Quantcast
Без фирмите на Божков приходите от хазартни такси са паднали с 25% | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Без фирмите на Божков приходите от хазартни такси са паднали с 25%

6 723
 Илияна Кирилова

През 2020 г. приходите от държавни такси от хазартни игри са 129.4 млн. лв., което е с 25% по-малко от предходната година. Данъчните постъпления на хазарните фирми пък са 127.6 млн. лв., което е спад от 8%.

Това отчете финансовият министър Кирил Ананиев в парламента на депутатско питане от БСП.

Има две основни причини за този спад, каза финансовият министър. Първата са отнетите лицензи на частните лотарийни игри на Васил Божков през февруари 2020 г. и създаването на държавен монопол върху този тип хазарт. Втората - COVID-пандемията, заради която през миналата година на два пъти бяха затваряни игрални зали.

"Как е възможно след отнемането на лицензите на основни фирми в хазарта, вие да отчитате 8% спад? Или данните ви са неточни, или са укривани обороти", коментира депутътът от левицата Румен Гечев. Той посочи, че продължава да стои без отговор въпроса как са проспани щети за бюджета от близо 700 млн. лв. заради занижени такси, които са плащали двете фирми на Божков - "Национална лотария" и "Ню геймс". "Как държавното тото е плащало по-високи такси, а частни компании - по-ниски, а както разбрахме част от спестените пари са давани за рушвети?", запита Гечев.

Министър Ананиев не отговори на този въпрос. Той единствено обясни, че надзорът върху хазарта от август 2020 г. е поет от НАП, а Държавната комисия за хазарта е закрита. За целта законодателството бе променено, беше направена нова организаионна структура в НАП, приеха се нови наредби, създадена е организация, за да не се допускат грешки, посочи Ананиев.

Ключови думи:

хазар, такси, Кирил Ананиев

Още

Банките ни сурвакат с такси за 100 млн. лева месечно
Банките вече масово "наказват" големите вложители

05.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

11912
1/3 от общините са намалили таксите за детска градина