Quantcast
АПИ очаква до 60 млн. лв. месечен приход от тежкия трафик | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

АПИ очаква до 60 млн. лв. месечен приход от тежкия трафик

1 190
 Илияна Кирилова

„Разчетите, които сме направили за 450 млн. лв. приход за 2020 г. при данните, които превозвачите предоставят, са реалистични. Очакват се месечни приходи от около 40-60 млн. лв. от тежкия трафик“. Това заяви пред БНР проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Според него 450 млн. лв. са около половината от очакваното за издръжка на пътната инфраструктура, обаче "в контекста на необходимостта от плавен преход, в контекста на това, че тази реформа действително трябва да бъде ефективна и да не е шокова – смятам, че тези резултати, ако бъдат постигнати след първите 3 месеца, ние ще се поздравим с една успешна първа крачка в тази реформа".

„Тол системата е нещо радикално ново. Ние винаги сме настоявали за плавен преход, който да гарантира, че няма да има шок на транспортния пазар", каза пък Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той припомни, че са водени много разговори, но при последния етап – с цените на системата, регионалното министерство го е направило еднолично. Именно това е накарало бранша да обяви национален протест. В петък обаче превозвачите имаха среща с премиера Бойко Борисов и протестът бе отложен с поне 3 месеца.

Според Арабаджиев предложените от превозвачите цени са реалистични. Той наблегна на това, че България е и транзитна държава. Освен това трябва да се „даде глътка въздух за българските превозвачи на вътрешния пазар“. Превозвачите смятат, че държавата умишлено е занижила данните, с които е правила изчисленията за тол системата, а реалистичните данни са за по-голям километраж на превозвачите, откъдето ще бъде компенсирана и разликата между по-високите и по-ниските цени на тези такси.

"За нас е важен диалогът, от пролетта водим този диалог - посочи Олег Асенов. - Основната ни цел е да постигнем балансиран модел на тол системата, така че наистина да има смисъл от въвеждането на тази реформа. Превозвачите са наши партньори. В рамките на диалога те поеха ангажимент, че ще направят всичко необходимо от 1 март успешно да стартираме системата. Този диалог и поетите ангажименти ни дават основание да вярваме в успеха на тази реформа“.

Йордан Арабаджиев пък обеща, че превозвачите ще изпълнят своите ангажименти: „Искаме тол системата да заработи от 1 март, но с цени, които са адекватни за българския пазар и транспорт и адекватни към състоянието на пътната мрежа“.

До 1 март (до въвеждането на тол системата) тежкият трафик се таксува с електронна винетка по старата тарифа, каза Олег Асенов. По думите му за 2019 г. АПИ е събрала 392 млн. лв. от лекия и тежък трафик. Той отбеляза, че целта на реформата е да се създаде справедлив модел на пътно таксуване. В разчетите на АПИ е заложено средно 15% от приходите от тол системата да отиват за обслужване на системата.

Петър Мутафчиев, председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура, поздрави превозвачите с „победата“ от петък. Според него обаче това няма да реши проблемите на българските пътища. Той подчерта, че таксите, искани от превозвачите, и тези от разчетите на Световната банка рязко се разминават и се обърна към проф. Олег Асенов:

„Ако приемате за истина данните на превозвачите, вие ще заведете ли дело срещу Световната банка за това, че са ви заблудили в таксите, защото там има такси от 33-39 стотинки на километър, даже 90 стотинки за определен тип камиони. Ще поискаме ли тези пари, които са на данъкоплатците, да се върнат обратно на държавата. Значи Световната банка не е била точна в прогнозите и тя е заблудила българското правителство. Надявам се, че това не е така. Но с твърденията от вчерашния диалог нещата вървят в тази посока – ако с 11 стотинки успеем да направим тези приходи, които твърдят превозвачите“.

Според Мутафчиев диалогът е „след дъжд качулка“:

„Всички тези спорове няма да доведат до ефективната работа на системата т.е. тя да даде този ефект, че ние да имаме по-добри пътища, да можем чрез по-добрите пътища да повлияем върху по-интензивното развитие на пътната мрежа в страната, а също и да помогнем за безопасността на движението. Време е да се направи една проверка и да се разбере кой казва истината в АПИ за целия този процес на формиране на системата. Трябва да има отделени пари за поддръжката на второкласна, третокласна и първокласна пътна мрежа".

Още

Борислав Сандов: АПИ да реши за нова екоценка на проекта през Кресна

08.08.2022

1859
АПИ ще обжалва решенията на Сандов за блокиране на АМ Струма
ПП и ИТН взаимно се обвиниха за спрените пари за пътища

27.07.2022

Обновена

4082