Quantcast
Бориславова: Ще получаваме газ на 4 пъти по-ниска цена от борсата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бориславова: Ще получаваме газ на 4 пъти по-ниска цена от борсата

България води преговори с Турция за трасе за алтернативното азерско синьо гориво
Обновена
10 312
 Снимка: БГНЕС

При условие, че получим азерският газ в пълните количества ще ни трябват ни между 12 и 20 танкера на година, за да може да гарантираме доставките, обясни Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков, в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък и доставките от другите страни, тогава цената на синьото гориво ще стане четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“.

"Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. Правителство продължава да обсъжда допълнителни варианти за доставки с Туркменистан, Египет, Турция“, добави началникът на кабинета на премиера.

Бориславова дори обясни, че "в рамките на посещението в САЩ Кирил Петков е успял със силна политическа подкрепа на всички замесени страни, да договори България да получава пълните количества азерски природен газ, дори и да не бъде построена в срок българо-гръцката газова връзка.

Страната ни е започнала преговори с Турция за алтернативни доставки на газ през нейна територия. Това пък съобщи изп. директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

Именно Турция е една от възможностите България да получава договорения по-евтин азерски газ, докато се построи газовата връзка с Гърция, смята кабинетът. Предишният шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов твърдеше, че е било пратено запитване до турския газов оператор "Боташ" дали има капацитет за целта, но отговор не бил получен и затова България се е отказала от пълния обем на договорените количества от Азербайджан от 1 млрд. куб. м годишно. 

ХРАНИЛИЩЕТО В ЧИРЕН

До края на лятото "Булгартрансгаз" ще напълни газохранилището в Чирен, обяви днес Владимир Малинов. Заедно с депутати от енергийната комисия в парламента той е на посещение на място. 

По думите му към момента в хранилището има над 113 млн. куб. м природен газ, което е 21% от техническия капацитет за съхранение. Според шефът на "Булгартрансгаз" това е нормален обем за този период на годината. Дневно в хранилището се нагнетяват около 1 млн. куб. м. В момента количествата са достатъчни за 30 дни и могат да осигурят около 40% от лятното потребление на природен газ.

Ключови думи:

Лена Бориславова, газ

Още

Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова
Балканите не усетиха спирането на руския газ от "Турски поток"

25.06.2022

4207
Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

9070