facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

След протеста в София Ананиев обеща да отвори танцовите школи

Навръх 24 май се проведе демонстрация под мотото "Да отворим залите за изкуство!"
Обновена
2 616
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обещал да издаде заповед, с която да разреши на танцовите школи да работят от 26 май. Това съобщи БНТ, като се позова на източници от протеста на учители и собственици на школи, които се събраха днес в центъра на София под мотота „Да отворим залите за изкуство“.

Те настояха да им се разреши практикуването на танци на закрито. "След като фитнесите и заведенията работят, защо не и ние! Как така борбата е позволена, а не танци, които може да се практикуват и от разстояние!", заявиха недоволни хора от цялата страна. Протестът премина цветно, с доста музика.

„Нямаме право да правим това, което най-много обичаме и от което имаме нужда – да работим. Управниците се бавят с отварянето на залите. В последната заповед има много несъответствия“, заяви пред БГНЕС Анета Вълканова, учител в софийския клуб по народни танци „Моето либе“. Според нея ограничението от 10 души на открито и закрито е безсмислено, защото учителите

 

могат да осигурят безопасни условия

 

за провеждане на заниманията. „Можем да работим и повече хора, спазвайки съответните разстояния. Имаме начини, по които да го направим“, каза тя. Попитана дали се е възползвала от помощта, която държавата дава, Вълканова обясни, че мерките не вършат работа, защото не се знае браншът към спорта ли спада или културата.

Пламен Иванов, който бе пристигнал от Плевен, даде повече подробности защо не може да се възползва от държавната подкрепа: „Доста голяма част от колегите не може да се възползваме от мерките, защото не покриваме критериите. Например - да имаме средномесечен доход до 1000 лв. Трябва да имаме спад на оборота в сравнение с миналата година от 20%. Нашата работа е такава, че оборотът ни е различен всяка година. С всяка следваща година хората стават все повече,

 

няма как да отчетем загуби

 

и това ни възпрепятства да се възползваме от помощта". Мъжът казва и защо трябва да се отворят залите: "Прекалено много се насъбра стресът. Нека отворим залите, защото искаме да упражним правото си на труд".

Протестиращите настояха за запазване на мярката 60:40, ангажимент за диалог с Министерството на културата, както и гаранция, ако в бъдеще подобни кризи се появят, техният труд да бъдат овъзмезден. Те се заканиха, че ако не бъдат чути и залите им не бъдат отворени, отново ще излязат на протест. Тогава обаче щяло да има и освирквания, а не само танци, музика и настроение.

В резултат по-късно през деня Ананиев се е срещнал с представители на протестиращите и е поел ангажиметт да отвори танцовите школи от 26 май.

 

Ключови думи:

протест, танцови школи
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата атакува строеж на братя Диневи в Св. Влас

03.07.2020

2550 9
"На ясла при Бойко Борисов": 3-ти протест на родители

02.07.2020

1100 4
Протест пред БНТ подкрепи Горан Благоев

27.06.2020

1935 21

Коментари

'FranceskRivalta'8

Протестиращи недоумяват защо борбата е разрешена, а танците - не

 Протестиращите изглежда не знаят, че всичките МУ идиотски забрани са копирани дословно от препоръките на СЗО на Бил Гейтс, фондация „Рокфелер“, Deep State ...

 

http://epicenter.bg/article/Valentin-Radomirski--Koronavirusat-kato-stsenariy--ili-chaka-li-ni-nova-era/213010/11/0

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Учители и деца излязоха на 24 май да си искат хората и ръченицата, не за да почетат писмеността.Дайчовото е по-важно от Кирилицата. Толкова по въпроса.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Улучил си проблема право в десятката

шиши

д-р Аналиев най-после и почти навреме е осъзнал, че ръченицата е национален спорт. Целокупният български народ очаква да бъде( ръченицата ) номинирана за олимпийска дисциплина. 

Stefan Georgiev

добре че до 10-ти Април газихме в сняг

Влез или се регистрирай за да коментираш

×