facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Почина Гергина Тончева - любим учител, истински будител

3 540
 Снимка БГНЕС

Почина Гергина Тончева, първият и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици и култури (до 2010 г.). Тъжната вест съобщи във Фейсбук до група на възпитаници на НГДЕК дъщеря ѝ:

"Преди броени часове Гергина приключи земния си път. Съобщавам го първо на вас, защото за добро или лошо съдбите ви са се преплели с нейната във времето. Светъл път към вечността, майчице! Сърцето ми спря да бие", се казва в публикацията. 

Само преди два дни 87-годишната Гергина Тончева стана един от първите двама лауреати на новоучредения приз за духовен принос "Иван Вазов". Тя не можа да присъства на церемонията и от нейно име приза получи проф. Атанас Герджиков, ректорът на СУ. 

Родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в гр. Сандански, а след това българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учителския си път започва в Ивайловград през 1954 г., от 1957 работи 3 години като гимназиален учител в Девин, а през 1960-а се връща в София и постъпва в новооткритото 91 училище с преподаване на немски (Немската гимназия). 

Гергина Тончева преподава български език и литература до 1977 г., когато става директор на новосъздадената класическа гимназия (НГДЕК „Константин Кирил Философ“) и любим преподавател на поне две поколения.

 »Ролята на Гергина Тончева за развитието на Класическата гимназия и образованието в страната ни е неоценима, особено за поколенията нейни възпитаници, докоснати от невероятното й умение да ръководи, вдъхновява и буди ума и сърцата им...“, пише в съболезнователния адрес от Министерството на културата до близките на починалата, 

За изключителния си принос към българската култура и образование през 2003 г. Гергина Тончева е наградена с орден „Стара планина“.

Ключови думи:

Гергина Тончева, кончина
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отиде си основоположникът на вратарския клан Михайлови

13.08.2020

Обновена

4425 8
Коронавирус уби певеца на "Ако имах чук"

12.08.2020

1244 1
Напусна ни Миряна, нашата Башева

12.07.2020

34974 146

Коментари

редник

Наистина преподаваше с любов!

Ще я помнят не само учениците ѝ, но и студентите, които тя въвеждаше в изкуството да преподават...

 

Коста Чутурков

Вечна й памет на др. Тончева и дълбок поклон пред делото й.

Преди 51 години започна да ни учи на любов към изящното слово.

 

pro_hard

Когато говорят за народен будител, тя е първата личност, която се изправя пред очите ми. Раздаваше любов и вяра в доброто, истински последовател на любимия й Дон Кихот...R.I.P  другарко Тончева!!! 

hamel

Поклон

Жозефа
снимка на Жозефа

Беше легенда приживе.

Дълбок поклон!

 

Костадинко

Поклон 

Памфуций
снимка на Памфуций

 Наистина будител.Почивай с мир. 

Туз
снимка на Туз

Полезна много

РеспекТ

Banshee
снимка на Banshee

Мир на душата. И поклон

novichok
снимка на novichok

Все по-малко остават безспорните авторитети покрай нас. Бездуховността изглежда непобедима :(

Карапетров

Поклон, другарко Тончева!

Влез или се регистрирай за да коментираш