Quantcast
Автобусните шофьори се отказаха от утрешния протест | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Автобусните шофьори се отказаха от утрешния протест

2 309
 Илияна Кирилова

Готвеният за утре протест на автобусни и таксиметрови шофьори няма да се проведе. Това обявиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи и сдружението на таксиметровите компании след 3-часова среща с министрите на труда и на транспорта днес.

Те са получили обещание от двамата служебни министри до две седмици да се разработи нова ковид-мярка специално за транспортния бранш.

Както стана ясно, автобусните превозвачи са недоволни от новия дизайн на мярката за запазване на заетостта 60/40. Той предвижда при спад в оборота с 40%, подпомагането от страна на държавата да е 60% от осигурителния доход на наетите работници и 60% от осигуровките, плащани от страна на работодателя, а при спад на оборотите с 30% подпомагането да е с 50%. "В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли", е заявил социалният министър Гълъб Донев.

Не е ясно дали ще има решение и на друг проблем, поставен от транспортните фирми - да бъдат компенсирани за скока на цената на горивата.

Таксиметровите шофьори, които обявиха, че са пред фалит заради затворените нощни заведения, също са получи обещания за подкрепа. Министърът на транспорта Христо Алексиев се е ангажирал да бъде актуализирана методологията, по която общинските съвети определят минималните и максималните тарифи на такситата. А при подготовката на Бюджет 2022 служебното правителство ще предложи въведеното през тази година данъчно облекчение за такситата да се запази.

"Протестът, предвиден за утре, ще бъде отложен, но ще се проведе на 13 октомври, ако дотогава ние нямаме конкретни решения по поетите ангажименти", посочи Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Миналата седмица от сродната браншова организация - Камарата на автобусните превозвачи, обвиниха Милтенова, че си позволява да говори от името на всички, и че само нейната организация се стяга за протести. 

При така развилите се обстоятелства вероятно и ресторантьорите ще се откажат да протестират на 28 септември. От Българската асоциация на заведенията бяха обявили, че ще подкрепят транспортните фирми в техните искания.

Още

Бизнес и синдикати договориха с премиера помощи за скъпия ток до месец

19.10.2021

Обновена

1453
Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

19.10.2021

1972
Ливан обяви ден на траур след сблъсъците на протеста в Бейрут

15.10.2021

Обновена

1428