Quantcast
Борел предлага ЕС да конфискува руски активи в подкрепа на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Борел предлага ЕС да конфискува руски активи в подкрепа на Украйна

Обновена
1 234
 pixabay.com

Европейският съюз трябва да обмисли конфискация на замразени чуждестранни активи на Русия, за да подпомогне възстановяването на Украйна след войната. Това казва в интервю за "Файненшъл таймс" върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

ЕС и западните съюзници трябва да ограничат международните резерви на Централната банка на Русия след инвазията в Украйна.

Борел посочи пред вестника, че би било логично за ЕС да направи това, което предприеха и САЩ с активите на Централната банка на Афганистан, след като талибаните поеха властта в страната.

"Имаме парите в нашите джобове и някой трябва да ми обясни защо е това добре за Афганистан, а за Русия - не", каза Борел.

Вашингтон замрази афганистанските активи и планира да използва част от тях в подкрепа на афганистанския народ, а останалите за компенсации при евентуални съдебни искове срещу ислямските екстремисти.

В самото начало на руската агресия срещу Украйна ЕС и други западни държави замразиха около 300 млрд. долара резерви в злато и валута на Централната банка на Русия, намиращи се в чужди трезори.

Financial Times пише още, че ЕС вече е започнал да обмисля как да използва тези пари за възстановяването на Украйна. Засега обаче от Брюксел няма официални предложения в тази насока.

Още

Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

7311
Блинкен: САЩ не насърчават украински удари срещу Русия

07.12.2022

1370
Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

26866