facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

Българите са и сред най-недоволните от мерките, предприети от държавата
2 122
 Илияна Кирилова

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС (без Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Основните проблеми на хората по време и след кризата са загуба на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дълговете. 

Шест от десетима граждани са изпитали лични финансови затруднения, показва изследването. Цели 58% от хората заявяват, че са срещнали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и достойно качество на хранене (9%). Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е най-малко вероятно да съобщят за проблеми. В последните изредени страни повече от 1/2 от анкетираните не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.

Реалността у нас също потвърждава изводите от изследването. Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият сектор е застрашен, ако не се предприемат мерки. Затова той и колегите му поискаха от общината намаляване на данъците с до 60% за наем и такса смет. „Ние молим за намаляване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от колегите, все още не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят“, коментира Димитров пред Нова телевизия, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград.

В съседната община Дупница също се канят да затварят. Търговците на една от най-големите борси за автомобили втора ръка у нас се надяват на чудо. „За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма как да ни покрие разходите“, твърди Кристиян Крумов. Затова е решил да спре с вноса от Италия, а после ще му мисли. „Хората са страхливи, те няма да предприемат смяна на автомобилите, ние няма откъде да ги купуваме и съответно няма да има внос и тука“, допълни Крумов. Той предвижда криза в бранша поне още година, въпреки че цените на колите втора ръка вече са надолу с 10%.

 

НЕДОВОЛНИ

ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи, като пандемията от коронавируса, смятат европейските граждани в проучването, поръчано от ЕП. Почти седем от десет респонденти (69%) искат по-силна роля на ЕС в борбата с кризата. Успоредно на това почти шест от десет респонденти са недоволни от липсата на солидарност между държавите членки на ЕС по време на пандемията. 57% са недоволни от сегашното състояние на солидарността, а 22% „не са никак” доволни. Само една трета от анкетираните (34%) са доволни, като най-високите показатели се наблюдават в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са сред най-недоволните, последвани от гражданите от Австрия, Белгия и Швеция.

Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, предприети до момента. Само 42% са доволни, най-вече в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция: 85 на сто от новозаразените ни са туристи, влезли през Кулата

06.07.2020

Обновена

6849 44
Пътници без маски пребиха до смърт шофьор на автобус във Франция

06.07.2020

5444 29
Пълни барове доведоха до нова локална карантина в Испания

06.07.2020

Обновена

2310 4

Коментари

mi6osp.

Как да не вземе 10-15 милиарда кредит при това положение???!! 

Domi

Няма вирус, всичко е заради кредита....това не е пандемия, това е пропагандата на печатницата...

Epikur

 

  Когато проучването на Европейския парламент показва така, следва да бъдем между най-овъзмездените нации във финансов план. Плюс това Боко непрекъснато тръби като слон с хобот, как сме послушни, изпълнителни за всяка прищевка на ЕС.  Ама едва ли някой у нас има големи очаквания от ЕС. Като се има предвид лакейството на политиците ни, както и "мълчанието на агнетата" наречени български евродепутати, надеждите за поне реално овъзмездяване в нормалния български гражданин, едва ли са високи..

nottheone

абе има ли некоя класация, в която ние да не сме начело откъм опашката?!?

Begemot
снимка на Begemot

Kaрай сега, Баце казва, че сме най добре...Сигурно иска да каже, че той е  най добре.

TRENDA

По данни на БНБ към април депозитите на населението са се увеличили със 7.2% спрямо 2019 г.Не мога да си представя колко е % в най-незасегнатата от короната страна.Горанов рапортува ,че приходите от ДДС  към април са се увеличили със 67 млн. спрямо април 2019 г. и в МФ съжалявали ,че короната си отивала. Имало мнение , че точещите ДДС са проявили солидарност и са отложили вземанията за по-добър период.

Гумен Речев се чуди : как резерва е все още 11 млрд.

nottheone

изв. се за грешката.

имало един показател, по който сме истински първи. доказано и начело.

ето:

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrvi-v-evropa-bylgariia-e-naj-golemiiat-proizvoditel-na-tikvi-v-es-2057668

Васик

Според Борисов и една група хора сме се справили най-добре. Няма нужда Европа да ни дава пари.

mull

На нас да, но Той има нужда, ти що се изказваш от Негово име?

Flamand

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС

Всъщност проучването показва не обективни данни за финансови щети, а че българите се оплакват най-много.

kaily
снимка на kaily

Обективните данни са, че във Франция пуснаха всички да си седят дома, като не спряха да им плащат заплатите и си им оставиха платените отпуски да си ги ползват лятото. А минимумът платена отпуска е 25 работни дена при 35 часова работна седмица. Ни един французин не се оплака, че няма какво да яде.

В България ги пуснаха да си свършат платените отпуски и после минаха неплатени. 

Изобщо не е чудно що се оплакват българите, стига човек да има пипе между ушите си, а не радиоточка.

Testament
снимка на Testament

булгаристанските управници ,ще откраднат най много от парите.

rorik

==

Flamand

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС

Всъщност проучването показва не обективни данни за финансови щети, а че българите се оплакват най-много.

==

НСИ  дава 2,4 ръст на БВП -то.Сега видях подзаглавието .

Ами нямаше ли проучване  и се отчете че  между 70  и 80 процента  са доволни от мерките .

Българите не са доволни от заплатите си а не от мерките .

 

Хулиган

Българите са и сред най-недоволните от мерките, предприети от държавата

Доколкото схващам, предприетите мерки от държавата никак не са лоши, но българите са я свършили на метеното.

Неблагодарници, една карантина не могат да устискат без да намират кусури...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×