Quantcast
"Булгаргаз" обяви търг за закупуване на втечнен газ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Булгаргаз" обяви търг за закупуване на втечнен газ

Шишков: Не открихме газ в интерконектора
Обновена
1 872
 Илияна Кирилова

На фона на остри критики, че не е действала достатъчно навреме в кризата с доставките на газ, компанията "Булгаргаз" обяви търг за покупка на втечнен газ. Търгът ще бъде организиран на 16 август, вторник, като крайният срок за представяне на оферта е 12 часа местно време, пише в съобщение на сайта на компанията.

Количеството, което "Булгаргаз" иска да закупи, е 550 млн. куб. м. Според поканата към заинтересовани партньори през октомври трябва да се доставят 150 млн. куб. м, а през ноември и декември - по 200 млн. куб. м. Като място на разтоварване се сочи терминалът Ревитуса, Гърция. Няма гаранции обаче, че доставките ще бъдат възможни, става ясно от поканата. "В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 г. В случай, че до посочената дата "Булгаргаз" не осигури слот за регазификация и съхранение на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи задължения за страните", пише в нея. 

Очаква се и решение на служебното правителство по казуса с вече договорените количества от кабинета "Петков" за 7 танкера с американска компания, а срокът е 19 август. Служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков заяви, че една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7-те танкера.

Божков потвърди, че доставките за България до месец септември тази година са уредени, но под въпрос са следващите три месеца.

По-рано през деня стана ясно, че има обективни затруднения за пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. "Остава още един сериозен проблем и той е свързан със скадата (системата за събиране и обработка на данни), която управлява целия интерконектор. Без приключване на скадата интерконекторът не може да работи. Не открихме газ днес. Открихме неприключила строителна работа", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след проверка на ключови обекти на газовата връзка.

Строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден, заяви Шишков в интервю за програма "Хоризонт" на БНР, съобщиха от МРРБ.

Проверките ще се извършват от местните структури на ДНСК, както и от противопожарната служба. Регионалният министър отново потвърди готовността на администрацията да помага на 100 процента за бързото завършване на газовата връзка и съобщи, че от надзора са поели ангажимент, че ще започнат да представят необходимите документи за провеждане на държавна приемателна комисия и въвеждане в експлоатация. Те ще бъдат проверени още преди официалното ѝ сформиране и така няма да се губи време.

Очаква се днес строителят да представи график на недовършените неща по обекта. При инспекцията днес министърът ще се запознае на място с всеки един от тях. Така ще може да се увери, че в най-скоро време ще бъдат приключени и до началото на отоплителния сезон газовата връзка ще започне да функционира. "Надявам се от днес да съм по-спокоен", каза арх. Шишков.

Регионалният министър беше категоричен, че зимно почистване на пътищата ще има. До средата на месеца ще бъдат обявени поръчки по ЗОП по съкратена процедура, за да могат фирмите в 15-дневен срок да подадат оферти. "Ако фирмите нямат голям интерес и се стигне до обжалвания, имаме и трети вариант. Зимното почистване е въпрос на национална сигурност и за него законът е малко по-гъвкав. При всички положения ще го осигурим", заяви Иван Шишков.

Той увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат разплатени плащанията на пътните фирми за извършената работа по големите инфраструктурни проекти, забавени през последните 7 месеца.

Ще се търси и най-добрият вариант за финансиране на инфраструктурните обекти в общините. "В момента има четири списъка. Искам да чуя мнението на НСОРБ и да направим едно справедливо финансиране. Разчитам на Сдружението да намерим най-законосъобразния и справедлив изход от ситуацията, защото времето не чака", каза министърът. Срещата му с НСОРБ ще се проведе утре.

 

ОЦЕНКА

Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител. Той го разбра след три дена, когато го поканихме на работна среща и предложихме решения, за да може да се ускори въвеждането в експоатация. Това каза за БНР служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Той обясни, че министерството е предложило да раздели обекта на два етапа. Първият етап да бъде тази част, която е свързана не само с експлоатацията, но и със сигурността на екпоатирането на газовата връзка. Във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време.

Има все още малко други недовършени работи, с които колегите от противопожарната служба са се занимавали  Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с различните дружества и различните институции, с които строителят е водил разговори, така че да може да се съкрати още повече времето", уточни Шишков.

Още

Пуснаха тържествено, но половинчато още 3 км от магистрала "Струма"

30.09.2022

1949
Лесбос и поезията на узото
Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

30.09.2022

Обновена

1230