Quantcast
БНБ: Може да се стигне до вдигане на данъци | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

БНБ: Може да се стигне до вдигане на данъци

Централната банка и Еврокомисията прогнозират много по-голям спад на БВП за тази година от очакванията на правителството
3 798
 Илияна Кирилова

Два основни риска за държавните финанси за тази и следващите години открои подуправителят на Българската народна банка Калин Христов по време на първото четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. То бе проведено на съвместно заседание на три парламентарни комисии - бюджетната, социалната и здравната.

Според централната банка заложеният спад на БВП от 3% за тази година и прогнозираното нарастване на икономиката в следващите три години - съответно 2.5% през 2021 г., 3% през 2022 и 3.2% през 2023 г., са прекалено оптимистични. 

Наред с това подуправителят на БНБ предупреди, че ако държавата продължи с по-големите разходи през следващите години, има опасност при задълбочаване на COVID-кризата да се стигне до вдигане на данъци.

"Породата на сегашната криза, породена за първи път от 100 години насам от здравна пандемия, е такава, че ние на практика не знаем как се възстановяват икономиките след подобен шок като рязко свиване на икономическите дейности", коментира подуправителят на БНБ. Затова е трудно да се начертаят и сценариите за възстановяване, както и да се прецени дали може да постигнем растеж в периода 2021-2023 г.

"Вече е видно, че спад от 3% на БВП за 2020 г. е силно подценен. БНБ очаква спадът тази година да е значително по-голям - минус 5.5% от БВП, а виждаме днес и прогнозата на Европейската комисия е за спад от 5.1% за 2020 г.", заяви Христов.

Според него в държавния бюджет буферите срещу този вид риск трябва да бъдат много по-големи, за да се гарантира, че държавата ще отговори на по-негативен сценарий, още повече, че не можем да прогнозираме развитието на пандемията.

При представянето на Бюджет 2021 пред парламентарните комисии финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че предвиденият буфер при неблагоприятно развитие на COVID-кризата е в размер на 600 млн. лв. Те са предвидени с решението за задържане на харченето на 5% от бюджетите на министерствата и ведомствата догодина.

Както вече е известно Бюджет 2021, определен от правителството като "антипандемичен", предвижда дефицит от 3.9% от БВП или 4.9 млрд. лв. Специално за преодоляване на последиците от пандемията са предвидени 3.05 млрд. лв. От тях 1.647 млрд. лв. са за подкрепа на домакинствата, 748,9 млн. лв. за органите на държавно управление, натоварени с дейности по овладяване на пандемията, 576,9 млн. лв. за мерки за подкрепа на бизнеса, а 76,5 млн. лв. за национално съфинансиране за мерки по еврофондовете, свързани с COVID-19.

"От заложения 3.9% дефицит 2.5% са свързани с мерките във връзка с COVID-пандемията. Ако нямаше пандемия дефицитът реално щеше да бъде 1.4-1.5%", посочи финансовият министър.  Заедно с проектобюджета за догодина той внася и втора поред актуализация на бюджета за тази година, с която дефицитът се завишава от планираните 3.5 млрд. лв на 5.2 млрд. лв.

Според подуправителят на БНБ стимулите за икономиката трябва да бъдат по-целенасочени и временни, макар че властта трудно ще може да премахне някои от мерките. Христов предупреди, че "ако не можем да съкращаваме повече разходите през следващите години, ще се стигне до увеличаване на данъци". "Това е неизбежно при свиваща се работна сила и намаляващи частни инвестиции", смята Христов.

Подобно мнение изрази и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, според който почти е невъзможно да се премахнат от 2022 г. детските добавки за всички семейства независимо от дохода. Той допусна, че и след 2021 г. ще продължат да действат намалените ставки на ДДС за редица стоки и услуги, като ще има натиск за включване на нови. Трудно ще бъдат спрени и бонусите от 50 лв. към пенсиите. "Голяма част от еднократните COVID-разходи ще останат да действат в следващите поне 10 години", смята икономистът.

Бюджет 2021 е бюджет на тройното счетоводство - приходи, разходи и избори. Това обяви депутатът от БСП Румен Гечев. Според него управляващите са предприели възможно най-неудачните антикризисни мерки - да намалят данъците на кръчми и нощни заведения, докато за подкрепа на икономиката догодина предвиждат само 300 млн. лв. по схемата за запазване на заетостта "60/40". Увеличеният почти двойно държавен дълг в сравнение с 2016 г. ще отиде единствено за предизборни цели, каза депутатът.

От КТ "Подкрепа" не споделят критиките, че бюджетът за догодина е социален и че има опасност страната да влезе в дългова спирала. Синдикатът също смята, че разходите не са насочени там, където е най-необходимо. "ДДС се използва за политика, след като намаляваме ставката за бирата и виното, но не и на храните от първа необходимост", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Тя отново поиска да се въведе необлагаем минимум за нискодоходните граждани, както и да се увеличат данъците за "тези, които имат средства".

ПРОГНОЗА

Европейската комисия прогнозира свиване на БВП на нашата страна от 5,1% през тази година, последвано от по-сдържано възстановяване през 2021 г., когато се очаква икономиката да нарасне с 2,6%. За 2022 година се прогнозира растеж от 3,7%.Това означава, че ЕК очаква българската икономика да се върне към предпандемичните си нива едва към края на 2022 г. През юли ЕК очакваше по-силно свиване на БВП на България със 7,1% през 2020 г., последвано обаче и по-солиден икономически отскок от 5,3% през 2021 г.

Очаква се дефицита да достигне през тази и следващата година лимита в ЕС от 3% от БВП, преди да се свие до 1,4% от БВП през 2022 г. В същото време правителството внася поредна актуализация на бюджета за тази година, с която дефицитът ще нарасне до 4.4% от БВП.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БАН се обиди на министъра за внушенията, че учените не работят

27.11.2020

304 1
По-високите данъчни облекчения за деца ще се ползват през 2022 г.

26.11.2020

1592 2
НС окончателно прие 40 лв. месечна добавка за дете в бедните семейства

25.11.2020

Обновена

1758 11

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Наред с това подуправителят на БНБ предупреди, че ако държавата продължи с по-големите разходи през следващите години, има опасност при задълбочаване на COVID-кризата да се стигне до вдигане на данъци

 

То е ясно! Който не знае как се управлява икономика или взиме кредити, или вдига данъците. От 10 години неграмотната герберска пасмина прави и двете като за световно. Общата данъчна тежест в БГ-то вече гони 50%.

Billy-Joe Winchester

Нищо не се споменава за съкращаване на калинки.

Forza NATO

Преди избори, на които ще се броят гласовете на всички калинки и семействата им ли?

АдМин

Въх, сакън!

То и Калин е мъшка калинка...

Ама някой ще каже ли кой ще събира новите данъци? Каскетя?

чевермехайвер

............Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони  :...... България  е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Според данните БВП на страната ни ще нарасне с 2,6% през 2021 и с 3,7% през 2022 г, въпреки моментния спад тази година...............

 

Явно от Брюксел се вижда друго. Калин Христов е бил два петъка министър , а Баце Киро е от зората в тези мътни води.Сега да му се чуе думата ,че след 2023 ще си гукат с Петър Ганев в ИПИ-то им.Все някой ще познае дифицита и спада на БВП , но след дъжд........  . Калин Христов има една задача :да увеличава парите   до към  50  милиарда  за Баце  в БНБ и да не се кахъри за работи ,които вече са решени.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Гробарите - данъци ще видите на куково лето. Просете си от Аврупата да ви пълни Чекмеджето.

 

whoever1

примерно, ддс - 25 %.

да има +30 % за държавните калинки, +15 % за униформените тулупи, -11 % за али ричбеговците.

 

hamer

Да де, ама спад   в икономиката означава обедняване,  спад на доходи и потребление - тогава откъде и как ще се плащат и събират тези данъци?

АдМин

Много питаш! Искаш да знаеш ли, а?

inventus

Дреме им на тия! И от умряла овца може да се стриже вълна. Еднократно.

Нафарфор

А така, пробвайте леко дали е твърдо дъното. То е ясно че с такива методи няма да се взима от богатите, но пък е хубаво да се знае нагласата на плебса да хване вили и сопи. 

Влез или се регистрирай за да коментираш