Quantcast
9% ДДС за храната за вкъщи влиза в сила още от 1 декември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

9% ДДС за храната за вкъщи влиза в сила още от 1 декември

Месечната сума за ваучерите за храна се вдига от 60 на 80 лв.
Обновена
1 069
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

От 1 декември т.г. с 9% ДДС ще се облага доставката на храна за вкъщи, но само ако е приготвена в ресторанти и заведения за обществено хранене. Това гласуваха депутатите днес окончателно, като изрично приеха текст, че доставката на приготвена или неприготвена храна от супермаркети, магазини и други подобни няма да се ползва от намаления ДДС - за тях ставката остава 20%. Първоначално предложението бе намалената ставка за храните за вкъщи да започне да действа от 1 януари 2021 г., но по време на гласуването бе променен срокът.

Намаленият ДДС за храната за вкъщи е пореден жест на управляващите към ресторантьорите, които вече получиха намалена ставка за консумацията на място на храна, безалкохолни напитки, кафе, вино и бира. Продажбите на приготвена храна за вкъщи с намален ДДС ще действат до края на 2021 г., както и за останалите стоки и услуги, на които през тази година се сдобиха с 9% ДДС. 

По-рано търговските вериги изразиха силно недоволство от дескриминацията спрямо тях, защото в топлите витрини те също предлагат приготвена храна за вкъщи. 

Мнозинството отхвърли предложението на БСП с 9% ДДС да са и лекарствени продукти, включени в позитивния списък, заплащани от здравната каса. "Няма нищо по-логично в пандемичната криза да се намали ставката за лекарствата", заяви депутатът от БСП Георги Гьоков. "Българинът плаща прекалено много от джоба си за лекарства, системата за реимбурсиране на здравната каса не е ефективна. Лекарствата в България са едни от най-скъпите в Европа, а 19 държави имат по-ниски ставки", каза Гьоков. 

"Срамота е да се разчита високият ДДС за лекарствата да пълни бюджета. Цинично е да се намаля данъкът за виното и бирата, а да остане висок за лекарставта, заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

По време на гласуването на второ четене на пакета данъчни промени за догодина на няколко пъти опозицията направи забележка по начина на водене на заседанието, тъй като законовите текстове се гласуваха ан блок, а не параграф  по параграф, което затрудняваше следенето какво точно се приема. Още повече, че между първо и второ четене по-голямата част от промените в закона за ДДС се оказаха преработени почти наново. Същото се отнася и за включените в преходните и заключителни разпоредби промени в законите за акцизите и данъчните складове, за корпоративното подоходно облагане и за облагане на доходите на физическите лица.

Очаквано депутатите приеха ползването на софтуер за управление на продажбите в търговските обекти - т.нар. СУПТО, според изискванията в Наредбата 18 за касовите апарати, да е доброволен режим. Производители и разпространители на софтуер за разпространение на продажбите в търговсикте обекти, ако желаят, може да декларират в НАП своите програми, като НАП ще поддържа списък с тези, които отговорят на изискванията на Наредба 18. Търговците, които внедрят СУПТО от списъка на НАП, обаче ще се ползват от бързо възстановяване на ДДС - в 30 дневен срок, както и от ускорена 100% амортизация на софтуера и устойствата, на които е инсталиран той. 

"Задължихте стотици хиляди фирми да сменят касовите си апарати и софтуерите си, като сложихте под един похлупак всички. Колко струва това на бизнеса? Сега въвеждате дискриминация межу тези, които ползват СУПТО и фирми, които са се отказали да отчитат продажбите си с касови апарати. Те няма да може да се възползват от ускорено връщане на ДДС, заяви Димитър Данчев от БСП. "Управляващите да признаят, че с Наредбата единствено увеличиха административната тежест за бизнеса, затова сега се отказват и признават, че не може да се спряват със сивия сектор", каза Данчев.

Депутатите гласуваха още търговските обекти, които са избрали СУПТО от списъка наНАП, но използват друг софтуер, ще бъдат глобявани с 5000 до 10 000 лв., а освен това обектът ще се запечатва за срок до 30 дни. В същото време такива със СУПТО одобрен от НАП, ако бъдат хванати за първи път да не издават касови бележки, да се разминат с глобата и затваряне.

По предложение на ГЕРБ от догодина месечният таван на ваучерите за храна се завишава от 60 на 80 лв. Бяха отхвърлени предложенията на НФСБ и БСП месечната сума да се увеличи на 100 лв.

"Когато ваучерите за храна бяха въведени през 2009 г., тогава тези 60 лв. бяха 25% от минималната работна заплата, сега са обезценени до под 10%", аргументира се Християн Митев от НФСБ. Според него на тази мярка може да се гледа като на антикризисна, защото намалява данъчните разходи на фирмите и увеличава покупателната способност на работещите, а в същото време увеличава приходите от ДДС от потребление и изсветлява икономиката. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който председателстваше в този момента заседанието, пък се скара на БСП, че са им откраднали идеята.

Отцепилите се от БСП депутати, които сега са независими, предложиха ваучерите за храна да важат и за почивка, като така държавата ще подпомогне и туристическия сектор. Това тяхно предложение не бе прието.

Лансираните тези дни от Обединени патриоти данъчни облекчения за работещи родители, които не получават детски надбавки, не бяха гласувани днес в Закона за облагане на доходите на физическите лица. Очаква се данъчната преференция да бъде приета със Закона за държавния бюджет за 2021 г., тъй като за днес депутатите от управляващата коалиция не са успели да изпипат текстовете.

Депутатите гласуваха днес окончателно ново данъчно облекчение, което намалява данъка, ако се прави ремонт на жилището. Реално гражданите може да спестят до 200 лв. от дължимия за годината данък, тъй като облагаемите им доходи  ще бъдат намалявани с направените разходи за труд при ремонт на жилището до 2000 лв.

Скандал избухна в пленарна зала, след като водещият заседанието Емил Христов от ГЕРБ не даде възможност на депутати от БСП да се изкажат по предложението им да се премахне плоския 10% данък и да се въведе прогресивна данъчна скала на облагане на доходите. "Заглушавате гласа на опозицията" недоволствата червените депутати. В спора се намеси шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която за да успокои атмосферата поиска 10 минутна почивка и смяна на водещия на планерното заседание. 

Спор предизвикаха и тектовете, с които се въвежда възможност държавни служители да получават възнаграждения от участие в бордове в държавни и общинските дружества.  За целта се правят промени в Кодекса на труда и Закона за държавния служители, след като от 2012 г. действа забрана служители да си докарват втора заплата от търговски дружества.

БСП призова Менда Стоянова да обясни от трибуната защо се налага тази поправка и кой настоява за нея. Шефката на бюджтетната комисия обаче не излезе да защити предложението си. "Държавни служители нямат място в управлението на тези предприятия, те трябва да се управляват от професионалисти, назначени с конкурси и да конкурират частните фирми", заяви червеният депутат Драгомир Стойнев. "Целта е ясна, трябва да се осигури втора заплата за партийните калинки", отвърна колегата му Христо Проданов.

 

Ключови думи:

ДДС, данъчни промени, СУПТО
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът освободи от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

10.12.2020

106
В пандемията купуваме с 30 на сто по-малко книги

01.12.2020

84
Кината ще фалират без държавна помощ

30.11.2020

211

Коментари

nebenebe

Ще дебелеем демек. Не е добре това. Много трудно се отслабва.

 

whoever1

ужасно. намаляват кинтите за полицаите. требе да се събират от децата.

AliBabah

На клентите им е все едно кога ще падне въпросното ДДС. Цените няма да паднат, каквато е логиката на този данък.

Мариана Кълвачева

Не пипайте закона, който ви храни, господа неадекватни управници.

Когато нещо работи, не се правят промени в него.

Няма да давам примери, по темата сме говорили достатъчно.

Едно от първите неща, които трябва да направи следващия парламент, може би на третото заседание, тъй като в началото има процедури, е да се гласува поправка в ЗДДС с едно изречение: "Данъкът е в размер на 20%"

Точка.

ДАО Ц БУМ
снимка на ДАО Ц БУМ

това никак не касае потребителя, цените  са пак нагоре  в булгаристан нее Гърция  смъкнаха  лятото ддс и цените смъкнаха.

Влез или се регистрирай за да коментираш