Quantcast
Минеков праща на прокуратурата реставрацията на паметника на Левски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Минеков праща на прокуратурата реставрацията на паметника на Левски

Министърът на културата уволни дисциплинарно директорката на Националния филмов център
Обновена
3 466
Преместване на паметника на Царя Освободител. Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще поиска прокурорска проверка на извършени в разрез с правилата реставрации на обекти от национално значение. Към прокуратурата поема документацията за извършените ремонтни дейности по паметника Левски през 2014 г. и реставрацията на лъвовете на Лъвов мост при изграждането на новото кръстовище. Минеков настоява държавното обвинение да провери и реставрацията на паметника на Царя Освободител, както и на килията в подземието към Националната галерия, където се предполага, че е бил държан Левски. Минеков отказа да съобщи сумите, които са платени по тези дейности с аргумента, че не оценява Левски в пари. "Целият съм в жалби, няма да успея да разгледам всичките", допълни културният министър. 

„Извършени са две посегателства върху Левски в името на усвояването на средства. През 2013 година е обявено, че започва реставрация на паметника на Левски. Но вместо реставрация, Столична община е извършила ремонт. Повикани си зидари, тенекиджии и прочие общи работници да се докоснат до светинята. Ремонтирани са дреболии, метални елементи на канделабрите, но няма никаква реставрация. Има само препоръка на комисията да се направи цялостна консервация и реставрация, което не се е случило“, съобщи Минеков. Според него още по-скандални са действията около реставрацията на паметника на Царя Освободител през 2012 г. Минеков сигнализира за случая още тогава, като обяви, че краката на коня са прерязани вандалски с ъглошлайф. В разрез с правилата е извършвана и реставрацията на паметника в леярната в село Требич, твърди Минеков. Има съмнения и за силно раздути разходи - за проекта са предвидени 1,2 млн. лв. „Противно на всякаква логика реставрацията е възложена на Камарата на строителите в България. Какво общо имат строителите с реставрацията“, попита Минеков. Едва през ноември – три месеца след отрязването на краката на коня, се появява проект на консервационно-реставрационни работи, обяви Минеков.

Според него правилата са погазени грубо и при реставрацията на килията в подземието към Националната галерия, където се предполага, че е държан Левски, както и при реставрацията на лъвовете на Лъвов мост при изграждането на новото кръстовище. „Спомням си една от акциите по реставриране на лъвовете – със стомамени четки и ъглошлайф. Това е все едно аз да съм стоматолог и да тръгна към устата ви с длето и чук“, даде пример Минеков. Безумно според него е изпълнен и проектът за реставрация на килията, в която се смята, че е държан Левски. „Оригиналната настилка е заменена с баняджийски плочки. Средновековният път е залят с бетон“, даде пример Минеков. 

 

ДИСЦИПЛИНАРНО

Веднага след брифинга Министерство на културата съобщи, че със заповед на министъра е дисциплинарно уволнена изпълнителната директорка на ИА "Национален филмов център" Жана Караиванова. Причините са системно неизпълнение на служебните задължения и финансови нарушения, констатирани в одитен доклад от май т.г.

Бившата актриса Жана Караиванова беше назначена на поста с конкурс през октомври 2017 г., след като години наред длъжността бе изпълнявана от и.д. шефове. НФЦ е органът, който отговаря за разпределение на бюджетните средства за българско кино.

Още

Прокуратурата прекрати 31-годишното дело за Възродителния процес

03.07.2022

2177
Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

30814
МЗ изпрати на прокуратурата нарушения около детската болница

15.06.2022

515