facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Автомобили

Автомобилната индустрия ще загуби над $100 млрд. само през април

Сривът на продажбите вече е факт, пропуснатите ползи са за много повече
1 633
 ЕПА/БГНЕС
Заводът на "Фолксваген" в мексиканския град Пуебла бе един от многото, затворени в световен мащаб в автомобилния бизнес.

Ако автомобилните заводи в Европа и Северна Америка останат затворени до края на април заради пандемията от COVID-19, загубите за индустрията ще бъдат за повече от $100 млрд., съобщава Automedia.bg въз основа на анализ на експерти, цитирани от "Файненшъл Таймс".

Само в Европа през март пропуснатите продажби – около 2.6 млн. автомобила, са за повече от $66 млрд. В Северна Америка пораженията са подобни – 2 млн. непродадени превозни средства и пропуснати приходи от $52 млрд. Това означава, че седмично индустрията в Европа губи по $8 млрд. от нереализирана продукция, докато в САЩ щетите са за $7.5 млрд.

Всички големи автомобилни производители на двата континента спряха работа още през март, за да предпазят работниците си от заразата. В САЩ имаха надежди, че предприятията ще отворят врати през април, но засега това изглежда невъзможно. Според експерти най-рано през май ще има възможност за възобновяване на работата. Това принуждава големите компании да разчитат на външна помощ, за да могат да плащат на служителите си. Във всички случаи обаче съкращения на персонал ще има, и то сериозни.

От групата PSA, включваща френските Peugeot, Citroen и DS, германската Opel и британската Opel, вече обявиха, че ще изтеглят заем от 3 млрд. евро, за да се справят с кризата. На свой ред Volkswagen Group изчисли, че губи по 2 млрд. евро седмично заради спрялото производство.

Друг автопроизводител от Германия – концернът Daimler, част от който е компанията Mercedes-Benz, обяви, че

 

засега ще успее да издържи на кризата,

 

без да се налага да търси външна помощ. Очакваните загуби за Daimler са за около 10 млрд. евро, ако производството не бъде възстановено през май.

Като цяло през март продажбите на нови коли в Европа са се свили с около 2/3, независимо че на повечето пазари строгите карантинни мерки влязоха в сила едва в средата на месеца. В Китай, където коронавирусната епидемия се разрази най-рано, в един момент продажбите бяха спаднали почти до нула. В момента те са се възстановили до около 60% от нормалните равнища.

В същото време Международната агенция за икономически анализи Moody's направи нова прогноза, засягаща световните автомобилни пазари. Отчитайки негативното влияние на пандемията от коронавирус върху индустрията, експертите предвиждат спад с 14% на продажбите на нови автомобили през 2020 г.

Най-сериозни ще бъдат последиците за Западна Европа, където се очаква срив от 21%. Предвижданията на Moody's са, че пазарът на Стария континент ще се възстанови не по-рано от 2021 г.

 

За САЩ прогнозата е малко по-позитивна,

 

отколкото за Западна Европа. Очаква се там спадът на продажбите на леки коли да бъде около 15%. За Китай се предвижда намаление с 10%, докато за Япония то ще е 8%. Като цяло спадът на продажбите за последните 2 месеца в световен мащаб е 14,8%.

Проблеми ще имат и всички европейски производители на резервни части и оборудване за автомобили, чиито заводи също са затворени заради коронавируса. При тях експертите от Moody's предвиждат до 14% спад.

 


България също пострада


В България, където са базирани доста поддоставчици в автомобилния сектор, също има множество затворени предприятия. Например завода на Sensata в Ботевград. Същото важи и за производителите автомобилни компоненти "Линaмap Бългapия" и "BИTTE Ayтoмoтив", които имат производствени мощности в Русе.

Канадската "Линaмap" (бившата френска "Монтюпе", сега под канадска шапка) затвори фабриката си от 30 март до 10 април. Компанията, която произвежда части за автомобилни двигатели, изпрати в отпуск 860 души.

"BИTTE Ayтoмoтив" поетапно пуска в отпуск по 30% от служителите си в последните 2 седмици, а от 30 март прекрати цялото производство за 2 седмици. Германската компания, която произвежда различни ключалки и заключващи системи за компании като Volkswagen, Audi, Ford, General Motors, Volvo, BMW, Daimler, Toyota и др., ще изпрати в отпуск всичките си 900 работници.

Това означава, че общо поне 1800 служители в този сектор ще си стоят вкъщи, вместо да работят.

Ключови думи:

автомобили, коронавирус
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Land Rover сложи хибридно задвижване в два свои модела

18.09.2020

167
Продажбите на коли в България намаляха с над 1/3 заради вируса

17.09.2020

870 3
Volkswagen ударно разшири гамата на бестселъра си

11.09.2020

2539 1

Коментари

fractal
снимка на fractal

Я автомобила

Я водача

Докато мине кризата

Evasion

Ако остана жив и здрав до края на пандемията и съм на работа след това, ще се надявам дачиите да поевтинеят, че съм си харесал една...

Svetoslav Chalakov

Еко кредо е автомивка за сухо пране на салони използваща машина за пара. Намира се в кв. Лозенец, ул. Лозенска планина номер 24.сайта еhttps://ecocredo.com/

Влез или се регистрирай за да коментираш