facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ангелкова: Ще се рекламираме и с ниския брой на заразени и починали

Само на 23 от 132 плажа ще има безплатни чадъри и шезлонги
Обновена
3 114
 Илияна Кирилова

Стартирали сме нашата кризисна рекламна кампания, така че ниският брой на заразени и починали от COVID-19 се приема изключително позитивно от всички и ние трябва максимално да се възползваме от навременните мерки на правителството. Това каза пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя съобщи, че от 1 юни отварят заведенията на закрито. Ангелкова увери, че контролът ще бъде изключително строг.

В понеделник министърът съобщи, че 17 плажа по Черноморието ще предлагат шезлонги и чадъри на нулеви цени. Днес тя посочи, че 23 плажа ще са с безплатни плажни съоръжения. На останалите плажове, за които има сключени договори, цените ще варират от 1 до 5 лева. Ангелкова добави, че ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България. 

Министърът уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също.

По повод изравняването на пясъчните дюни в Ахтопол и дали има нарушение, Ангелкова заяви, че ще има проверка и ако бъде установено нарушение, ще последват санкции. 

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове, обяви ден по-рано Ангелкова в Слънчев бряг след работно посещение по Черноморието,  Така от 132 плажа общо със сключени договори, 23 ще са с нулеви цени, а за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв. Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев. Балчик - 1,5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв. 

Министърът обяви, че всички стопани на плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за чадъри и шезлонги. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв. "Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях", коментира Ангелкова. 

До 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза Ангелкова и припомни, че през този януари прогнозите били за 10%  ръст в туризма. "Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт", подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя в понеделник.

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И в кризата плажове искат по 7-8 лв. за чадър

05.07.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5565 13
Ангелкова: Днес-утре очакваме първите чартъри от Полша и Чехия

04.07.2020

1548 6
Елате в Страната на стадния имунитет

Коментари

Страници

шиши

Само на 17 от общо 132 плажа ще има безплатни чадъри и шезлонги

 

И това  е много. Твърде много. Окончателно. Невъзможно и безвръзвратно. Не е за вярване. Спасихме туристическия клъстър.

levent

След тази голяма олелия, накрая да 

остане поне един плаж с безплатни чадъри и шезлонги🤪

3biri

#останисмаска

PlaNed
снимка на PlaNed

Само на 17 от 132 плажа ще има безплатни чадъри и шезлонги

На останалите, по нейните думи, ще бъдат по-евтини!

 

И още един неин бисер;

Ангелкова: Положението в туризма е тревожно - не само в България, не само в Европа, но и в цялата страна!

Testament
снимка на Testament

На Островите в Гърция не е спирало яденето и купона в таверните.  в сев Гърция също.

сега падна ддс и става по евтино.Плажовете се пълнят доста в поч. дни.

Т а кой ще се жертва на мръсно в булгаристан?

Minderbinder

Хайде да не се правим на идиоти - чадърът и шезлонгът на плажа струват пари. Самите те. Трябва по някакъв начин да се изплатят на оня, който ги е купил сложил и поддържа. Безплатното им предоставяне ознбачава, че тези пати трябва да се избият по някакъв начин от друго място.

3biri

Елементарно Ватсон! Стопанисват се от собствениците на заведвния, на иращи се в близост, които избиват от консумацията или от общините,които избиват от данъците върху обектите. При нас концесионерът те дере, този с капанчето те дере,  а хотелиерът отделно.

н16
снимка на н16

Cега ще се засилят милиони туристи, за да плащат чадърите на тия 115 плажа.)

И през ум няма да ми мине, да отида там, за да стоя под чадъра)


Ангелкова: Положението в туризма е тревожно - не само в България, не само в Европа, но и в цялата страна

Тука май се е имало предвид: "но и в цялата Вселена"))

PlaNed
снимка на PlaNed

Тука май се е имало предвид: "но и в цялата Вселена"))

Или поне "По всичките земни кълбета", както се казваше  в един брадат виц 😁

Evasion

Наивно е да се мисли, че ще има безплатни чадъри и жезлонги на плажа... 10 броя от едното, 10 от другото и кой превари...

Luckbox

Медии, туристически босове и политици говорят за туризма все едно той се изчерпва с цената на чадърите. Защо постоянно се говори за това? Толкова е глупаво, че направо не е за вярване. Това не е темата. Истинската тема за туризма е следната:

България разчита на нискобюджетен туризъм , при който добавената стойност и маржовете са ниски. Когато имаш бизнес с ниска добавена стойност, можеш да печелиш с количество. Оттам идва и нуждата да се правят големи комплекси. Малки бутикови и истински луксозни хотели пък не могат да прокопсат - защото дори да искат да предлагат топ услуга на световно ниво, самият имидж на страната, инфраструктурата и всичко около тях не е на топ световно ниво.

 

Та тази лоу-кост стратегия крие множество проблеми:

- недостатъчен природен ресурс - не сме Испания, Гърция или Турция с техните хиляди км плажни ивици. Не можем да пльоснем 20 милиона туристи на 300 км плажна ивица. Лоу кост секторите имат нужда от място за постоянен растеж. При нас това просто не е възможно дългосрочно. Таванът ни откъм природен ресурс е доста нисък. 

 

-  омагьосан кръг - ниски маржове, означава ниски заплати в бранша, ниски заплати означават кофти качество персонал, кофти качество персонал означава нискобюджетен туризъм т.е. ниски маржове. 

С две думи - тази стратегия дългосрочно е обречена на неуспех. Ей това е темата, по която трябва да се говори ден и нощ - как да излезем от позицията на долнопробна туристическа дестинация, а не да говорим за чадъри. 

 

Калорифер

👍👍👍

3biri

А защо трябва да предлагаме същия продукт, който се предлага в Гърция, Турция, Испаниия? Най-рядко населената държава в ЕС, с най-много минерални извори, с разнообразна природа, бит, култура и традиции, не може да си намери нишата, защото браншът се управлява от хора с по два пръста чело.

Epikur

Хубави мисли на №11 и от мен поздравления. Но  "трите бири" също  е написал нещо, което ми се струва съвсем правилно.

kaily
снимка на kaily

гладна кокошка просо сънува

То там няма да има кой да ги напсува, те сметки правят, без кръчмари

 

peniko

Идея има......

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1590462793u.jpg

Гегата

Аз съм силно "за" повишен туризъм с чуждестранно участие. Природата и без това в бетонните гета я няма, менте алкохол, лед за коктейли правен в свинарници, менте храна, прясно замразена цаца реколта 2018-та - дано си намерят почитатели от Албиона, скандинавието и т.н.

Лично моя интерес към Черноморието след 2003-та е чисто академичен.

geni1

Ангелкова, и гола да излезеш да рекламираш все същото, защото ... , просто  не ставаш!

 

ОСТАВКА !

levent

Ооо, в това не съм сигурен. Мисля че всъщност идеята е интересна. Когато световните медии разгласят че микистър на туризма се е съблякла гола за да рекламира туризма, това със сигурност ще привлече значително внимание и ще е безплатна реклама на България. Ако се снима гола под чадът на някой от плажовете с безплатни шезлонги, а под снимката пише " България ви предлага всичко това безплатно, нашите хотели ви очакват",  " имаме малко инфекции и машко смъртни случаи"  новината ще бъде много ефектна

Здравка
снимка на Здравка

Само че мин. Ангелкова трябва да е с маска. Иначе ще разгони и пияните мераклии. За почивка у нас де, Вие какво си помислихте?

Sine_metu

Пон., 25/05/2020 - 23:05 (нов)

Luckbox

Оттам идва и нуждата да се правят големи комплекси.

 

Не знам с какво се занимаваш, но природната ти дарба е да правиш грешни изводи. Дори по теми, които са изследвани в подробности

Luckbox

Ако имаш да кажеш нещо по темата - давай. Ако не - спести си поучителния тон на селски даскал, най-умния в селото. 

Sine_metu

Темата е гледана в детайли. Най-важните са 8 пъти повече легла по Черноморието, отколкото през 1985 г. и 20% по-малко нощувки като неизбежно следствие. Не трябва много акъл да се сетиш какво става, ако някой нахлуе в жилище 70 квадрата и направи от него 8 „апартамента“.

Въпросът е защо? и отговорът очевидно не е този, който сочиш

Luckbox

И? С какво е погрешна моята теза, че има 2 начина да спечелиш 1000 лв: с 50 туристи, които оставят по 20 лв в хотела ти, или с 20 туристи, който оставят по 50 лева, и ние сме избрали първия начин, а този начин не е дългосрочно възможен поради недостатъчния природен ресурс?

ПП: Само не се захващай за числата - мисля, че е ясно - давам просто пример.  Смени си 1000 лв с 1 милион, 1 милиард, 1 трилион, както искаш.

vvatkov

   Само като прочетох заглавието изтръпнах - да употребиш в една фраза реклама и починали е много неуместно. Некрофилско си е! На фигурата на госпожата ѝ липсва косата, за да да добие завършен вид.

https://www.google.bg/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fsouvenir.bg%2FParti-artikul-kosata-na-smartta-izraboten-ot-PVC-material%2F581%2Fitem%2F4869996%2F4890%2F&psig=AOvVaw2XSmJH_wj427ezxmphm5sV&ust=1590565714376000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCLjW_f-F0ekCFQAAAAAdAAAAABAK

 

 

Sine_metu

Вт., 26/05/2020 - 10:38 (нов)

Luckbox

И? С какво е погрешна моята теза

 

Погрешна е, понеже не изследва причините. „1 мекица - 1 лев, милион мекици - милионер“ е бакалско мислене. Причината за катастрофата в туризма и не само там е 30-годишният престъпен отказ от държавно програмиране. Дългосрочно, викат му и стратегическо.

 

Видиш ли това, ще направиш и първата стъпка към решението.

Щом натоварването на легловата база е 10%, въпросът е какво правим с „излишните“ 90%? И нека не спорим по тези две числа, казах ти, че темата е достатъчно изследвана. Личното ми мнение е, че те, всички неработещи и направо затворени хотели, преди 2 години бяха 60%, след ковида можеш да ги броиш 80%, следва да бъдат

принудително обединени в кондоминиум

Кондоминиум, който да пласира у нас и в чужбина права за летуване.

Подобно е на апарт-хотелите, но без собственост върху имота. Само права.

 

Алтернативата е ТНТ. Некъде и така лекуват тъпанарския национален туризъм

 

Sine_metu

П.П.

 

Разбираш ли? Не оспорвам размишленията ти за 10-те% качествени и другите 10% не толкова. Те и в момента така си работят. Средната нощувка в Албена, първите две линии на Сънито и Златните, в отделните оазисчета тук и там е между 105 и 185 кинта според сезона. Не те са проблемът

 

Luckbox

Май нещо не си ме разбрал, или не съм се изказал добре, и се въртим в кръг. Под ''нуждата'' да се правят големи комплекси един въздруг нямам предвид, че това трябва да е посоката (напротив). Имам предвид, че много инвеститори (с позволението на държавата и с подкупи) това могат (къде добре, къде - зле) и така се опитват да правят пари. Нищо повече. 1 милион мекици по един лев = милионер е бакалско мислене, много ясно. Това прави ли го несъществуващо? Не. Не го прави. Причини за това - бол, но не ми е това целта на коментара. Малко по-скромно го давай с поученията. Опитай се да вникнеш в това, което ти се казва. Както казах, може пък и аз да не съм се изказал достатъчно ясно. Хубав ден желая. 
 

Stern

Ангелкова: Ще се рекламираме и с ниския брой на заразени и починали

Добавете и екстра - спукана лайняна тръба.

Така де, във Варна имаше само няколко заразени и никакви починали.

Здравка
снимка на Здравка

Обаче, докато някои чакат да им цъфнат налъмите, край Варна планктонът стана за жънене. Чакаме гурме рецепти от варненски фитопланктон за ол инклузива, нъц.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш