Quantcast
Зелена зона превзема нови квартали на София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Зелена зона превзема нови квартали на София

Поредното предложение е за Зона Б-19
10 224
 Илияна Кирилова

Въпреки че темата за разширението на синята и зелената зона в София изглежда предрешена след анонса от лятото на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС, че такова предстои в близките месеци, районен кмет обявява обществена дискусия за и против въвеждане на платено паркиране в още една част от града. До 25 октомври жителите на София, особено хората от район „Възраждане“, имат срок да изпращат писмени становища във връзка с плановете на Столична община да включи Зона Б-19 към зелената зона. Границите са между булевардите „Инж. Иван Иванов“, „Александър Стамболийски“ и „Константин Величков“. От „Възраждане“ съобщават и че кметът на района е издал заповед за представяне на самата схема за разширение на зелената зона. Тя ще се намира във фоайето на втория етаж на общинската сграда. Публичните консултации по темата пък ще приключат с обществено обсъждане на проекта за разширение на зоната за платено паркиране. То ще се проведе на 25 октомври от 18 часа в административния център на "Възраждане". За участие в дискусията задължително трябва да се поканят хората, изпратили писмени становища, както и екипът, разработил проекта за почасово паркиране.

Както „Сега“ вече писа, през август официално стана ясно, че управляващите в София – коалицията ГЕРБ-СДС, имат намерение да разширят обхвата на синята и зелената зона. Зона Б-19 бе сред все още свободните части от столицата, за които се разбра, че ще бъдат придадени към зелената зона с около 550 нови места. Замисълът е големи части от зелената зона да преминат към синята. Планира се и увеличаване на нейното времетраене – след приемането на преложението вместо от 19.30 ч. тя вече ще продължава до 20 ч. Това стана ясно при представянето на проекта за промени в ресорната наредба, огласени от общинския съветник Зафир Зарков от ГЕРБ. След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места.

След представянето на проекта опозицията обвини ГЕРБ, че увеличава периметъра на синята зона единствено с цел да събира повече пари от жителите на града, без да им предостави по-добра услуга и без да изпълнява програмата си за строеж на нови паркинги. Изчисленията са, че разширението на синята зона ще донесе нови около 6 млн. лв. в бюджета на София. Въпреки съпротивата на БСП и на "Демократична България" докладът за разширяване обхвата на двете платени зони вече бе приет от част от постоянните комисии в Столичния общински съвет.    

Управляващите в София предлагат още да се премахне безплатният "Служебен абонамент" за държавни и общински структури, който сега включва три паркоместа. Освен това идеята е паркирането в режим "Служебен абонамент" в центъра да се ограничи до 5 платени места на административен адрес - както за институции, така и за частните фирми. Изчисленията са, че това ще доведе до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града. Предлага се и удължен служебен абонамент, който да функционира от 19,30 до 22,30 ч., както и разширен служебен абонамент с действие в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч.

 

Инструкции

Становищата на гражданите относно разширението на зелената зона в Зона Б-19 трябва да се адресират до кмета на  „Възраждане“ Савина Савова и да се подават в деловодството на районната администрация. „Те трябва да съдържат общ коментар и конкретни мотивирани предложения, доказателства за пропуснати ползи от невъвеждането на други варианти“, се казва в съобщението на районната администрация. „Становища, постъпили след определения срок, не се приемат. При постъпване на писмени становища, същите се систематизират от комисия, назначена с отделна заповед на кмета на район „Възраждане“, която да изготви обобщаващ доклад“, пише още в него.

 

Още

Насред енергийната криза София се оказа с 5 ледени пързалки

02.12.2022

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3561
Фасадата на театър "София" се ремонтира "като баня"
GPS-и на деца със специални потребности ще дава Столична община

24.11.2022

234