Quantcast
3.5 млрд. лева трябват за знаци и мантинели, сметна АПИ | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

3.5 млрд. лева трябват за знаци и мантинели, сметна АПИ

Колосалната сума е само за обезопасяването на шосетата по републиканската пътна мрежа
3 847
 архив
Половината мантинели в страната са за смяна, обяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод на поредната тежка катастрофа - на магистрала "Тракия" в средата на юли. "Това значи, че всеки втори метър мантинела е некачествен. Такава мантинела не може да спре колело, камо ли ТИР", обясни експертът.

Че пътищата от републиканската мрежа са в лошо състояние, и то не само заради качеството на асфалта, на строителството и ремонтите, всеки го знае. Проблемите с мантинели, знаци и маркировка също са добре известни от години, както и това, че са един от факторите за многото катастрофи у нас. Това, което ще изненада всеки българин, е, че обезопасяването на шосетата в България е възможно, но с цената на колосални инвестиции - от порядъка на 3.5 милиарда лева (да, милиарди са, не е грешка). Поне такива са най-актуалните изчисления на Агенция  "Пътна инфраструктура". 

Главозамайващата сума се появява в справка, изготвена от АПИ по настояване на неправителствена организация - Европейския център за транспортни политики. От ЕЦТР са попитали какви средства са отделени за пътнa бeзoпacнocт прeз 2018-a, 2019-a и 2020 гoдинa. Отговорът гласи: "Агeнциятa нямa oпрeдeлeн бюджeт, нacoчeн eдинcтвeнo и caмo зa мeрки зa пътнa бeзoпacнocт". Все пак от АПИ посочват, че през въпросните три години ca били извършeни дeйнocти зa пoвишaвaнe нa пътнaтa бeзoпacнocт нa oбщa cтoйнocт 91 726 363 лв., което включвaло "възcтaнoвявaнe нa пътнa мaркирoвкa и пътни знaци и мoнтирaнe нa oгрaничитeлни cиcтeми зa пътищa (мaнтинeли)". След което се изтъква, че по прогнозна оценка за изпълнeниe нa дeйнocти пo пoвишaвaнe нa пътнaтa бeзoпacнocт пo цялaтa рeпубликaнcкa пътнa мрeжa  са необходими oкoлo 3,5 млрд. лв.

"Смятaмe, чe липcaтa нa cпeциaлизирaн бюджeт зa прeвeнция в oблacттa нa пътнaтa бeзoпacнocт e врeднa и нeeфeктивнa, зaщoтo тaкa пaритe зa тeкущ рeмoнт и пoддръжкa никoгa нямa дa ca дocтaтъчнo", коментират експертите от ЕЦТП. Те посочват, че получената информация потвърждава проблем, за който те многократно вече алармират, тъй като са правили доста цeлeнacoчeни инcпeкции пo пътнa бeзoпacнocт в цялaтa cтрaнa cлeд тeжки инциденти. Проверките са показали, че нa мнoгo мecтa пътнaтa мaркирoвкa, пътнитe знaци и мaнтинeлитe ca нa възрacт нaд 20 гoдини и че не само са архаични и на светлинни години от модерните решения, но и oтдaвнa ca зaгубили cпocoбнocттa cи дa cлужaт зa прeвeнция нa риcкa, твърдят от ЕЦТП. 

Факт е, че дори най-новите магистрални отсечки у нас влизат в експлоатация, без по тях да са изградени умни светлинни табла, които да осведомяват навременно шофьорите, че скоро ще навлязат в опасен участък  - например заради мъгла, дъжд, поледица, дим. Т.нар. интелигентни системи за управление на трафика са важен елемент от пътната безопасност, а те тепърва ще се правят.  

Най-притеснителното е, че необходимите пари за пътна безопасност с времето застрашително растат. Само за последните две години сумата се е увеличила с половин милиард лева. През 2018 г. Николай Нанков, който тогава беше начело на Министерството на регионалното развитие (сега е заместник на Петя Аврамова), твърдеше, че ако искаме сигурни шосета, държавата трябва да инвестира 3 млрд. лева. Става дума за еластични огради и мантинели, за поставяне на нови знаци и надеждни маркировки -  хоризонтални и вертикални, и дори за лазерно осветяване на рискови участъци по примера на Австрия и Германия, обясняваше Нанков. 

Очевидно намеренията за инвестиции са си останали празни думи и в тази сфера почти нищо не е направено, защото междувременнно пътната безопасност вече има нова, още по-висока цена.

 

ДУМИ И ДЕЛА

Когато през март 2018 г. Николай Нанков "изплюва камъчето" и съобщава колко скъпа е безопасността на шосетата, за това има конкретна причина - ЕК готви мащабен план за финансиране на проекти, които ще намалят жертвите по пътищата. "Нашите нужди за пътна безопасност през периода 2020-2030 г. са малко над 3 млрд. лева - по съществуващи и по-новоизградени такива, които до края на периода ще бъдат 990 км магистрали и скоростни пътища”, коментира тогава Нанков, като посочва, че България вече е кандидатствала пред Европейската комисия за финансиране от нов европейски инструмент – фонд  за пътна безопасност.  Няма данни да има напредък по въпроса.

Вместо да действа, правителството наскоро създаде поредна администация - Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата. ДАБДП наново започна да предъвква проблемите, за което харчи бюджетни средства, вкл. и за клипчета с просветна насоченост (като на илюстрацията). За нивото на полезност на новата институция си направете изводите сами - просто прочетете какво пише в доклада й за 2019 г. по темата за състоянието на пътната инфрактура: 

Кампанията за пътна безопасност „Пиши, когато стигнеш“ влиза в кината ВИДЕО"Пътната инфраструктура следва да осигурява оптимални условия за придвижване на всички участници, да изпраща ясни и разбираеми послания към тях, да ги предпазва от грешки, а в случай на допускане на грешки, да бъде щадяща към тежестта на последствията от тях. Състоянието на републиканската, общинска и улична пътна инфраструктура е обект на системно и целенасочено въздействие, развитие и подобрение, което е изключително продължителен и капиталоемък процес. По тази причина, подобренията се извършват поетапно, приоритетно и в условията на разходване на ограничен финансов ресурс, което обуславя все още незадоволителното техническо състояние на определени елементи от системата, както и наличието на териториални различия. Необходимо е целеполагане в посока: пълноценно интегриране на пътната безопасност в управлението на пътната инфраструктура на национално, областно и общинско ниво за ефективно ограничаване на отрицателните ефекти на транспортния сектор; ефективно поддържане и развитие на толерантна към човешките грешки републиканска пътна инфраструктура, осигуряваща универсална мобилност при подхода „безопасна система“; ефективно поддържане и развитие на ниско-конфликтна общинска и улична пътна инфраструктура, с ясни послания към участниците в движението и осигуряваща защитата от рисковете на градската среда".

Коментарът май е излишен. 

Ето още един култов цитат от документа на агенцията:

"През последните години важен инструмент за подобряване на активната пътна безопасност са усъвършенстваните и значително подобрени фарови системи на МПС. Потенциалният риск от настъпване на ПТП се увеличава обратнопропорционално на разстоянието, от което дадено МПС може да бъде забелязано от другите участници в движението. Запалените светлини увеличават разстоянието на забелязване и намаляват риска от ПТП. Новите фарови уредби вече не използват обикновени или халогенни светлини, а LED, поляризирани, саморегулиращи се, завиващи, ултравиолетови, полиелипсовидни светлини и др."

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пътната безопасност щяла да се интегрира в задачите по математика

18.12.2019

3833 9
Половината от шофьорите са глобявани през последната година

23.10.2019

770 7
България ще подобрява пътната безопасност в ЕС

09.10.2019

966 7

Коментари

Светозар

3.5 млрд. лева, 3.5 млрд. лева - кой ти ги дава?!?

 

qqto

Тези. милиони и милиарди за нищо ги нямат. За тези пари ще си купят фабрика за мантинели или могат да си построят да кажем две. 

geo_19

На стари годи Баце ще говори: "Вие не може да отабелите, това което аз съм построил"

geo_19

.

nafta

Не знам защо се смята, че като наредиш на пътя по стотина знака за километър и всички проблеми ще се решат. Напротив - нужни са малко на брой, но поставени с акъл. Не на килиграм. 

Един знак 50 на четирилентов извънградски път не решева, а създава проблеми.

ivanko77

Такаааа, тази статия повдига едни въпроси към прокуратурата, изпълнителна власт, застрахователи и т.н. Това е пряко признание, че държавата не си върши работата по отношение на пътната безопасност, т.е. е пряк виновник за множество ПТП, но според статистиката на МВР, а 3 на застрахователите не е. Е как става така? Това е пряко признание и за безстопанственост - престъпление, вина за което носят отговорните в АПИ и МС, защото след като знаят какво е необходимо за поддържане на пътищата, те не са взели необходимите мерки, с което нанасят щети - оставят да се реши. 

 

П.п. 3 млрд за мантинели при цена от около 50-60 хил. за км, прави към 50 000 км, така излиза, че цялата пътна мрежа се нуждае от нови мантинели, че.републиканската + общинската е към 40 хил км.

Evasion

нa мнoгo мecтa ...мaнтинeлитe ca нa възрacт нaд 20 гoдини и че не само са архаични и на светлинни години от модерните решения, но и oтдaвнa ca зaгубили cпocoбнocттa cи дa cлужaт зa прeвeнция нa риcкa, твърдят от ЕЦТП. 

Тук въобще не съм съгласен. Старите мантинели, макар и поръждясали, са от по-дебело желязо и са по добре забити в земята в сравение с новите, т.е. при евентуален инцидент биха свършили по-добра работа от декоративните нови алтернативи. 

Мицо

Два варианта виждам тука - или мантинелите ще са от злато, или България скоро пак ще става на 3, а може би даже и на 4 морета...

de_Ruyter

Смятай Боко Кревата колко магистрали смята да построи 😂

 

Нищо де, Лофката калинка сега ще довтаса да обясни какво всъщност се крие зад цифрите и как трябва да изтеглим един нов заем за мантинели 😆

 

 

mi6osp.

Ако не се краде така, че да се пълни и ч€км€дж€то, с тези милиарди могат да се позлатят знаците и мантинелите. 

whw

Нищо чудно и повече да е. След като шопската кметица плаща 10 хил. лв. за пейка в Сф.

Evasion

У Самоков шопи ли беа?

whw

Ба ли ги. Може и по-зле да са.

PlaNed
снимка на PlaNed

Понеже съм сметкажия, да видим!

За 3 години 92 мил.  При тези темпове ще ни бъдат необходими само ... СТО години и ще завършим ремонта! 😂 😋 💨

 

never-mind

Мдааа ще успеят ли мебелистите да направят съответното количество шкафчета?? И нужното количество прекрасни дами ??? 

3.5 милуардааа???  По 30 лв на метър ще слагат 100 милиона метра ли ?? 100 000 км ?? От Лисабон до Владивосток ?

А кой ще научи мургавите да карат ? Как ще махнат 30 годишните таралясници ???

Ееее Бокич не се накраде ! Книги да си купиш с тея пари ( за него това е по голяма клетва от да си купи свещи )!!! То ако с откраднатите пари си купи свещи, ....100 год ще ни е светло

hamel

Добра новина за мургавите ни сънародници.

sega_reader

Като се каже АПИ хората се сещат само за корупция, за голяма корупция, милиардна.

Лорт Каспичан
снимка на Лорт Каспичан

А маркировката  вдълбана ли ще е в асфалта/трайност над 15 г, още в соца  нашенци изобретиха  полагаща машина// табелите соларни?  напречни изпъкнали /вибриращи /дъги показващи завоя и метрите в дъгата на завоя?

 

Льо Клер

Ехааа! Три милиарда, че и половина! Както казва Паркинсон, за десетина хиляди лева ще се запрепира всеки, защото си ги представя, но милиардите са някакво отвлечено понятие, познато на Бочката, Горанов, Пеевски и АПИ!

Интервал

АПИ е добра хранилка и следва да бъде разширена :)) Ако реално поне половината от харчовете бяха стигнали до назначението си и изхарчени отговорно, то резултатите щяха да са видими дори без фарове на ултравиолетова светлина.

Force

Преди няколко години като един от "собствениците" на Левски беше избран Кольо Мантинелата...

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/05/02/3427339_putnata_agenciia_bavno_posochi_koi_da_dostavia/

Сещайте се що...

Послушко

Я, магистралите на Бойко имали нужда от мантинели и знаци. Нали всичко беше перфектно.

Zmeja

Абе, три милиарда и половина! Дайте да ги закръглиме на четири, та всички да са доволни.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Змейо, кой ще ти се разправя за три и половина.

Ударили са ръце на 35 -- кому кръгло, кому четвъртито.

Автоцен

Ами да, мантинелите струват пари. Изобщо автомобилният транспорт е най-неефективният, цапащият и скъпият. Лошото е, че шофьорите у нас не усещат реалната му цена. Ако плащаха, щяха да са по-малко на брой и нямаше да повреждат настилката толкова бързо. А обществото, състоящо се главно от нешофьори, щеше да има повече средства примерно за отдавна просчореното обновление на пътническите жп-вагони. И като има нормален, бърз и комфортен релсов превоз, нямаше да предпочита коли и автобуси, възкресени от автогробищата на Западна Европа. Така че е нужен още един автоданък  - за матинели и табели. Нека плащат реалната цена на този лукс.

н16
снимка на н16

Ж.п. линии има, останали/ поставени на територията на България - от предишната държава. Ако имаше бързи и модерни влакове, развиващи скорост към 300 км/ч, и с ниска цена на билета - нямаше да има нужда от толкова много автомобили. За такaва нова ж.п. мрежа ще са необходими и други инвестиции.

 

Но на някои хора им трябват "нови" Ф16-ки, сякаш се готвят за война.

Влез или се регистрирай за да коментираш