facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Автомобили

Автомобилите "Лада" навършиха 50 години

4 609
Легендарният ВАЗ-2101 "Жигули"

Днес се навършват 50 години от началото на производството на автомобилите "Лада". На 19 април 1970 г. от монтажната линия излиза първият ВАЗ-2101 "Жигули" - легендарната "копейка", на Волжския автомобилен завод (ВАЗ) в Толиати.

"Първият модел стана най-масовият в историята на руската автомобилна индустрия. От 1970 до 1988 г. са произведени около 4,8 милиона от легендарния автомобил и неговите модификации", казат от АвтоВАЗ.

ВАЗ-2101 е разработен по лиценз на FIAT, на основата на FIAT 124, който през 1967 г. е обявен за Автомобил на годината в Европа. В СССР са направени над 800 промени в дизайна му.

"Около 3 ч. сутринта на 19 април 1970 г. са довършени последните детайли по автомобила и той е готов", спомня си пред вестник "Волжский автостроитель" ветеранът от АвтоВАЗ Евгений Башинджагян и припомня, че първият автомобил е бил свален от конвейера от инструктора на FIAT Савоини, а вторият – от началника на отдела за монтаж Сафонов.

„Хората започнаха да се тълпят около тях, опитвайки се поне да ги докоснат. На участниците в събитието им бе разрешено да се повозят. Автомобили се понесоха през свободните зони с включени фарове и с натиснати клаксони. След като спряха един до друг, изглеждаха страхотно“, добавя Башинджагян.

Автомобилите "Лада" си остават най-продаваните в Русия, както сред новите коли, така и сред тези втора употреба. През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови автомобили и лекотоварни автомобили от Асоциацията на европейските предприятия, "Лада" е начело по брой продажби, понякога изпреварвайки двойно чуждестранните конкуренти, твърдят от АвтоВАЗ.

Ключови думи:

автомобили, Lada, лада
33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Renault, Nissan и Mitsubishi си поделиха света на региони

29.05.2020

429 1
Тотото обича Ford. Много!

23.05.2020

ГЕОРГИ ФИЛИПОВ

5781 6
50 000 автомобила напускат София за празничните дни

22.05.2020

904 14

Коментари

Страници

nafta

Първият ВАЗ издържа цели 18 години срещу натиска за смяна на дизайна.

мимето71

Все още ги карат хората.

nafta

И пред нас има една, изкарват я веднъж в годината с бутане, за да мине на преглед.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Все още ги карат хората.

 

Знам една уникално запазена. Сякаш излязла от завода. Собственикът ѝ е от т. нар. "съботяни", или "юладжии". Изкарвал я е от гаража само в събота (понякога) и юли да отиде до морето (пак понякога). Не я продава.

Калорифер

 

 👎👎👎

 
Всеки пич с Москвич!!!
 

✌️✌️✌️ 😁

 

ловkия

За времето си бяха нелоши автомобили, но докато другите марки вървяха напред, Лада остана на едно място въпреки модификациите.

Основни минуси са липсата на серво на волана и късият кош, заради който водачът седи в неудобна позиция.

Иначе като мощност, скорост, обем на купето, парно и окачване ставаха.

nottheone

харманлийски приказки :)

bay Dragan

На войнишката ми клетва в Момчилград през 1971г баща ми ме изненада, и дойде с нова Лада. И номерът беше пинизчийски 02-02.

Христос възкресе !

Evasion

Хубава, лоша - мечтата на толкова българи... особено луксозната версия с четирите фара...

Дагоев

ВАЗ 21-01 карахме с баща ми 36 г. За удобство, по-удобна ми беше от Пежо 306. Обаче за удобство ВАЗ 2107 нямат равни в класа си. В леглото си не съм спал така удобно като в колата. Иначе игулките са по-добри.

ИвКо

 На 5.

 Точно определение, не ги харесвах. Па и разликата от Фиат-124 си личи, даже по претенциозните биха казали че нямат нищо общо, просто е едно не особено сполучливо копие. Определено спартански салон, Москвича беше малко по добре, но и той не ставаше за малко по висок човек.

nebenebe

Аз Трабанта повече го харесвах. Ако не бях го дал за преобразяване в Мерцедес, сега щеше да е 37 годишен. Още имам чаркове. Ако някой има нужда, да се обади, ще му ги харижа, Повечето са неползувани. Имам и колянов вал.

mamut

аналогичен случайв нашето село, аз имах шкода 110 s наскоро раздадох части, двигател, ск.кутия,предни и задни калници предно и задно стъкла орг. и чувал с части. на този модел на шкодата и предните и задните калници са на болтове

 

Johnny2965

Учудвам се по какви критерии "Фиат - 124" е провъзгласен за кола на година в Европа. Някой може ли да ме ориентира.

Що се отнася до 1967 г. светът се е радвал на далеч по-добри модели автомобили - вярно, на същата цена  са били предимно американски.

ИвКо

 Някой може ли да ме ориентира.

 Сполучлива типично градска кола, бяха зажаднели да изберат такава. По късно и Фиат-127, не знам дали не беше два пъти.

geo_19

И ние сме правили Фиат - 124 под името Пирин-Фиат. Произведени са около 300 бройки:

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Пирин-Фиат

mamut

фиат 850 купе има голяма разлика от фиат124, теи в турция ги произвеждаха под името мурад 124 тофаш в бурса. То сме събирали и реноалпин

. В СИВ 60-7-0години  сме били първата страна, която е произвеждала две купета- фиат 850купе и реноалпин.

във 1068г. сме имали много преспективна разаботка Хеброс1100 с преднопредаване и купе хечбекhttps://www.sandacite.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%...

Каубой
снимка на Каубой

Стига с тоя фиАт, моля. Посочете кола от некрадени западни планове. Няма май?

Nigel

Москвич 408, Лада Самара, Лада Нива ...

 

Не са върхови модели дори за времето си. Но за условията в които трябваше да се карат и поддържат бяха добре.

Не случайно Нива-та и досега я предпочитат в средноазиатските бивши републики. Практически всеки автомонтьор може да ремонтира всичко по тях.

Johnny2965

Плановете за лада не са крадени, а щедро заплатени на "Фиат".

Каубой
снимка на Каубой

Велика е сср-ската техническа мисъл. Което не е крадено е купено, но и двете са наши. :))) Горкият Форд.

vasilevil

ВАЗ 2101 прекрасна кола карах я много години и после имах лада 1500.Сега също се произвеждат лади и то много хубави.Седесарите също се появяваха с такива на митингите но после много бързо ги забравиха като ги удариха парите.

NikolaB

Честито!

Точно два дни, след като американците кацнаха на луната, СССР копира фиат и произведе първата ЛАДА. БЕШЕ ВЪЗХИТЕТЕЛНА кола, преди да си купя първото 15 годишно Ауди. Тогава разбрах колко назад е комунизЪма :) 

Boris65

А когато Майор Юрий Гагарин летеше над Земното Кълбо и САЩ , а SS овеца Werner Von Braun го зяпаше с прьст в уста как  се чувстваше ?!? 

nebenebe

Не разбрах кога били кацнали мириканците на луната. С тогавашната аналогова техника. Че и многократно. Скоро ще им лъсне гъзът. Пардон!

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Много неща не си разбрал, ама не се притеснявай. Не си само ти, 80% сте.

peniko

Карах ВАЗ 2103 от 1982 до 1999. Оставих я на 260000 км. Колко съм я гърбил .....  бях й закачил ремарке и  бях махнал задните седалки. На път не ме е оставяла. Децата пораснаха в нея. През 2003 я продадох на един съсед. Той я потегна и си караше - за последно я видях през 2009 още в движение.

Гласът

Днес се навършват 50 години от началото на производството на автомобилите "Лада".

Фиат е на повече от 50 години. 

fractal
снимка на fractal

Купи си Фиат да не те е яд

Ладата е проектирана в СССР и са я дали на италианците да я направят и после руснаците правят завод за лади  който завод е най големия в Европа

ИвКо

 Гледах на картинка един двигател Форд-1360 куб см и много ми приличаше на двигателят от 1360 куб см на Москвич 408, единствената видима разлика беше, че динамото беше от другата страна на двигателя.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×