Quantcast
10 станаха жертвите на коронавируса у нас | СЕГА
facebook
twitter

България

10 станаха жертвите на коронавируса у нас

422 са потвърдените случаи на COVID-19
Обновена
13 939
 Илияна Кирилова

Броят на жертвите от коронавируса достигна 10 души. Днес в късния следобед 40-годишен мъж – пациент в „Пирогов", чиято проба е била положителна за COVID-19, е издъхнал след внезапно спиране на сърцето.

Мъжът е постъпил в лечебното заведение преди два дни със симптоматика на новия коронавирус в среднотежко състояние. Веднага е бил диагностициран с двустранна пневмония, а по-късно е потвърден и COVID-19.

Тази сутрин 57-годишен мъж с положителна проба за коронавирус почина в Кюстендил. Мъжът е бил с двустранна бронхопневмония и е бил включен на респираторен апарат. Заедно със съпругата си, той се е върнал на 16 март от Германия. Съпругата му днес е била приета в кюстендилската болница, след като досега е била на домашно лечение.

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по последни данни на Националния оперативен щаб, от които 207 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. 

Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.

НАПРЕЖЕНИЕ

Доста напрегната е ситуацията на гара Илиянци. Днес стана ясно, че 64-годишна служителка там е починала през уикенда от коронавирус. Две от предишните жертви на заразата бяха родители на мъжа, който също работи там и бе поставен под карантина около 10 март. Неговите тестове обаче са отрицателни. Служителите на гарата са силно притеснени, но засега не се изследват други работещи там, нито са изолирани.

Според Нова телевизия жената е починала в Пета градска болница, ден след приемането й. "В деня, в който последно беше на работа, някъде по обяд влязох при нея за услуга и видях, че е умърлушена. Забелязах, че не обядва, както прави всеки ден по това време. Каза, че не й е добре”, обясни пред телевизията Цветан Александров, началник на гарата. На следващия ден състоянието й се влошава. Вместо да потърси медицинска помощ, решава да се лекува вкъщи. „Мислела е, че е по-скоро грип, тъй като времето беше такова - нито в студено, нито топло. На втория ден се разбра сред колегите, че е с двустранна бронхопневмония. Ден по-късно я приеха в болница и казаха, че е с положителна проба за COVID-19”, каза Александров. Въпреки че е включена на апаратна вентилация в болницата, лекарите не успяват да се преборят за живота й.

Жената работела като ръководител „Търговска експлоатация” на гарата. Длъжността й налагала да се среща с много клиенти и колеги. „На ден с 10-ина души поне беше в пряк контакт. Всеки ден има различни дежурни”, каза Александров. Той самият също имал ежедневни контакти с вече починалата жена. Работил в съседната канцелария.

Докато била на работа, жената не е ползвала предпазна маска, казват колегите й. Никой не знае откъде се е заразила. Със сигурност обаче е имала контакт с поставения преди двадесетина дни под карантина колега. „Още тогава имаше много служители, които са искали да се изследват. Във ВМА, в „Пирогов” са отказвали, тъй като са казвали, че ние сме втора контактна линия”, каза Александров.

След като колегите на вече починалата жена разбират, че е с положителна проба за коронавирус, началникът на гарата сигнализира в Регионалната здравна инспекция. Досега обаче никой от служителите на гара „Илиянци” не е сложен под карантина. Не са и изследвани. Знае се, че са изолирани само съпругът и дъщерята на 64-годишната жена.

Ръководителят на гарата твърди, че не е направена и задължителната дезинфекция на работните помещения. „Значи на следващия ден, след като тя вече е болна и е в домашен отпуск, на нейното място работи друга колежка. Всички се притесняват”, обясни началникът на гарата. От Националната компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че никой не им е сигнализирал за смъртния случай. От БДЖ пък казват, че казусът е в правомощията на Регионалната здравна инспекция.

СИТУАЦИЯТА В СТРАНАТА

Ген. Мутафчийски съобщи, че България е била пред подписване на голям договор за предпазни маски, но се е отказала заради сигналите за лошо качество. Продължаваме да търсим усилено надеждни PСR тестове, посочи той. И допълни, че максималният брой тестове, които могат да бъдат направени в рамките на едно денонощие в България, е 1300.

Дали има или няма полза от носенето на маски, бъдещето ще покаже, споровете продължават. Но да не забравяме по-важното - да спазваме физическа дистанция, подчерта генералът. 

Има пациенти, които нямат здравни осигуровки - само във ВМА са осем, каза ген. Мутафчийски. За тях се полагат всички необходими грижи, увери той. 

Началникът на оперативния щаб не разкри в кои болници ще бъдат тествани за коронавирус депутатите, след като снощи стана известно, че техният колега Хасан Адемов е дал положителна проба.  В отговор на въпрос дали ще бъдат проверени и журналистите, работещи в сградата на Народното събрание, той заяви, че очаква списък от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов е настанен в лечебно заведение. В момента се установяват контактните му лица. Парламентът ще може да работи, ако изследването на народните представители не даде положителни резултати. "Не можем да закрием държавата", каза началникът на оперативния щаб. 

До края на деня се очакват резултатите от тестовете в Банско, взети вчера по време на акция на Регионалната здравна инспекция. "Установихме, че там има около 50 човека, които са проявили симптоми, но си седят вкъщи, а лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания", обясни ген. Мутафчийски.

Няма положителни проби за коронавируса от изследваните до този момент полицаи в болницата на МВР, съобщава БНРИзследването на служители на МВР, които са една от най-рисковите групи, започна вчера. В рамките на деня от близо 50 полицаи, изследвани в МВР болница, нито една проба не се оказа положителна.

КЪДЕ КОЛКО

Шефът на оперативния щаб представи данни за пробите за COVID-19  у нас и по света, като подчерта, че "за нас е важно да видим къде стоим в Европа". В България на 1 млн. души се падат по 1276 теста, без да се отчитат около 3000, които са от частни лаборатории, в Белгия - 1594, Словакия -1382, Гърция - 1482, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Сърбия - 443, Румъния -1091, Турция - 926, Украйна - 54, Франция -1508, Словения - 9910, Естония - 8471,  Чехия - 4583.

 

 

 

120

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От днес моловете и ресторантите затварят

28.11.2020

1570 7
24-те лв. на ден за локдауна ще се плащат след края му

27.11.2020

Обновена

14419 11
27 НОЕМВРИ

26.11.2020

863

Коментари

Страници

Курти влезе

В България няма пандемия!

ЕМОКОМ

Лично аз мисля, че и в света няма пандемия от този вирус - COVID-19...

Иначе вирус има, и жертви също има, но те са под 1% от популацията...

 

Sir Mano

То и епидемия няма ...

За да се обяви епидемия трябва в национален мащаб заболелите да достигнат 200 на 10 000 души, т.е. 2%.

Значи можем да заключим, че пандемията е по-малкото сестриче на епидемията, защото у нас заболелите са под 400 на 7 000 000 души, т.е. около 0,005% !

 

Женералска му работа!

Джиджи

Sir Mano

За да се обяви епидемия трябва в национален мащаб заболелите да достигнат 200 на 10 000 души, т.е. 2%.

Значи можем да заключим, че пандемията е по-малкото сестриче на епидемията, защото у нас заболелите са под 400 на 7 000 000 души, т.е. около 0,005% !

Хе-хе!!! Значи можете да заключите НИЩО, дето вика генерал Мутафчийски. 😂💩👹👺😝

 

Поне докато не си изясните разликата между ЕПИДЕМИЯ и ПАНДЕМИЯ. 😍

 

Или поне най-общо – кое е по-малкото и кое е по-голямото от двете,

без да се забивате в конкретни цифрички, които най-често ви изяждат главЪта ...

ЕПИДЕМИЯ – широко разпространение на заразна болест.

 

ПАНДЕМИЯ – епидемия, която се разпространява сред цялото население или по целия свят.

😄😝😄😝

 

 

Sir Mano

Това беше сарказъм, колега!

За каква пандемия се говори, като не попадаме дори в условията за епидемия ...

Джиджи

А ти, преди или докато не научиш значението на латинската представка PAN-,

която означава "всеобщ", "всеобхващащ",

не можеш да си позволиш какъвто и да е сарказъм ... 💞😝💃

 

Или поне се научи, като ползваш САРКАЗЪМ, да слагаш съответен емотикон,

щото иначе се нарушава комуникацията – остава сериозно.

 

А тея емотикони са точно за това, а не просто картинки,

с които некой да си прави кеф ...

 

И тУри поне за момент цифричките настрани,

щото не ти вършат никва, ама ацелютно никва работа ...💘

Danibus

Джиджи, етимологията на думата е едно, медицинския термин или медицинското понятие е съвсем друго. В случаят очевидно се борави с медицинския термин при който има някакви предпоставки/параметри/ които не са налице в настоящата ситуация.

segal

Към бог Пан ли ви тегли, гиди мускаджии такива! Той и сегашният е от Борисовите, ще ви оправи. 

Aniki

 

Или поне се научи, като ползваш САРКАЗЪМ, да слагаш съответен емотикон 

В същност сарказмът не изисква да бъде посочван с емотикон. Ако има емотикон спира да е сарказъм.

Джиджи

Джиджи, етимологията на думата е едно, медицинския термин или медицинското понятие е съвсем друго.

"Нема такъф филм!" – както щеше вероятно да каже ген. Мутафчийски

след като чуе гениалното ти умозаключение. 😋💕

Джиджи

В същност сарказмът не изисква да бъде посочван с емотикон. Ако има емотикон спира да е сарказъм.

Ади сега и ти! 😄

 

Не ме подсещай за историята с ЦИГАНИНА, дето му почернял задника ... 💩

 

P.S. и "ВСЪЩНОСТ" се пише заедно!!! 😜

Aniki

P.S. и "ВСЪЩНОСТ" се пише заедно!!! 😜

 Ето как и ти, и аз научихме(припомнихме си) нещо "ново".👍 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

МОРТАЛИТЕТ 

0,0006 % от 7 700 000 000 популация или 47’192 човека смъртност – Планетата

0,0219 % от      60 000 000 популация или 13’155 човека смъртност – Италия

0,0209 % от      45 000 000 популация или 9’387 човека смъртност – Испания

0,0072 % от      11 500 000 популация или     828 човека смъртност – Белгия

0,0060 % от      67 000 000 популация или 4’032 човека смъртност – Франция

0,0057 % от        8 500 000 популация или     488 човека смъртност – Швейцария

0,0034 % от      70 000 000 популация или 2’352 човека смъртност–Великобритан

0,0018 % от      10 000 000 популация или    180 човека смъртност – Швеция

0,0012 % от    330 000 000 популация или 4’027 човека смъртност – САЩ

0,0012 % от      80 000 000 популация или     931 човека смъртност – Германия

0,0005 % от      11 000 000 популация или       51 човека смъртност – Гърция

0,0004 % от      37 000 000 популация или     165 човека смъртност – Канада

0,0003 % от      83 000 000 популация или     277 човека смъртност – Турция

0,0002 % от 1 400 000 000 популация или 3’312 човека смъртност – Китай

0,0001 % от        7 000 000 популация или       10 човека смъртност – България

0,0001 % от    215 000 000 популация или     242 човека смъртност – Бразилия

0,0000 % от    145 000 000 популация или       24 човека смъртност – Русия

0,0000 % от 1 350 000 000 популация или       35 човека смъртност – Индия

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/

HUMANOID
снимка на HUMANOID

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Su38

Значи, за да има пандемия, трябва да има епидемия, според дефинициите, които си приложила. Т. е. пандемията е епидемия сред цялото население или пък има епидемия на много места по различни континенти.

И какъв е редът за обявяване на пандемия? Страните обявяват епидемия, ако тези епидемии обхванат повече от два континента, го броим за пандемия.

Т. е. необходимото условие е да има епидемии, а достатъчното е тези епидемии да са на повече континенти.

Но пак опираме до въпроса, който колегата задава "има ли епидемия"?

Както виждаш, не коментирам мерките, а само логическатата ти конструкция.

Защото можеш да има регистрирани няколко случая от заразна болест на три континента и това вече е пандемия? Ми че то постоянно има много случаи едновременно на заболяване от морбили, да речем, по целия свят. Това пандемия ли е? Пандемия ли са сезонните грипни вълни?

Mаndalorian

Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия

https://eurocom.bg/new/d-r-stoycho-katsarov-ima-neshcho-gnilo-v-tazi-pandemiya?fbclid=IwAR3t-ityWG-tJePQG5TNrQ2hewox0YPF5-NeGd7lc_Dk4D_akhbeIbk09b4

Danibus

👍

wiseman 1

Лицето Стойчо Кацаров разбира от медицина, колкото свиня от кладенчова вода. Нреди доста години избута за доктор, но много бързо влезе в далаверите около Иван Костов и беше издигнат на поста заместник здравен министър. Той е едно от лицата с най-голям принос за съсипване на здравеопазването у нас. В зените си Иван Костов му направи едно НПО, уж да защитава пациентите.

Тартамут

https://scontent.fsof8-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/91286243_648952052572759_7531654718985076736_n.png?_nc_cat=110&_nc_sid=b96e70&_nc_oc=AQlS6Mv-d2hQHrMWJzFS96RxGxVsZb5vbyIFXt54Sm1YikPTp5XReiErWjEjQl6OyWc&_nc_ht=scontent.fsof8-1.fna&oh=fc62fb90b21da615501fdbe3008054be&oe=5EA8AF71

Нека наблюдението на кривата започне сега.

Sir Mano

Интересното е, че всички държави по света са се наговорили да прилагат еднакви мерки. Все едно има някаква скрита договорка ....

Да не се окаже, че са си стиснали ръцете вместо световна война, за изчистване на националните дългове, да организират "пандемия", която до доведеде до криза, инфлация и зануляване!?!?!

 

Дръжте се за имотите, защото накрая те ще останат ...

eussr

Бинго! Имаме победител! Сега нека и останалите кибици се позамислят малко. Печалбите са големи за който внимава в картинката!

независим експерт

Няма такова нещо, виж какво става в Туркменистан

Luckbox

Тази теория отдавна я има, ама за да се занулят дълговете трябва огромна инфлация (поне ако под 'зануляване'' имаш предвид такава инфлация, която да направи дълговете смешно малки).  И тук идват няколко проблема:

- при икономическа криза от този тип, който идва (липса на икономическа активност и свито потребление) трудно ще има огромна инфлация. 

- ако път потреблението се стимулира с гигатско печатане на пари (има вече такива нагласи) - инфлацията предизвикана от това трябва да изпревари новия дълг, за да може дълговете да се ''занулят'' (а това не изглежда, че ще се случи). 

- и най-вече - тази теория може да проработи при инфлация от типа България през 90-те. Това че ние изтърпяхме такова нещо (щото сме жалък народ свикнал с всякакви ботуши на врата - турски, руски, десесарски, мутренски, приватизаторски, и какъв ли не), не означава, че страните с голям дълг (САЩ, Западна Европа, Япония) ще го изтърпят. Аз ти гарантирам, че ако има такава инфлация във Франция както в България през 90-те, на триумфалната арка ще висят трупове на политици и банкери. Буквално. Така че няма как да стане. 

Sir Mano

Колега, няма да споря с вас. Вижте как всички взеха да наливат едни пари дето ги няма. САЩ щели да отпуснат (напечатат/въведат) 2 трилиона долара за подпомагане срещу кризата! А реалните производства и услуги или ги карантинират и или сами фалират, заради ниско потребление. В един момент ще се окаже, че пари има много, но няма стоки, което неминуемо ще доведе до инфлация. 

Лесни пари за кът стоки :( - просто няма да имат стойност и цените ще се изстрелят нагоре. Колко нагоре - Божа работа!

 

Джиджи

Дръжте се за имотите, защото накрая те ще останат ...

Е, тук вече си праФ. 👍

 

Но имотите можеш да си ги държиш, само докато си жиФ ... 😲😜💔😏😢

Иван111

Търсете парите ...! В съвременния свят това е правилната теза. И съм съгласен с теб , за това че този фарс който се разиграва е опит за "рестартиране" на системата...

Justinian2
снимка на Justinian2

👌Непосредствено след пандемията ще има поскъпване на парите. Там където не се печата , разбира се (ЕЦБ). Инфлация може да се появи по-късно , с икономическото възстановяване. Не по рано от средата на 2021 - USA

Domi

Всички чакаме заема от 10 милиарда...правителството де  и да обявяват пика на епидемията два три дена след това...Заема ще е -2% демек като го вземем ще ни плащат.....😁

Domi

Само не разбрах Стопанката от кой ще взема заема/наема...да не е от Дисконто Гезелшафт".... на кой ще плаща наема...

Domi

Fed launches ANOTHER temporary facility to provide $USD liquidity to foreign central banks (this time foreign central bank holdings of US Treasury's can be exchanged for dollars...ето къде  е заровено кучето....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш