Quantcast
Здравният министър: Няма нужда от допълнителни мерки | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Здравният министър: Няма нужда от допълнителни мерки

С най-меките мерки в Европа сме предпоследни по заразени на Балканите, отчете Борисов
Обновена
2 908
Извънреден брифинг в МЗ

Извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването

Posted by bTV Новините on Tuesday, August 4, 2020

Няма нужда от допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса в България, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов днес на пресконференция във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. Въпреки растящия брой на случаите правителството даже смята отново да направи отстъпки и да пусне публика на футболните мачове срещу гаранции от агитките, че ще спазват всички противоепидемични мерки.

Извънредният брифинг бе съпроводен от съобщение на правителствената пресслужба за среща на министъра при премиера Бойко Борисов, на която е присъствал и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На срещата, на която отново очебийно липсва шефът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, Борисов е разпоредил "фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти". В съобщението е предаден следният диалог:

"Главният държавен здравен инспектор каза пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. „Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите“, посочи премиерът Борисов."

Какво каза още здравният министър:

- Към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната система. Имаме ясен план какво се случва във всеки един момент при увеличаване на натиска върху системата. Изчисляваме този натиск на дневна база според новорегистрираните случаи с коронавирус. Ако имаме под 150 случая, ще имаме разкрити 2499 легла, от които 397 легла за дихателна реанимация. Ако имаме 150-350 случая, ще бъдат разкрити 2832 легла, от които още 397 легла ще са за дихателна реанимация. При над 350 случая имаме готовност да разкрием 8415 легла общо, от които 7307 за консервативно лечение и 1108 за дихателна реанимация.

- Имаме хирургически маски за три месеца напред. Специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони за 3 месеца, специализирани - за 9 месеца, ръкавици - за месец и половина. Най-ниско количество имаме на калцуни и ръкавици, МЗ полага всички усилия за увеличаване на наличностите.

- В целия свят има проблем с персонала. Знаете, че в целия свят тези пациенти се лекуват не само от инфекционисти. В момента имаме недостиг на инфекционисти, но той не е само тук. Имаме недостиг на реаниматори и анестезиолози, правим картиране в цялата страна на потребностите от специалисти. В края на годината ще представим карта на потребностите, за да можем да преценим в каква насока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми, за да инвестираме в такива хора и развитието им. Стараем се да съсредоточим тежко болните в болници, където има персонал, който може да се справи с тях.

- Това заболяване крие все още много неизвестности, много учени в световен мащаб сгрешиха. В тази ситуация ние не знаем какви неизвестни още крие този вирус. В момента наблюдаваме неговото по-лесно предаване. Наблюдавахме промени в неговата вирулентност във времето. Подмладяват се новозаболелите, не знаем дали този процес ще бъде трайна тенденция. Единствените мерки, които са ефективни, са тези, които налагаме.

- По отношение на учебната година, искаме да намерим медицинската целесъобразност какво ще препоръчаме - как контролираме децата, как предотвратяваме разпространението на болестта в училищата, как карантинираме при положителен случай, как правим промяната в учебния процес. Има много въпроси, за които от следващата седмица ще бъде сформирана работна група.

- Подписването на анекс към националния рамков договор се отлага, тъй като се уточнява увеличението на клиничните пътеки, с което трябва да се увеличат и заплатите в системата, обясни Ангелов. Той отново обясни, че няма да се въвежда задължително тестване на всички пациенти при постъпване в болница. В същия анекс е записано и увеличението на клиничната пътека за коронавирус на 1200 лв.
- За искането за отваряне на мачовете за публика, министърът даде заявка да се изпълни желанието, ако агитките поемат гаранция да спазват всички противоепидемични мерки. "Няма как да спрем да живеем, но този път органите на РЗИ ще бъдат безкомпромисни", предупреди Ангелов. В последните седмици обаче главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев непрекъснато обяснява, че инспекциите са изключително натоварени. Съгласието на министъра идва в отговор на желанието на феновете на "Левски" и "ЦСКА-София" отново да бъде отменена забраната за допускане на зрители по стадионите. Тези на "ЦСКА-София" дори поставиха ултиматум, ако желанието им не бъде изпълнено. В резултат Бойко Борисов нареди на Ангелов и спортния министър Красен Кралев да оформят решение и то вече е факт. "Разрешава се съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка", се казва в официално съобщение от спортното министерство. По-късно се очаква и заповед от Министерството на здравеопазването. Така още от петък, когато започва новия сезон в Ефбет лига, на стадионите ще има зрители.

 

- За наргилетата - разсъждаваме по темата, но към момента не възнамеряваме да ги забраняваме. Всеки, който пуши наргиле е на възраст над 18 години и може да носи сам отговорност за действията си.

 

ОГНИЩА

Министърът даде подробности за двете огнища в старчески домове. Във Варна първият заболял е касиерка, вторият - лекарят на дома, който е на основен трудов договор на летище Варна. В Русе се изследва вероятност заразата да е пренесена през кафене, в което въпреки забраната за свиждания са се събирали обитатели и техни близки. В някои семейства във Варна също има заразени близки, което поражда съмнение, че и там не е спазвана забраната за свиждания.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Няма да има лимити за направленията за тестове за COVID-19
Главният здравен инспектор иска затваряне на барове и стадиони

23.10.2020

Обновена

3458 45
Чехия поиска да ѝ пратят 300 лекари от НАТО и ЕС

23.10.2020

Обновена

1956 20

Коментари

Костадин Николов

Интересно и странно – извънредна пресконференция, на която се обявява, че всичко е наред и няма промяна в обстановката...

 

Дейност ли отчита министъра или превантивно отбива някаква атака?

Хулиган

Цялата логорея беше с прозрачна цел - да се подплашат протестиращите.

Като сме пропуснали да сложим политическата пасмина под карантина, сега ще трябва Площадът да свърши тази работа...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

geni2

Журналистичеките въпроси бяха много компетентни, отговорите още повече !

 

КОЙ МАЛОУМНИК ИСКА ДЕЦАТА ДА НЕ ХОДЯТ ПРИСЪСТВЕНО ?

 

ОСТАВКА !

Foster Klein

┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬███┬
┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬███┬┴
┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬████┴┬┴┬
┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴█┴┬█┬┴┬┴┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬┴
┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬█┬┴██┬┴┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬┴┬
█┬┴┬┴┬┴┬█┬┴┬┴┬┴█┴███┴██┬┴┬███┬┴┬┴█┴┬┴
██┬┴┬┴┬┴██┬┴┬┴┬█┬█████┬┴┬███┬┴┬┴██┬┴┬
┴███┴┬┴┬██┴┬┴███┴████┬┴██████┬┴██┬┴┬┴
┬┴███┴┬┴█┴┬┴███┴████████████████┬┴┬┴┬
┴┬┴┬██┴┬██┴┬██████┴┬┴███┴┬┴┬████┴┬┴┬█
┬█┬┴┬█┬┴┬████████┴┬┴┬┴██┬┴┬┴┬███┬┴┬██
┴██┬┴███████████┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴███████┴
┬██┴┬┴█████┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴█████┴┬
┴┬█████████┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬████┴┬┴
┬┴┬████┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴██┬┴┬┴┬┴███┴┬┴┬
┴█████┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴
██████┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴██┬┴┬┴██┬┴┬┴┬┴███████
┴█████┴┬┴┬██┴┬┴┬██┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬┴█████┴
┬████┴┬┴┬┴██┬┴┬┴██┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬██┴┬┴┬
┴████┬┴┬┴┬██┴┬┴┬██┴┬┴┬┴██┬┴┬┴┬┴██┬┴┬┴
┬█████┬┴┬┴██┬┴┬┴██┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬███┬┴┬
┴┬████┴┬┴┬██┴┬┴┬██┴┬┴┬┴██┬┴┬┴┬┴█████┴
┬█████┬┴┬┴██┬┴┬┴██┬┴┬┴┬██┴┬┴┬███┬┴███
███┬███┬┴┬██┴┬┴┬██┴┬┴┬┴████┴████┴┬┴┬┴
██┬┴████┬┴███┴┬┴████┴████████████┴┬┴┬
█┬┴┬┴┬██┴█████┴████████┬┴┬┴┬┴██┬██┴┬┴
┬┴┬┴┬┴┬█████████████┬┴███┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬
┴┬┴┬┴┬███┬██┴█████████┬┴┬┴████┴┬┴┬┴┬┴
┬┴┬┴┬┴██┬██┴┬███┬┴┬█████████┬┴┬┴┬┴┬┴┬
┴┬┴┬┴┬┴┬┴██┬┴┬█┬┴┬┴██┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬┴┬┴
┬┴┬┴┬┴┬┴┬█┬┴████┬┴┬██┴┬┴┬┴┬██┴┬┴┬┴┬┴┬
┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬████┴┬┴██┬┴┬┴┬┴┬█┬┴┬┴┬┴┬┴
┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴██┬┴██┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬
┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬██┴┬█┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴
┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬███┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬
┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴█┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴┬┴

касоразбивач

А с чувалите за трупове и хладилните камиони какво ще правим ? Или този път ще му докарат колкото е поръчал а не като миналия път?

geni2

Разсъждаваме по темата за наргилетата, но към момента не възнамеряваме да ги забраняваме, каза министърът на въпрос ще откликнат ли на исканията от кметове да се забрани употребата им заради ползването на общ накрайник. За този накрайник са дадени указания да се сменя от всеки човек, всеки, който пуши наргиле е на възраст над 18 години и може да носи сам отговорност за действията си, изтъкна той, но подмина въпроса, че много деца също пушат наргиле.

ЕЕЕЕ НЕ !

 

!!! С МАСКИ и НАРГИЛЕТА !!!!

 

100 пъти ОСТАВКА !

cartman

Дано да не се стига до там никога! Просто и да бъдем още по-отговорни!

Ace Ferrengo Ce...

Този обърна палачинката. След месец ще разправя, че не е било палачинка, а другата буза. Малко ми се гади, ще отскоча до МС.

Минувача
снимка на Минувача

Нали чувалите за трупове Мая ги занесе пред дома на Борисов? На когото му потрябват лично да си вземе.

Минувача
снимка на Минувача

Гурото Мангъров:

https://www.facebook.com/1288605388/posts/10216790754943059/?d=t&vh=i

 

😵

noooo1

ако агитките поемат гаранция да спазват всички противоепидемични мерки.

 Наистина ни управляват много прости хора. БайХ, ако му поискат гъза и него ще даде, само да остане на власт.

Ace Ferrengo Ce...

Ба, той не иска власт. Подминуващи не му дават да се откаже. Е, и малко страх относно санитарните условия на квартирата в близките 30 години.

PlaNed
снимка на PlaNed

То и от подобен министър вече няма нужда, защото се запасихме с чували!

По този повод, един брадат виц.

- Как се наричат хората, които едва си взимат изпитите?

- Мини - с - три.

randevu

Извънредният брифинг:  "Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите"

И за  какъв го правят тоя извънреден квото и да е? Това е безотговорно и дебилно.

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Току-що Боко пак разрешил посещенията на футболни мачове.

А плужеците около него - министри, здравни инспектори и всякакви други калинки само плачат по телевизиите, а не смеят да му кажат на главния "епидемиолог" колко е прост.
Защо се страхуват бе ?!
Той сам многократно го призна вече !!!

randevu

увеличението на клиничната пътека за коронавирус на 1200 лв

И кво от това, няма връзка.😃 

randevu

ЛАФЪРДИЕВРейтинг: 133K|2020.08.04 18:43ч.

Ами ето го автора на фалшивата новина:
" Доц. д-р Кунчев изрази мнение, че при разпространение на заразата с тези темпове скоро здравната система ще започне да се задъхва.

" Броят на починалите от последното денонощие е повече от стряскащ. Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се".
Това заяви Кунчев в студиото на Здравей, България на Нова тв.

Как сме с чувалите? 

Su38

Броят на починалите е функция от начина на лечение. Е, щом нарастват, не ни е виновен ковидът, а това, че не можем да лекуваме пневмонията. Мисля, че това казах от началото, но напредък няма. И няма и да има, когато не се прави наука. А науката винаги е свързана с анализ на жертвите. И сега, разбирате ли, защо не се правят аутопсии и до какво води неправенето на аутопсии?

Ace Ferrengo Ce...

Проблема не е в тях. Няма как да искаш разбиране. Тази порода се управлява, бие се, насилва се. В името на свършената работа. Все си мисля, че този малък нюанс при разбирането на естеството на нещата поставя отговорните и интелигентните в незавидна и традиционно губеща позиция. Сравнени с възпитаниците на магнаурската школа, примерно. Тъжно, но необходимо осмисляне.

Su38

Не мисля така. Знам, че звучи идиотски, но наистина се постигат резултати. Не могат да бъда мигновени, няма как да стане, но рано или късно, с постоянно повтаряне и изтъкване на глупостите, които се правят, полека-лека повечето почват да вдяват.

Мислите, че с протестите беше по-различно? Не, същите хора са... Но от доста време се изкарват кирливи ризи и на хорат почва да им омръзва да ги управляват кирливани. Същото е в науката и медицината. Просто хората трябва да бъдат събудени. Тежка и неблагодарна работа, но единствената печалба е резултатът. Ако вярваш в него и искаш да го постигнеш.

Ace Ferrengo Ce...

Ще ми се да си прав. Даже много, но аз на тая кълка трудно лягам. Цял живот работя за резултат. Най-често, без замисляне и анализ съм способен да обясня цената на всяка минута. Напоследък, от ЕГН-то е, цената се качи. Бъди здрав и ако или когато ти хрумне, че плащаш само със здраве (всички и винаги стигаме дотам)... почни с бой. Сигурно знаеш, за един бит двама учени давам ...

Влез или се регистрирай за да коментираш