Quantcast
България пише план за приемане на еврото през 2024 г. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България пише план за приемане на еврото през 2024 г.

Работим здраво, за да не се заседяваме в "чакалнята", уверява министър Ананиев
2 397
 Илияна Кирилова

Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. В процес на подготовка е Национален план за въвеждане на еврото, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната.

Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев в интервю по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който за първи път в своята 26-годишна история се провежда виртуално в периода 12-14 януари 2021 г.

Фокус на събитието  са финансовите и икономическите  предизвикателства, пред които се изправят страните от региона, като участие имат представители на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, инвестиционни посредници, банки.

Българският финансов министър допълни, че за успешното ни членство в еврозоната е необходима добра подготовка на всички фирми и граждани за безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към разплащания в евро. По думите му изпълнението на Маастрихтските критерии и предприемането на мерки за коригиране на несъответствията, констатирани в Конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК за 2020 г., са важен аспект от подготовката.  

„Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой във ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти“, уточни той.

България очаква да престои минималния срок от две години в чакалнята на еврозоната, след като влезе в нея в средата на 2020 г. Едновременно с това страната ни стана член и на европейския Банков съюз, а от 1 октомври пет български банки вече са под прекия надзор на ЕЦБ - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Райфайзенбанк.

В интервюто финансовият министър подчертава, че пандемията предизвиква голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, с много тежки социално-икономически последици, но вярва, че тя няма да бъде  фактор за удължаване на престоя ни в ERM II.

България ще запази и ще поддържа фискална устойчивост в средносрочен и дългосрочен план, за да продължи да бъде международен партньор и страна, която спазва установените повече от 20 г. принципи на дисциплинирано и разумно управление на публичните финанси, посочва Ананиев. Финансовият министър припомня, че в Бюджет 2021 г. са заложени  най-ниските нива на дълг и дефицит в ЕС, като в същото време се увеличава същевременно подкрепата за засегнатите от пандемията икономически сектори и граждани.

 

ПРАГА НЕ БЪРЗА

Само преди ден чешкото правителство обяви, че Чехия засега не планира да влиза в Банковия съюз на ЕС, нито бърза да влезе в еврозоната. 

"При сегашните условия властите считат за нецелесъобразно за Чехия да се включи в Банковия съюз на ЕС. Подобна стъпка би могла значително да ограничи възможностите на националния финансов регулатор - Чешката национална банка", се казва в съобщението. Финансовата система на страната се опира на собствената й валута - чешката крона, която показа значителна устойчивост в периода на кризите, дестабилизирали националната и световната икономики през последното десетилетие, включително пандемията от коронавирус.

Решението правителството да се въздържи от присъединяване към банковия съюз на ЕС е по препоръка на националното министерство на финансите. Властите планират да се върнат към разглеждане на въпроса за възможно присъединяване към Банковия съюз след края на европейското председателство на Чехия, което е през втората половина на 2022 г.

Още

Чехия сменя трети здравен министър от началото на пандемията

07.04.2021

211
Чехия затяга изискванията за пристигащите от България

29.03.2021

650
Бивш шеф на НЗОК заговори за финансово-корпоративен кръг

14.03.2021

8822