Quantcast
Георги Господинов с италианска литературна награда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Георги Господинов с италианска литературна награда

1 069
 Снимка: Архив
Георги Господинов

Писателят Георги Господинов е новият лауреат на италианската литературна награда Ceppo (Premio Ceppo Internazionale Racconto). Отличието се дава от 1955 г., а от 2006-а насам наградата е международна. След първите чуждестранни писатели, удостоени с нея, е нобелистът Марио Варгас Льоса (през 2009 г.).

Господинов е отличен за сборника си с разкази "И всичко стана луна". Той бе публикуван от римското издателство "Воланд" в превод на професор Джузепе дел’Агата и предизвика хвалебствени отзиви във вестниците "Кориере дела сера" и "Република". Българският автор е вече познат на италианската публика с превода на своята "Физика на тъгата", която също бе приета възторжено от критиката на Ботуша. 

В информацията от организаторите се казва още, че на 13 март Георги Господинов ще изнесе лекция във Флоренция, озаглавена "За тъгата, страховете, детството и други истории". На следващия ден той ще представи най-новата си книга с разкази "Всичките наши тела", която предстои да излезе в Италия отново в превод на Дел’Агата, а на 16-и го очаква и дикусия в град Пистоя.

Пътуването, по време на което се предвиждат и срещи на автора с италиански ученици и студенти, се осъществява с помощта на Българския културен институт в Рим. 

Още

Георги Господинов: Има опасност да изберем миналото

03.04.2021

21105
Актрисата Мария Бакалова получи поредна награда в САЩ

10.01.2021

Обновена

4218
Би Би Си номинира за награда есето на Дж. К. Роулинг за транс правата

23.12.2020

1255