Quantcast
Бедственото водно положение се оказа не за Бургас, а за две села | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бедственото водно положение се оказа не за Бургас, а за две села

Екоминистърът Емил Димитров обяви, че няма да се кандидатира на следващите избори, а ще си иде на село, при майка си
2 431
 Илияна Кирилова

Оказа се, че широко разгласеното искане на министерството на околната среда и водите (МОСВ) за въвеждане на бедствено положение в Бургас, всъщност не е за Бургас. Става въпрос за две близки села, покрай които ще минава тръбопроводът за града.

Това обяви пред БНТ екоминистърът Емил Димитров, който преди седмица се разбра лично с премиера Борисов да бъде въведено бедственото положение, за да може по-бързо да се задвижат процедурите за изграждане на водопровода. ДНес Димитров се обърна от екрана на БНТ така към жителите на Бургас:

"Уважаеми граждани на Бургас, ще се въведе режим за тея 7 км в двете села, за да може веднага да започне строителството. За тези две села - между язовор "Порой" и тръбопровода, и между язовир "Ахелой" и тръбопровода - понеже са в две различни, ако беше в една селищна система, кметът щеше да издаде заповед, но сега трябва областният, за да може веднага да започне строителството. Искам най-хубавите помпи, най-хубавите тръби, ние в момента даваме на Бургас един резервоар 60 млн. (б.р. - куб. м) - от въздуха, от Бога, който те следващите 100 години ще го ползват. Бургас няма повърхностни води, няма резервно водоснабдяване. Аз не строя, строи ВиК холдингът, една поръчка няма да обявявам аз, но тука ситуацията е такава - трябва да започнем веднага, не можем да го провалим."

Димитров използва ефира и да се нахвърли върху различните си опоненти по темата за водната криза, при това за един от тях с доста обидни изрази. 

"Заклех се да спазвам интересите на народа, ще си отида оплют, но което съм обещал на премиера, ще го изпълня. ВиК холдингът си финансира своето дружество – ВиК-Бургас. Няма пари от Националния план. Губим си времето да говорим за Върбановци, Тома Биковци, зелените и какви ли още не. Майчето (Манолова) вие на линейка по разни язовири - премиерът да дойде. То мъжът ѝ я не ще, тя иска премиерът да иде. Заклех се да спазвам интересите на народа".

Димитров на няколко пъти каза, че няма той да разпределя парите, и че няма никакъв финансов интерес от ремонта. Освен това нямало да се кандидатира на следващите избори за нищо, а ще си отиде на село, където 20 години го чакала неговата майка "син да види". Но преди това ще довърши задачата си да осигури водоснабдяването.

Интересно обаче, че екоминистърът обяви, че всъщност по Черноморието има вода. 

"Имаме вода за питейни нужди, без язовир "Камчия". Тези два язовира - "Порой" и "Ахелой", за които всички се упражняват, сигурно и Майчето ще ходи да вие пак: сега ние ремонтираме едни стари язовири, щото нови не можем да направим. Те стават резервоар за Бургас - той няма източници, само "Ясна поляна" и тези двата. "Камчия" трябва да е национален резервоар за цялото Черноморие. В Северното няма проблем, Варна ще си вземе от другите язовири наоколо. Бургас няма повърхностни води, няма резервно водоснабдяване. Този тръбопровод ще го ползват години наред. Трябва да го започнем веднага, иначе ще се провали."

Още

Откриха тялото и на изчезналата брокерка от Бургас Теодора Бахлова

26.08.2021

6425
Кадровите промени сред зам.-министрите се превърнаха в епидемия

16.08.2021

4496
Бизнесмен е обвинен за жестокото убийство в Бургас

12.08.2021

Обновена

6811