Quantcast
Културният министър показа учудваща неосведоменост по културни въпроси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Културният министър показа учудваща неосведоменост по културни въпроси

Атанас Атанасов даде първа пресконференция, на която представи екипа си
30 680
 скрийншот: Министерство на културата
Атанас Атанасов с двама от своите трима заместници.

Новоизбраният в края на 2021 г. културен министър Атанас Атанасов направи първата си самостоятелна изява пред медиите, като даде пресконференция и представи своя екип заместник-министри. Това са вече известните Весела Кондакова - зам.-министър и в двата служебни кабинета, където културата водеше проф. Велислав Минеков, Юрий Вълковски и арх. Бойко Кадинов.

"Това, на което ще разчитам аз, е най-вече заразното добро. Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не променим контекста, който в момента е леко мрачен", започна Атанасов, като констатира, че наблюдаваме упадък на смисъла да си човек на изкуството и омаловажаване на творческите професии. Министърът обаче вярва в богатството на българската култура и е убеден, че "освен нашето славно минало и красиви традиции ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще", в което България да заеме своето място на световната културна карта.

Като приоритети във вече започналия мандат той и заместниците му очертаха Националната културна стратегия, върху която бе поставен акцент и в експертните обсъждания в преговорния етап между коалиционните партньори (но и за която се говори и уж работи от близо 20 години, без да има конкретен резултат); подобряване на достъпа на гражданите до култура, международния културен обмен, както и опазването на недвижимото ни културно наследство. Темата за Северна Македония е приоритетна за правителството, ще бъде и за нас, заяви зам.-министър Юрий Вълковски, като една от целите ще бъде общ културен календар на двете страни и максимално стимулиране на творческия обмен между български и македонски културни дейци.

Бойко Кадинов, който е първият архитект във висшия ешелон на Министерство на културата от много време насам, говори за нуждата от промени в Закона за културното наследство и опиране на европейското законодателство по въпроса, след като секторът у нас е бил "доведен до абстиненция". "Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин, в средство на съвременна културна индустрия", каза той.

Весела Кондакова, с най-широки и разнообразни ресори от тримата зам.-министри (сценични изкуства, кино, авторско право, фонд "13 века България" и НДК) опита да успокои кинодейците, с които вече е проведен конферентен разговор в Zoom, че "нулевата" за киноиндустрията ни 2021 г. ще остане последната такава. Неизползваните 18 милиона лева от бюджета са преведени в събирателна сметка и се работи активно в НФЦ и в комисиите, заяви тя, като първата за 2022 г. сесия на Националния филмов център за субсидии на игрално кино вече обяви своите резултати.

31-годишният министър Атанасов обаче показа учудваща неосведоменост и безразличие към темите, които повдигнаха журналисти във втората част на пресконференцията. На въпрос на bTV за скандалното ни присъствие на "Експо" в Дубай, струвало 7 млн. лева - срещу които сме показали "една марка сирене, няколко изкуствени рози и фотографии на две манекенки", той заяви "лично отношение не мога да ви дам" и прехвърли микрофона на Кондакова (както стана и с въпроса за киното). Тя уточни, че представянето е било организирано от Министерството на икономиката, но за в бъдеще трябвало Министерство на културата да взаимодейства по-добре с другите ведомства, че да се избегнат подобни ситуации. 

Атанас Атанасов не демонстрира и приемственост спрямо свършеното от неговия предшественик Велислав Минеков. "Да, не сме водили разговори с него", отговори той кратко на въпрос на медиите дали е имало комуникация между двата екипа, след което се възцари неловко мълчание. Все пак той бе наясно с намеренията на служебния министър да изгони централата на ГЕРБ от НДК, защото по този въпрос заяви: "В момента тече юридически анализ на казуса и когато нещата са изяснени, ще се процедира по закон."

Друга гореща тема - за настаняването на "Кауфланд" в Халите, Атанасов прехвърли на арх. Бойко Кадинов, а на основополагащия за целия сектор въпрос - бюджета за култура, той отговори, че "със сигурност ще се иска повишаване на бюджета, но нека говорим с цифри и конкретика, когато всичко е ясно." 

Още

Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата

30.04.2022

Обновена

5625
ДБ даден заден и няма да напуска правителството

22.04.2022

Обновена

11213
Атанасов: Украински медии съобщават за доставки на българско оръжие

18.04.2022

10512