facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Българската изложба в Лувъра е окончателно отменена

Обновена
4 597
 снимка: Емил Л. Георгиев
Боил Банов

Третата планирана българска изложба в Лувъра няма да се състои през лятото на 2020 г. Това заяви в официално прессъобщение Министерството на културата. До провала на експозицията „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в парижкия музей се стигна след отказа на Светия Синод да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи. Преди това негативно мнение срещу изложбата изрази и ръководството на Българската академия на науките. Последваха резки коментари на бившия културен министър Вежди Рашидов, който заплаши, че ще отпътува в извънредна командировка в Париж, за да разнищи случая.  

Боил Банов замаза скандала, като проведе днес умиротворителна среща с посланичката на Франция у нас Флоранс Робин. Посланичката подходи с разбиране към създалата се обществена чувствителност, пишат от МК, и обърна внимание на това, че музеят „Лувър“ дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители. Ден по-рано при Флоранс Робин отиде и Вежди Рашидов.

Решаващ аргумент за отмяната на изложбата през лятото на 2020 г. бе позицията на БПЦ, която не даде благословията си за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музейг.  Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, уточни, че това е принципната позиция на Синода, която се спазвала неотклонно от 2004 г. насам. Тогава е взето решение да не се изнасят предмети от църковните хранилища в чужбина, освен по изключение за поклонения.

БАН също отказа да предостави културни ценности от музеите, за които отговаря. Около подготовката на изложбата избухна скандал, след като от Института за изследване на изкуствата към БАН обявиха, че България щяла да бъде представена като „Европейска Турция“. Сега учените предлагали теми, свързани със "знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство)."

Кога и дали обаче ще има трета българска изложба в Лувъра - все още липсва отговор на този въпрос. 

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Детството и младостта на Кристо припомнят в Градската галерия на Варна

06.08.2020

403
Свободните творци ще получат по 4000 лв. за български проект в YouTube

29.07.2020

411
Триумф, мечта и надежда от Кристо и Жан-Клод в „Квадрат 500“

Коментари

Страници

вила

Ало Банов е еталон за сентенцията Страх ме е от културата на министъра на културата

nobody2

за 10 години гербавите не се научиха на грам административни умения. първо е вътрешната подготовка, едва след това перченето пред лувъра. некадърници. в главите им само едно - откъде какво да гепят. тва го умеят. и с тва се изчерпват уменията им.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

То па ламбо бе един титан   тогава бе леш и мор.

Guro Gurov

Това не са точно "административни умения" колега, това си е висша форма на простотия, незнание, неразбиране и въобще калинкаджийство.

По същият начин, уж безобидно като изпълнение, непрокопсаника и сегашен съдия в КС - ФД, се изтъпани по покана на Израел на голанските възвишение, в качеството си на ПМ на Р България.

След което и до сега си имаме проблеми с редица арабски страни, отношения градени десетки години, от които България е имала ползи.

Такива изпълнения пряко вредят на територийката ни.

Българско културно наследство, ще се представя в Лувъра като част от "Европейска Турция".

Малоумие е най меката дума, която може да се употреби.

Verbis verbis

Европейска Турция би зарадвала много французите. 

Дайте им това удоволствие.

 

nebenebe

Бе и аз мисля, че Европа и Турция са несъвместими. До Стамбул ще ги приемем, ще направим компромис.

Verbis verbis

Тази нещастна изложба ли е поводът да се лансира на тълпата изразът "Европейска Турция" ?

d5555

Тоя винаги с червен нос.Явно често надига чашата?

Slava
снимка на Slava

"Равен дял от османското наследство"

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8167940

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

И всичко това Русия ни го отне :( Подлеци!!!

 

Кой знае защо арменците не си искат дяла. И евреите не си искат дяла от развитието на нацистката военна мощ. Странни хора, слава богу герберастите не сте като тях.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Изразът "Европейска Турция" си съществува съвсем легално в в литературата и се среща под път и над път във всякакви описания и трудове за европейските владения на Османската империя, вкл. и българските земи:

https://archive.org/details/bub_gb_LrNBAAAAcAAJ/mode/2up

 

Не създаваше и никакъв проблем в българската научна книжнина. Така напр. в предовора на

Руски пътеписи за българските земи XVII—XIX век  Издателство на Отечествения Фронт, София 1986 т.е. по време на възродителния процес, четем:

Контактите на българите с Русия са били винаги сериозна заплаха за османското господство и поради предпазливостта и подозрителността на властите русите срещали на всяка крачка затруднения при пътуванията си из Европейска Турция. (стр. 5)

 

На стр. 11 (към съчинението Описание на Турската империя, съставено от русин, бивш пленник у турците през XVII в.

Авторът на пътеписа посещава Ерусалим, Египет, Яфа, Дамаск, Бейрут, Триполи, Вавилон, Цариград, след което продължава обиколката си в Европейска Турция, минавайки през нашите земи.

 

Но дегенерацията у нас придобива вече истерични мащаби.

Васик

Сигурно Лувърът вече е на дистанционно управление от България, щом Банов определя какво да се показва

ЕСОФ

Според министъра ни французите се интересували от Турция и „исляма“(?) и от това как те повлияват на българското изкуство през 16 в. и евент. обратното, как може би ние повлияваме. Може би ние трябва да направим изложба в НИМ, нова история, с тема "Правителството на Виши" и всички обстоятелства относно как продължават кариерата си сътрудниците на това правителство, напр. един важен французин, искрен приятел на България.

peniko

Алоу БаноФ, ...ако сте наоколо:

Туй Лувера не е като сергийка на Ларгото

samurai

***

rorik

==

Но дегенерацията у нас придобива вече истерични мащаби.

==

 

Мисля че в Читанката попаднах на едно изследване на  българин учил в солунската гимназия за влиянието на българския език в турския и обратно .

 

https://www.youtube.com/watch?v=t8LGtcTocVY

 

Време разделно ! Брат брата .

 

https://www.youtube.com/watch?v=2zvBV_F5Kyo

 

Да оцелееш ли или да се преклониш?

 

Пратете  на османлийката  у Париж този фулм .

 

А,  да.  тракийските съкровища ги видяха сега им пратете пустите  гробове от османско . Покажете как върху  църкви са строени джамии .

А кога у Лувъро ще видим културата и избиването на катарите ? Кога ще видим  културата на Богомилите и книжчицата дето  са се клели френските крале ?

 

Па ги питахте какво сторихте вие с този народ?Защо големите вкупом , спряха тоя народ да си вземе Цариград . Да не сте го строили вие? 

Строили са го  тракийските императори , които вие им измислихте  името ромеи и византийци . .

А,  да и естествено ще искате и да ви платим ли?

Де ги ди капелати. османлийки .  .

Baskerville
снимка на Baskerville

За катарите може да се разходиш до Каркасон.

urupuchi

Освен вампирите, най-интересното което можем да предложим на отегчен Париш би била Никифорова кратуна. До лятото има достатъчно време да се направи изненадващо и неочаквано откритие на тази изгубена през вековете ценност.

kirkorin

Те кратуните по нашите земи растат целогодишно?

Звън®
снимка на Звън®

Вашите предположения напълно съвпадат със спешния план на министерството на културата във връзка с подготвяната изложба в Лувъра. Вече е обявена обществена поръчка за намиране на позлатения череп на император Никифор I. Също толкова спешно се търсят поне три вампирски погребенияи от района на средновековната крепост „Калето“ в Свищов. Там миналата година, по време на лятна фотосесия, археолози от екипа на проф. Овчаров намериха много характерни гюлета за кулеврини (оръдия използвани не по-късно от XVI век). Тази находка с голяма вероятност сочи, че в района е имало сблъсъците между граф Влад Цепеш - Дракула и османците. Предполага се, че местността е наситена с вампирски погребения, които са много търсени в целия ЕС. За черепа на император Никифор I, известен още като Никифоровата кратуна, е наложено изискване той да е с 24 каратово покритие и да съдържа характерни изменение, вследствие на прекаран мененгит. Както е известно, Никифор I e боледувал от това заболяване. То дава отражение в костите на черепа  - те трябва да са значително изтънени и с изразени “impressiones digitatae“ по свода на черепа.

Boris65

Глупости ! Черепа на Никифор е обкован със сребра а не със злато. Вярно е , позлатено сребро , ама още при Борис позлатата се изтьрка от пиене от черепа . 

aporist

Никой от черепите на Никифор не е бил посребряван, позлатяван или бронзиран. Това  е легенда страшка, да страши враговете. Светослав Киевски също я пускал в обръщение. Оригиналът е на  Ксьонгну от 2в пр.н.е.

aporist

В България, където копнеш излизат артефакти. Твърде близо сме били до високата цивилизация, а може би и съучастници, предшествала “потопа“, преди около 10 000г +/-.   Възстановената,  ВТОРА египетска  цивилизация, която познаваме е на траки и илири, вж. ДНК на египетските фараони.(DNA of Egyptian Pharaohs, Nature.com). Траките са една по-древна подгрупа на  основната германска хаплогрупа R1b, която е обитавала територията от Скандинавия до Шумер. Може би, не случайно Херодот нарича гетите=готи северни траки.

 

Ся, ако нашите историци и археолози искат да ни изкарат на мегдана, крайно време е да се освободят от до скоро популярната религия панславизъм и да приемат факти и  архи-факти обективно. Ние българите, КАТО ОСНОВЕН ГЕНЕТИЧЕН ФОНД, сме траки, илири, готи + булгар, придружени от гьоковците. Е, поне до падането на България под византийско.

 

Европа харесва Булгар=Хуна=Ксюнг-ну=Свиреп роб защото Булгар са пънкари, металисти и майтапчии и наше ДНК има от Норвегия до Северна Африка (чрез вандалите, с които също сме смесили).

 

След един мой коментар, 2014, в Дейли Мейл,, са излезнали над 50 статии, някои от много сериозни учени, за Булгар, и приблизително толкова видеа. И нищичко от българските ни а.к.а ДЕМИЦИ! 

 

 

 

bay Dragan

Нова изложба? Може би " Ескизи на салфетка " на бивш номиниран от Вежди Рашидов?

rorik

==

Сега учените предлагали теми, свързани със "знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство)."

==

 

Аз предлагам да започнем от праисторията .От предпотопа .От Ерми .

 

Има време да им покажем и Второто Българско царство па и Отоманското . Ама това когато върху катедралите им започнат да строят минарета.

 

==

Този мазен корумпиран тип е срам за културната общност на България!

==

 

Да де сущий тракиец с това име . Бано , Тако , Дано , Пеко ,Дако  ...

 

А и модерен , вижда ми се оранжев , като Тръмпи, Борис , ..

Оранжевите са на мода по света и у нас. .

aporist

Бано, Банчо идва от влашкото “бан“. В България се пренася от освободените цигани роби, първа партида 1839г, пълно освобождаване след Кримската война, 1856г.

Пе(Н)ко, Па(Н)ко, Дако, Мако и пр. са фонетични варианти на Пеньо. Испанските цигани са искали да преведат ром/лом/дом от санскритското домба=пишка - pene (исп.) Името показва, че детето е мъжко. Женско отроче са наричали Минка/Минчо, знаете от коя думичка е дериват.

ПР на бай Дончо от Тексас се казваше Пеня.

 

От испанските мигранти идват и имената Пейо, Пейчо, Пейка = циганин, както Калю/Калчо - от Calo/Cale мн.ч = циганин. вж. Емил Кало, Фреда Кало, Георги Шварц (Calo) и пр. Payo са били считани малко по-склонни към интеграция от Calo.

 

Начо също е испанско име от Ignacio, Ignatius. Имаме го и в превод като Огнян/Пламен.

 

Когато Испания се освобождава от мароканците, изгонва и по-палавите цигани, всъщност, направо ги разтоварва в Алжир  на две партиди, 1498г и 1502г. Там те престояват/бродят из пустинята около 30г защото по него време Алжир е бил ничия зема - на запад са мароканците, на изток Османската империя.

По тях времена Балканите са се били доста обезлюдили, османлиите ги вземат и ги разселват по нашите земи.

 

Всичкото туй сиган станало мюсюлман/християн/юдей - вж. Нури/Лури/Гури от ар. Nuri/Nawar - циганин

Прабаба ми разказвала на баба, как в съседното село всички били мюсюлмани, но след Освобождението станали християни

 

 

aporist

Забравих младо-турците, които пък не били нито млади,  нито турци, а испанско сиган юдей. Хората се светнали, че няма далавера (е, по тях времена) в юдаизма и приели исляма.

ЕСОФ

@aporist 23 Ср., 12/02/2020 - 01:22 (нов) Качествено разсъждение. Обаче. Нашите историци не искат да ни изкарат на мегдана. Нашите историци не гледат по-високо от История.бг., без извинение. А там се котира машината на времето - все едно, че сме поне 30 години назад. Тези историци и лингвисти ужасно много внимават да не разместят въздуха, а най-смелото им предположение е, че имало северно-южна индоевропейска инвазия! Кога, кой период на цивилизацията, от кой север са тръгнали, та до кой юг ... Мистерия. Преди два дни водещ и събеседници се надпреварваха да ни увещават с отдавна мухлясали тези. Как пък не се намери един да каже, че в "индоевропейско" не става въпрос за днешна Индия и за индийците, ами за населението на река Инд, което, макар и малобройно, все още строи българските дървени къщи, белолики, светлооки и равноправни хора.  А либерална Европа чак след 8000 години се сети за равноправието на мъже и жени и ни натиска да сме го признавали!!! Ние, дето сме го измислили и практикували та до днес, когато все пак ни дойде байгън от егалитарност? Да сте чули нещо от българските историци за Харапа (Айрапя! в Ригведа)? Нещо за прохода Шипки Ла? За укрепените градове Коти/ел, Котли? Няма и да чуете от тези ретро лица, които не смеят да цитират източници, известни на просветения социум още от 19 век и 20 век. Едно, защото мнозина са "глухонеми" и аналфабети, но и защото се страхуват, че знаенето на езици  и цитирането на първоизточници няма да им донесе добра атестация. Същото се отнася и до инструментариума на други науки - ботаника, земеделие, производство на храна, строителство, стопански науки/търговия, календарни умения, измерване на времето, математика, земемерство/геодезия, металодобиване/производство, геополитика, медицина, социални науки ... Няма научна област, която да не са загърбили, уви. Има едно изключение – интересът към средновековната астрология. Питайте т.нар. водещи учени - всички до един ще се похвалят кой от коя зодия е,  по системата от Близкия изток. Срам, позор, резил и язък.

aporist

Една древна китайска поговорка казва: Колкото по-надалеч можеш да видиш в миналото, толкова по-надалеч ще можеш да видиш в бъдещето.

hamer

„Европейска Турция“.  Ето това е камъчето, което преобръща колата. Ако изкуството от европейските земи, окупирани и завладяни от Турската империя се приема за турско, то тогава изкуството във всички бивши и настоящи колонии би следвало да се приема  като  евротейско. Да бяха мислили, нямаше да се стигне до тая простотия сега. Интересно е дали в този раздел са представени Унгария, Австрия, Сърбия... и пр.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш