Quantcast
Почина певицата Ваня Костова | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Почина певицата Ваня Костова

Обновена
11 106
 Булфото
Ваня Костова (1957 - 2021)

Любимата на няколко поколения естрадна звезда Ваня Костова почина на 64 години, съобщи Нова тв, позовавайки се на свои източници. Стефан Диомов съобщава, че Костова е починала внезапно, малко преди това са имали концерт във Велико Търново. За момента причината за нейната смърт не е ясна. Колегата й от "Тоника СВ" Теодор Шишманов написа: 

 

Днес си отиде Ваня. С нея си отива и част от мен. Сбогом, мила! Мир и светъл път на душата ти!

Posted by Theodore Shishmanov on Thursday, May 6, 2021

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Тя прекарва детството си в Родопите, завършва английската гимназия в Бургас, където родителите й се установяват в края на 60-те. Бунтарка, още като ученичка е изключена два пъти, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг. 

След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов, започва професионалната си дейност в "Тоника СВ" през 1980, като отличните и вокални възможности и индивидуален маниер на изпълнение до голяма степен определят сценичния й облик.

Шлагерите следват един след друг, но в отношенията й с колегите скоро настъпва разрив. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 г. като солистка на ансамбъл "Магистрали", където работи и Стефан Диомов.

"В Бургас през един балкон от нашия имахме съсед голям критикар. Той обичаше след всяка моя песен в "Тоника СВ" да извиква на балкона майка ми, за да й каже какво мисли за моето представяне. Той винаги започваше с думите: "Абе, Добринче, хубава песен, ама Ванчето и тоз път не можа да я изпее както трябва." А майка ми все му казваше: "И аз така й казвам, ама не ме слуша." Разбира се, майка ми отговаряше така, за да не се разбере, че е засегната, а всъщност много се ядосваше на думите му. И така първите две-три години добра дума този човек не каза за нито едно мое изпълнение. А някъде през 1983 г. изгря звездата на Росица Кирилова с песента "Тишина". Това беше нейният първи хит, който докосна сърцата на хората. Той чул тази песен и отново вика майка ми и изненадващо казва: "Е, Добринче, Ванчето най-сетне да изпее както трябва една песен." Така първата му добра дума за мое изпълнение всъщност бе оценка за Роси Кирилова, с която ме бе объркал, слушайки радиоточката. Надявам се, че оттогава съседът ни ми е вече почитател", разказа Костова пред "Сега" през 2007 г. Целият й разказ е по-долу в линка.

В края на 80-те певицата продължава кариерата си като солистка. В репертоара й са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни. Сред най-популярните са "Рождество", "Звезда", Конче мое", "Вишна". През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и преживява щастливи мигове с възродената "Фамилия Тоника". На 30 юни 2008 г. Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала "България". В края на творческата си дейност често записваше и изпълняваше дуети със своя син Боян Михайлов - двамата спечелиха и първата награда на фестивала "Пирин фолк" през 2004 г.

През 2007 г. певицата гостува в рубриката "Пет истории" на вестник "Сега".

 

 

Ключови думи:

Ваня Костова, кончина

Още

Нед Бийти от „Избавление“ и „Телевизионна мрежа“ почина на 83 г.

14.06.2021

298
Телевизионният Тарзан загина в самолетна катастрофа

31.05.2021

1609
Eдва 30-годишна почина актрисата Лорина Камбурова

27.05.2021

6209