Quantcast
Асен Василев прогнозира успокояване на инфлацията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Асен Василев прогнозира успокояване на инфлацията

Финансовият министър отряза исканията на превозвачите за компенсации и замразяване на толтаксите
Обновена
2 229
 БГНЕС

Пикът на инфлацията е преодолян. Поскъпването ще се успокои, защото вече е калкулирано във всички стоки и услуги.

Това прогнозира финансовият министър Асен Василев. В интервю пред БНР той коментира, че във всички сектори на икономиката има ръст за първото тримесечие, с изключиение на един-два с 1% спад като ресторантьорството и хотелиерството.

Според финансовия министър в България инфлацията е дошла изпреварващо в сравнение с еврозоната, защото храните и горивата, които са с най-силен ръст на цените, са много по-голям дял от потребителската кошница на българина. "Просто сме по-бедни и повече плащаме за храна и енергия", коментира Асен Василев.

Затова и антикризисните мерки, които подготвя правителството, приоритетно ще са насочени към хората, които страдат най-тежко от инфлацията. От една страна ще бъде увеличен разполагаемият им доход, а от друга - ще бъде намален ДДС и акциза на стоки с регулирани цени. "Държавата ще се откаже от тези приходи, за да подпомогне хората", каза Василев.

През март бе отчетена най-високата инфлация за последните 14 години - ниво от 12.4% спрямо март м.г. През февруари инфлацията също бе над 10%.

В понеделник, 16 май, правителството ще обяви пакета антикризисни мерки, съобщи финансовият министър.

Днес той потвърди единствено, че ще се намали ДДС за метана и пропан-бутана, както и ще се премахне акцизът за метана и електроенергията, включително електроенергията за обществения транспорт.

"Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега", каза Василев.

Междувременно депутатът от БСП Петър Кънев също обяви някои от антикризисните мерки, по които има съгласие. "Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан-бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата", каза той пред БНР.

На коалиционен съвет ще се разгледа идеята от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или пенсиите да се повишат с 10% от 1 юли, каза още Кънев. Разработвал се обаче и по-оптимален вариант – от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. В коалицията не е било възприело предложението на БСП за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС за някои храни.

В същото време акцизът върху цигарите ще се вдигне, съобщи Кънев. За повишението на цигарения акциз от средата на т. г. стана ясно още през януари, когато се приемаше държавният бюджет. От 1 юли акцизната ставка за цигарите е планирано да се вдигне с 10 лв. до 187 лв. на 1000 къса, което означава поскъпване на кутия цигари с около 20 стотинки. Мярката е свързана с реразглеждане на евродирективата за акциза върху тютюневите изделия, което ще доведе до съществено увеличение на минималната ставка, прилагана в България. МФ предлага увеличение на цигарения акциз да има и през следващите две години.

БЕЗ ОТСТЪПКИ ЗА ТОЛ СИСТЕМАТА

Финансовият министър отхвърли исканията на превозвачите да се замрази разширяването на обхвата на тол системата, както и останалите им искания за сваляне на ДДС за бензин и дизел и за допълнителни субсидии за превоза на пътници.

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи, част от които карат най-скъпите коли в държавата", каза Василев.

Той припомни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите. "Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи", каза Василев.

Той посочи, че досега не е чул от бранша нито едно разумно предложение откъде да се вземат парите, за да се дадат на техния сектор. "Но пари искат и лекарите, и учителите", допълни той.

За 18 май е предвиден голям национален протест на превозвачите, в който ще се включат и представители на други бизнеси, организирани от 5-те представителни работодателски организации у нас.

КОМПЕНСАЦИИ ЗА ТОКА

Финансовият министър увери работодателите, че ще продължат да получават компенсации заради драстичния ръст на цените на електроенергията. Това е едно от основните искания на готвещият се за протест бизнес.

"Държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента", каза Василев. 

Той обаче предупреди, че драматично скочилите цени на енергоносителите в света няма да паднат скоро. "Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български", посочи Василев.

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

По повод исканията за по-високи заплати от полицаи, вицепремиерът каза, че това ще се случи, ако от МВР успеят да направят строен план как тази система да става по-ефективна и да обслужва по-добре нуждите на гражданите. Като добави, че условието за повишение на заплатите важи и за другите министерства.

"Да наливаме пари в система, от която гражданите не са доволни и остава непреструктурирана години наред, няма да се случи, това се отнася за всяка една система и министерство", посочи Асен Василев, като уточни, че концепцията не е да се махнат бройки, а системите да станат по-добри.

Още

Правителството омеси клисаво тесто за 1.1 млрд. лв.

28.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

1666
Над €8,44 млрд. енергийни компенсации отпуснали в Гърция

24.06.2022

448
Предлага се само три вида хляб да бъдат с 0% ДДС от 1 юли

24.06.2022

МИЛА КИСЬОВА

6846