Quantcast
Община Варна бе осъдена за авторски права на мегазвездата Рита Ора | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Община Варна бе осъдена за авторски права на мегазвездата Рита Ора

"Музикаутор" спечели дело за песни от концерт на MTV в града
8 385
 FB/Rita Ora
Рита Ора

Едно от малкото осъдителни решения по болната за всички български творци тема - авторските права, бе разпоредено вчера. Но е по повод чуждестранни изпълнители. Община Варна бе осъдена в местния окръжен съд заради 10 песни на мегазвездата Рита Ора (Rita Ora) и още 5 на групата "Иърс енд Иърс" (Years&Years). Иконите на поп музиката участваха в концерта на МTV в града през лятото на 2018 г. Искът за общо 15 000 лв. бе на сдружението "Музикаутор", което партнира със сродни чужди организации.

По същия казус в края на 2019 г. Министерството на културата е глобило варненската управа със 7000 лв. След съдебно обжалване санкцията е намалена на 2000 лв.

От материалите по делото сега е видно, че "Музикаутор" е предупредило общината, че по силата на договори с 6 чужди организации държи правата за песните у нас. Контратезата на общината е, че зад концерта стои дружеството "РОКЮ Медия България" на ирландеца Робът Куърк. Фирмата бе официално съорганизатор на събитието, като дейности му бяха възложени с договор.

В хода на пледоариите кметството претендира с обратен иск фирмата да го обезщети, ако наистина не са изпълнени ангажименти по авторските права. "РОКЮ Медия България" от своя страна не е оспорила твърденията и не е предприела защита по същество. Така съдът в крайна сметка осъжда и общината, и дружеството - тя да има право да си търси парите от него. 

Вещото лице по делото внимателно е проучило творчеството на Рита Ора. И установява, че тя има авторство само при две от песните. При "Иърс енд Иърс" автори са изпълнителите. Но по-важното е, че творците на всички изпълнени във Варна парчета - на текст или музика, са членове на организациите, с които "Музикаутор" има договор за представителство у нас.

Искът е изчислен по 500 лв. за всеки от авторите. На "Музикаутор" освен 15-те хиляди лева трябва да се платят лихвата към тях и около 3300 лв. съдебни разноски. Решението на съда може да се обжалва.

 

ЛЮБОПИТНО

Концертите на канала MTV във Варна бяха два. И двата пъти топзвездите бяха изпълнителки с албански корени – американката Биби Рекса през 2017 г. (концертът бе част от проявите по "Европейска младежка столица") и британката Рита Ора следващото лято. В началото на 2021 г. Ора снима клип в Перник:

Още

Как да гласуваме за Мария Бакалова на MTV наградите

21.04.2021

535
Рита Ора от чинията на Бузлуджа до панелките в Перник

11.02.2021

934
MTV с две нови награди - за изпълнение и клип под карантина

31.07.2020

175