Quantcast
Гневни канадци бутнаха паметници на кралиците Елизабет II и Виктория | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Гневни канадци бутнаха паметници на кралиците Елизабет II и Виктория

5 167
 снимка: скрийншот

И вечно толерантните канадци се присъединиха към недоволството от колониалните паметници, довело до събарянето или обругаването на много монументи в Англия и САЩ през изминалата година. Демонстранти събориха статуите на британските кралици Виктория и Елизабет II в град Уинипег, съобщиха агенциите.

Статуите на двете британски кралици бяха свалени навръх националния празник - Деня на Канада. Първо е съборен паметникът на кралица Виктория пред сградата на парламента в провинция Манитоба, чиято столица е Уинипег. Множеството приветства падането на статуята на земята, а после хората започнаха да танцуват около нея и да я ритат. Някои демонстранти боядисаха дланите си с червена боя и после ги избърсаха в монумента, създавайки кървави отпечатъци.

Издигащата се наблизо статуя на действащата британска кралица Елизабет II също беше свалена от постамента си.Елизабет II и сега формално се води държавен глава на Канада, а кралица Виктория е била на трона от 1837 до 1901 г., когато страната е била част от Британската империя.

Медии отбелязват, че общественото недоволство в Канада е особено засилено след откриването на останките на деца край училища, в които някога са се обучавали ученици от коренното население на страната. Близо 1000 безименни гроба бяха открити на терените на бивши пансиони в канадските провинции Британска Колумбия и Саскечуан.

В продължение на 165 години - до 90-те години на миналия век, - индианските деца са били насилствено разделяни от техните семейства. В тези учебни заведения децата били недохранвани и тормозени физически и сексуално. Повечето от училищата са ръководени от Католическата църква и са били финансирани от правителството. Протести заради трагичната участ на индианските деца имаше и в най-многолюдния канадски град Торонто, а хиляди хора се включиха в шествие във федералната столица Отава. На много други места бяха организирани бдения и митинги.

По традиция Канада отбелязва националния си празник с пищни тържества. Тази година обаче много градове отмениха тези събития заради скандала с безименните гробове, принудил канадците да се изправят пред колониалната си история. Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че тази година Денят на Канада ще бъде ден за размисъл.

Още

Елизабет II е последната кралска икона
Канада обвини китайски военни пилоти за опасно поведение във въздуха

02.06.2022

7320
Хуманоиден робот художник създаде портрет на кралица Елизабет II

28.05.2022

452