Quantcast
Музикален пир по време на пандемия (видео и снимки) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Музикален пир по време на пандемия (видео и снимки)

Знаменитият тенор Хуан Диего Флорес гостува на софийска сцена
Обновена
4 194
 снимка: В. Балевска

Самият Той да се появи в София би било събитие, за което ще се говори години. Хуан Диего Флорес да изнесе спектакъл в София посред зима и пандемия е наистина чудо, което се случи. 

48-годишният тенор е сред най-знаменитите съвременни изпълнители, мнозина настояват, че е най-добрият тенор в света от десетина години. 

В Зала 1 на НДК в четвъртък вечерта нямаше нито едно свободно място от разрешените 30%. Всички зрители стриктно спазваха противоепидемичните указания. А когато Флорес излезе на сцената със Софийската филхармония и кадифеният му тембър се сля с перфектния звук на именития оркестър, злободневието изчезна. Заради изключителната си вокална техника той е предпочитан изпълнител в оперите на Росини, Доницети, Масне, Гуно. И в София изпълни техни произведения. След всяка ария публиката го обсипваше с щедри аплодисменти. Хуан Диего представи общо осем арии под диригентството на Кристофър Франклин. Флорес и Франклин са обичаен тандем в турнетата на тенора и личи колко са сработени,  разбират се с половин жест. В чудесно структурираната програма оркестърът представи увертюрите на "Пепеляшка" на Росини, "Дон Паскуале" на Доницети, вакханалия от "Самсон и Далила" на Сен-Санс и известното интермецо от "Манон Леско" на Пучини. Гостът изпълни и две арии от оперети на Франц Лехар - разбира се, известната Dein ist mein ganzes Herz от "Страната на усмивките". Изпя я с перфектно произношение, все пак е германски зет.

90-те минути триумф на музиката минаха като в приказка - нищо, че залата беше студена и в един момент тенорът театрално потръпна и си духна в дланите. Уви, оркестрантките от Софийската филхармония в ефирни копринени тоалети не можеха да си позволят такива волности по протокол.

На 90-тата минута Флорес грабна китарата и запя мексикански и испански песни. С "Бесаме мучо" поздрави красивите български жени и "моята приятелка Дарина Такова". Известното българско сопрано скочи от мястото си и му извика: Хей, Хуан, тук съм! Последваха "Кукурукуку Палома" и "Гранада". Както е известно, тенорът започва кариерата си като поп певец и артистичните трикове от онази сцена продължават да не са му чужди. Откъсна роза от букет, захапа я между зъбите си, подаде я на диригента вместо палка... Дойде кулминацията с Nessun dorma от "Турандот" на Пучини. Щом засвири оркестърът, Хуан Диего направи знак към публиката тихичко да тананика партията на хора. И изведнъж в тъмнината, някъде в дъното на партера се извиси кристално сопрано. Певицата остана неизвестна, но помогна за чудото.

Много тенори опитват една от най-трудните партии за тенори с различен успех. Всепризнати са изпълненията на Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Тази вечер в София Хуан Диего Флорес се нареди до тях без съмнение, независимо че е лиричен тенор. Концертът трая почти 2 часа, без антракт, 4 биса и над 20 минути заключителни аплодисменти.

 

Два пъти съм плакала спонтанно на концерт. Този беше вторият път. Когато аплодисментите и възгласите не стигат, рева :) 2 часа, хора, без антракт. Хуан Диего Флорес, Софийска Филхармония , Флор Николова , Angelina Alexandrova неповторимо беше!

Posted by Мария Стойкова on Thursday, January 14, 2021

 

Още

Екопротести срещу инсталациите за горене на боклук в София и Девня

08.03.2021

Обновена

791
Един загина, а други двама пострадаха при пожар в центъра на София

04.03.2021

430
Борисов строи министрите си начело на изборните листи на ГЕРБ

28.02.2021

Обновена

23537