Вируси, а? Корони, а? Сигурни ли сте? 😉

Aniki

Маската е годна за употреба точно 2 часа

Даже по-малко. В момента в който се наплюнчи и става безполезна дори по-вредна отколкото без. 

IvanM

Таз издържа по-дълго от оназ (за камионите).

Смех, смех и....

Талибан

Нали виждате кви подобия на хора ни управляват? Или некой ловко ще ги оправдае?

Stern

Ами сега какво правят тези, които се бяха наточили да продадат 1,5 млн. маски, защото са задължителни?

А те вероятно не са случайници, живи да ги оплачеш.

Васик

Какво им става на тези хора? Няма ли някакво извинение за такава немарливост?

Danibus

Голям майтап, генерал Годжи на по време на брифинга си чисти очилага с маската си.😆

Direktiva

И какво е толкоз смешно, тези маски не са стерилни! Прост е ухиления галош с видеото!

Сгугню
снимка на Сгугню

Падна едната от двете неадекватни мерки. 

 

Всяка забрана трябва да има ясен мотив и обосновка.

Хората не са стадо и не може да им се пляскат забрани ей така, щото някой си е решил, в противоречие с всякаки информации за необходимост от такава мярка.

Aniki

Цялата заповед беше неадекватна. Не се уточнява нищо, а като ще се задължава е добре да е ясно какво точно. Носене на маски ок, ама от написаното не става ясно къде трябваше да се носи. В джоба върши ли работа? Не се уточнява каква маска. Казват "направете си у вас", със същия успех мога да сложа и тоалетна хартия пред лицето си, ще мине ли номера? Виждам, че изтерясали граждани, тук включително, и използвана такава са готови да сложат в паниката си... А най-абсурдното е размера на глобата. 

Буболечо
снимка на Буболечо

> със същия успех мога да сложа и тоалетна хартия пред лицето си, ще мине ли номера?

Да, категорично. Днес в хипермаркета не искаха да ме пуснат без маска, сложих си предварително направената от 2 слоя домакинска попивателна хартия с ластичета, щипнати с телбод.

Пуснаха ме без проблем.

bD

Кой ще носи маска решава поженкар и счетоводител .Народът- ха хо.

Aniki

журналист: "С колко маски разполагате(държавата)?" 

ананиев: "поръчали сме"

sanivelev
снимка на sanivelev

😅 Тоя министър е много зле, а най-зле е оня, дето му говори.

Дежурния

Интересно ще е ако пуснат поне част от героите от форумите из щабовете за кризата, да вземат решения...

Впрочем това може да е един от способите за по-бързо придобиване на стаден имунитет. 👀

greenville

От отбора на блондинките въпросче

В случай, че си нося маската в джоба или в чантата брои ли се за изпълнение на разпоредбата? Щот'нареждат да носим маски....ми обяснявайте ги тия неща, блондинка съм !

И какви маски трябва да носим все пак? Аз съм лесна-имам във всички цветове на дъгата, имам с дантелки, с перлички, с бродерия...даже и с мъниста имам двечки

Само че гореизброените ми модни придобивки са от обикновен плат, да не кажат после, че тия не стават?

Васик

Дали глобата от 5000 е адекватна? Да започнем от това, че според Борисов магазините отварят сутрин в пет. Едва ли Борисов е наясно колко струва един хляб, затова за него 5000 е напълно нормална глоба.

zaho47
снимка на zaho47

Сега очаквам Банкянския да заповяда, всеки да внася доброволно по 5,000 лв. в хазната!

Compay
снимка на Compay
Добро попадение ! От целокупната популация така ще се съберат над 3 милиарда ! Бай Онуй вместо 10 милиарда ще тегли заем само 7 милиарда ! Ще спести три милиарда , които после ще раздаде , и така ще сме на далавера .
АдМин

На 41:

Колега, короната не ни пречи да сметаме. Бай Онуй май по-добре смета - хем 10 млрд заем, хем 35 милиарда от "целокупното население"... 35, не 3,5

вила

Поажарникария,а не държава,сър-няма стратегия,няма политика ,има  борисов казАл,а той се върти като пумпал...Няколко пъти на ден мени твърдата си позиция на 180 градуса.Общественото мнение не приемало маските?!Има Закон,приет от 43 НС,обнародван в ДВ бр.80 от 11 октомври 2016,който забранява маските на обществено място,ама борисов ръчно без и над законите командори в пожарникария.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Колективна мимикрия или " изкуството да подражаваш"

:)

nebenebe

Няма да анализирам. Но и тоя мека. И МВР-то мека. Пълна мизерия сме. Неграмотността е тотална.

.....................

Горанката колко пари събра от солените глоби? Щото няма начин идеята да не е негова.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Крива ситуация с мек подход се оправя.

:)

Твърдият е непригоден в конкретния случай.

Не може да взема завоите.

:)

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×