Quantcast
ЕК глоби BMW, VW и Daimler с 875 млн. евро за нова дизелова измама | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Автомобили

ЕК глоби BMW, VW и Daimler с 875 млн. евро за нова дизелова измама

Германските автомобилни фирми направили картел, за да заобиколят високите екологични норми
5 009
И след "Дизелгейт" Фолксваген е продължил да прави измами с дизеловите двигатели

Замърсените от "Дизелгейт" германски автомобилни компании добавиха днес към минусите си глоба от Европейската комисия за 875 млн. евро, защото се наговорили в картел да отбиват натиска за по-екологични коли. Заместник-председателката на ЕК Маргрете Вестагер (Дания) обяви санкцията, която се отнася до съгласувани действия между БМВ, Даймлер (Мерцедес) и концерна Фолксваген, който включва също Ауди и Порше.

"Кръгът на петицата", както бе наречен, уговорил на технически срещи през периода 2009-2014 г. да не прилага най-новите технологии за намаляване на емисиите азотен окис от дизеловите автомобили. Ставало дума за нов тип филтри, които вече били налични. Най-голяма е вината на Фолксваген, който ще плати 502 млн. евро. Глобата на БМВ е 373 млн. евро, а Даймлер се измъкна от финансова санкция, защото пръв сигнализира за наличието на картел.

Еврокомисията напомни, че картелите в ЕС са забранени не само при договаряне на цените, но и на други параметри, които пречат на конкуренцията. Позволено е само договаряне на общи стандарти, които не вредят на екологията, сигурността, трайността на стоките и пр.

 

decide whether to appeal, according to a statement.

Още

ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1195
САЩ свалят санкции, за да може Виктория Нюланд да влезе в Русия

10.10.2021

15775
Брюксел: Съдебният тормоз над журналисти става нетърпим

04.10.2021

1148