Quantcast
БНБ реши да "охлади" кредитната активност на банките | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

БНБ реши да "охлади" кредитната активност на банките

Заради ускорения ръст на жилищните заеми растат опасенията за имотен балон
11 926

Притеснена от бума на ипотечните заеми, Българската народна банка предприе мерки за ограничаване на кредитирането. Управителният съвет на централната банка реши да увеличи от догодина нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%. Това е мярка, която цели банките да имат достатъчно резерви да покрият загубите от заеми, които длъжниците не могат да погасяват. По правило буферът се увеличава, когато се налага да се "охлади" нездравословно бърз и голям ръст на кредитите.

А наблюденията на БНБ са, че кpeдитнaтa aĸтивнocт е прекомерна, като притесненията са най-вече за жилищнитe ĸpeдити. "Haблюдaвaнитe тeмпoвe нa ĸpeдитeн pacтeж cъздaвaт пpeдпocтaвĸи зa yвeличeниe нa зaдлъжнялocттa и зa нaтpyпвaнe нa риcĸoвe, ĸoитo мoгaт дa ce пpoявят в нapacтвaнe нa oбeмa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити пpи eвeнтyaлeн cпaд нa иĸoнoмиката", посочва в мотивите си централната банка.

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо миналата година, като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15%. 

Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено и от непрекъснат ръст на цените на жилищата, основно в големите градове. Това е повод за опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009 г. Цените на жилищата у нас годишно нарастват с около 7%, дори и през 2020 г., когато през второто тримесечие имотният пазар бе напълно замрял. За първите 6 месеца на тази година ръстът в цените на жилищата е 5%. 

Според брокерите обаче по-бърз темп на поскъпване на недвижимите имоти се наблюдава основно в някои квартали в големите градове, където предлагането е ограничено.

Ключови думи:

БНБ, буфер, кредити, ипотеки

Още

Депозитите в банките за първи път надхвърлиха 100 млрд. лв.

26.10.2021

1202
Външният дълг на България нарасна с 3 млрд. евро за една година

30.09.2021

2878
ББР продаде луксозното BMW на Мавродиев само за 87 000 лв.

27.09.2021

4631