Quantcast
България пак излага ЕС в класацията за икономическата свобода | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България пак излага ЕС в класацията за икономическата свобода

Правенето на бизнес у нас остава трудно заради "голямата държава" и губещата доверие правна система
4 076
 ИПИ
Проучването показва, че България е "тъмно петно" в ЕС на картата за икономическата свобода.

България се нарежда на 36-о място от 165 държави и територии в изследването "Икономическа свобода по света 2021", публикувано от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт "Фрейзър".  Това класиране на пръв поглед изглежда прилично, но всъщност е унизително  зле за държава, която е член на Европейския съюз.

 

Проучването оценява множество показатели в различни области - от данъци и търговия до разходите на правителството и ефикасната работа на съда, която се оказва от ключова важност за работата на фирмите. Както и в предишни години, България печели много точки заради плоския данък и валутния борд,  А най-трагично е представянето й в сферата "правна система и защита на правата на собственост". Има осезаемо влошаване в групата показатели, измерващи намесата на правителството. Това изобщо не е изненада, като значителните разходи, които преразпределяше управлението на Бойко Борисов и добилата чудовищни размери практика парите на данъкоплатците, вкл. и бюджетните излишъци, да се харчат непрозрачно чрез държавни предприятия "касички" като "Автомагистрали".  На подобни позиции в изкледването са Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия, отбелязват анализаторите от ИПИ.

Къде е България

При максимален възможен бал от 10 точки България е събрала 7.76 т. Това подобрение  в сравнение с миналата година е толкова микроскопично, че цели четири други страни са ни задминали. В периода 1990 - 2005 г. икономическата свобода у нас растеше сравнително бързо (до голяма степен заради преминаването от планово към пазарно стопанство), но през последните 10-15 години като цяло има застой, отбелязват от ИПИ. 

В тазгодишното издание(базирано е на информация от 2019 г., защото това са най-новите събранни данни за страните от целия свят), за пореден път начело са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия.Резу

лтатът на България е

Долу и горе  

Обидно зле се класира България по "Правна система и право на собственост", като вече три десетилетие в тази област липсва съществено подобрение. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост  - всички те са под 5 точки. Това ни поставя в една група с държави като Бутан, Ямайка, Монголия, Малайзия.

По стабилност на националната валута обаче България е отличник - това се дължи изцяло на парчиния съвет (валутния борд). Скачен за еврото, левът е сиурна валута.  Държави на подобни позиции в изследването са Канада и Великобритания, отбелязват от ИПИ. 

България получава сравнително виска оценка по свобода на международната търговия (8,38 т.). Това е обяснимо - всички страни от ЕС тук се представят много добре по показателите за мита, квоти и други регулаторни ограничения. Тук сме в една група с Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания.

Но по отношение на вътрешната бюрокрация, нещата в България не изглеждат добре- Оценката е ниска, защото проблемите със сложните процедури, многобройните разрешителни и безкрайните съгласувания  така и не се решават. Силно негативно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време.

А по отношение на достъпа до кредити оценката е висока - гзаради голямата конкуренция между банките и сравнително лесните процедури за отпускане на заеми.

 

 

Изследването позволява извеждането на няколко важни наблюдения, които ИПИ обобщава така:   

  • Държавите с по-висока икономическа свобода имат чувствително по-голям брутен вътрешен продукт на човек от населението;
  • Доходът на най-бедните 10% от населението е много по-висок в държави с висока степен на икономическа свобода;
  • Нивата на бедност са по-ниски в по-свободните държави;
  • Средната продължителност на живота е над 15 години по-висока в най-свободните държави в сравнение с най-несвободните;
  • Коефициентът на детска смъртност е почти 10 пъти по-висок в най-несвободните държави в сравнение с най-свободните;
  • Делът на записаните в училище деца е много по-висок в икономически свободните държави.

 

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

4671
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

5248
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

2583