facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Брокери: Цените на имотите достигат своя пик

През 2020 г. купувачите ще командват пазара, прогнозират агенциите
7023
 Адрес

Стабилизиране на цените на жилищните имоти и запазване на ниските лихви по кредитите - това прогнозират почти единодушно агенциите за недвижими имоти за пазара през 2020 г.  

Укротяването на цените започна още миналата година. През 2019 г. средните цени на имотите в София например са се повишили със 7.13%, показват данни на "Адрес". Преди това имаше двуцифрени ръстове. Покачването обаче не се дължи не толкова на действително поскъпване на апартаментите, а е по-скоро статистически ефект - просто се купуват основно по-качествени имоти. 

В СТОЛИЦАТА

В повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на стандартния профил имоти. Минимално покачване има в районите с ограничено ново строителство - такива са централните градски части и "Лозенец". В южните квартали, където преоблада новото строителство, заради сделките на зелено при по-изгодни условия покачването на цените е доста слабо. Единствено в част от източните райони се наблюдават надценени оферти.

При старите апартаменти, особено панелните, цените са достигнали своя пик, смятат от "Адрес". „Собствениците на по-стари имоти, които обмислят продажба, да не чакат твърде дълго, защото натискът от новото строителство ще се увеличи", казва Гергана Тенекеджиева от "Адрес".

 

ИЗВЪН СТОЛИЦАТА 

Пазарът на жилища извън столицата също остава активен. Делът на покупките с ипотека в областните градове е по-нисък от този в столицата. Средните цени на имотите през миналата година са се покачили с около 5%.

Бургас изпреварва столицата по ръст на сключените сделки през изминалата година, като пазарът привлича хора със свободни средства, които търсят възможности за инвестиция. Цените на имотите в края на 2019 г. достигат средно 712 евро за квадратен метър, което е с 6.27% повече от преди година.

Засилен е интересът за покупка на жилище и в курортните комплекси около Варна и в самия град, като предпочитани са централните части и районът около Морската градина. Там средата цена се движи около 865 евро, а ръстът за година е 2.37%.

В Пловдив се повишава интересът към западните райони, които привличат с по-широки улици и междублокови пространства. Южните квартали са предпочитани от хората с по-малък бюджет. Средната цена на квадратен метър достига 718 евро, а ръстът е 3.31%.

 

НОВ ДАНЪК

Според експертите увеличаването на данъка върху сделките с имоти в София от 2,5% на 3% няма да се отрази сериозно на активността на пазара през тази година. „Възможно е да охлади страстите на купувачи, които не са склонни да се сдобият с имот на всяка цена, но ефектът върху сделките ще е незначителен“, смята Гергана Тенекеджиева. Сметките показват, че при сделка за имот на стойност 100 хил. лв., разходите ще се увеличат с около 500 лв. Предвид равнището на вложените средства в имота това не е сума, която ще спре купувачите да вземат решение за покупка, смятат експерти. От друга страна, ако общината използва набраните средства от увеличаването на данъка целесъобразно, би трябвало да се подобрява средата.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Πpoдaвaтe имoт? Eтo няĸoи cъвeти

28.02.2020

1033
Депутатите принуждават собственици на имоти да нарушат закона

29.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

5647 6
Есента донесе 10% по-високи наеми в София

19.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

3709 6

Коментари

Bozhilko

Тия лъжат повече от автоджамбазин.

vvatkov

   Люлин 10 -ново строителство (на мазилка, без под, плочки, шпакловка,контакти и чешми и душове) , около 1300 евро/м2.

Тартамут

Агенциите имат интерес от високите цени. С такива "проучвания" подпомагат ценовата линия. Не им пречи да продават и панелки на по 1000ойро квадрат. 

бастун

Жилищата ...... могат да се кажат много неща. Вярно е , че панелките и подобните казано общо "блокове" не се отличават с върхово качество, архитектура, здравина и дълготрайност. Просто защото винаги когато се търси икономия и ниска цена  се получава в крайна сметка кофти продукт. Евтино жилище и хубаво жилище са противоречиви неща.

Обаче не е трудно да се оцени, че  ново и съвременно жилище в "блок", ако се строи от държавни предприятия би струвало не повече от 1000 лева квадрата. Сравнете го с цените сега. Но народните маси не се задълбочават да мислят.

бастун

Скъпото жилище не е сигурно, че е качествено и с дълъг живот, или пък удобно. Но на евтиното с множество икономии със сигурност му липсват тези характеристики. Стратегията за икономии и търсене на ниска себестойност при жилищата е много лоша, даже граничеща с престъпление.

nebenebe

Чрез скъпи къщи към висока раждаемост, другари. Както върви, ще се раждат само комунистчета. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×