facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България призна пред ЕК провала на "Струма" през Кресна

АПИ отива на поправителен за най-тежкия и най-скъп участък от магистралата, а закъснението може да ни струва стотици милиони евро
8823
 БГНЕС
Завършването на магистрала "Струма" се отдалечава.

"България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле".  Това изненадващо съобщение дойде от Агенция „Пътна инфраструктура” днес. С това на практика отговорните институции признават пълния си провал с проекта за най-сложния и най-скъп участък на магистралата - провал, за който политици и природозащитници предупреждават отдавна. Става дума за последния вариант за преминаване през Кресненския пролом, изпратен за одобрение в Брюксел, който предвижда аутобанът да има два "ръкава" - в едната посока трасето следва сегашното шосе през дефилето, а в другата посока се изнася по-нависоко на изток. "Зелените" от месеци предупреждават, че и новата версия на "Струма" през Кресна е вредна за природата и по тази причина Еврокомисията няма да одобри да бъде финансирана с парите на европейските данъкоплатци.

От съобщението на АПИ сега разбираме, че България оттегля проекта и ще прави нови корекции за трасето.

"Решението не стопира, а ще ускори екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения „тесен участък“ по направлението до границата с Гърция", уверяват от пътната агенция, която изтъква, че България "продължава да разглежда проекта като приоритетен и не се отказва от него"

Формулярът, с който София иска одобрение и кандидатстване за финансиране на лот 3.2 на "Струма" от ЕК, бе подаден на 9 август 2019 г.

Половин година по-късно правителството признава, че ще трябва да се яви на поправителен. От АПИ твърдят, че това нямало да доведе до фатални закъснения. "Институциите продължават работа по подготовката на апликационната форма с оглед на приоритетите в сферата на екологията на новата Европейска комисия, която вече представи своя Европейски зелен пакт", пише в прессъобщението на пътното ведомство.

Оттам обясняват, че до края на 2020 г. ще бъдат изпълнени поредица мерки, смекчаващи поразиите върху околната среда. Мерките са: модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно разположена мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на големите съоръжения. "За повишаване на пътната безопасност ще се анализира възможността за изграждане на видео система за наблюдение и система за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътища и анализ за безопасното му поемане, както и подобряване организацията на движение в Кресненското дефиле", посочват от АПИ.

Проблемът е, че всичките тези мерки искат време, след това България отново ще кандидатства за финансиране от ЕК, но това ще се случи в края на програмния период за използване на еврофондовете за 2014-2020  г., а Брюксел вече мноногократно предупреди правителството, че ако не изпълни цялата магистрала "Струма" в обещаните срокове, ще трябва да възстанови цялото получено досега финансиране - вкл. за готовите и за строящите се отсечки. Става дума за стотици милиони евро.  

 

Ето какво още съобщава АПИ: 

"Решението е взето след задълбочен анализ, множество експертни разговори и специално допитване до обществено мнение, което категорично определя довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле като изключително важно с оглед на пътната безопасност.

Българската страна винаги е била наясно с трудностите, свързани с опазването на природата в този участък, както и с необходимостта да се намери балансирано решение, отговарящо на екологичните и на транспортните цели, пишат от АПИ. Предвид чувствителната от екологична гледна точка защитена зона, в която се намира отсечката между Крупник и Кресна, винаги са търсени най-добрите решения за неговата реализация като в процеса на подготовка през годините са разглеждани редица варианти за изпълнение на участъка от АМ „Струма“ през Кресненския пролом. На базата на всички извършени проучвания, избраният Източен вариант Г 10,50 в най-голяма степен отговаря на техническите, социално-икономическите и екологични изисквания. Въпреки това, за да е максимално прецизна относно въздействията на проекта върху видовете и местообитанията, които са предмет на опазаване в дефилето, държавата ще пристъпи към определянето на специфични консервационни цели и мерки.

За намаляване на въздействието върху обекти от Натура 2000 от съществуващия път E-79, Агенция „Пътна инфраструктура“ се ангажира до края на 2020 г. да изпълни поредица от смекчаващи мерки, а именно: модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно разположена мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на големите съоръжения. За повишаване на пътната безопасност ще се анализира възможността за изграждане на видео система за наблюдение и система за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътища и анализ за безопасното му поемане, както и подобряване организацията на движение в Кресненското дефиле.

 

 

ДОПИТВАНЕ

Пътната агенция цитира и национално социологическо проучване, проведено миналия декември от Изследователски център „Тренд“.  Според него 78% от анкетираните смятат, че „участъкът през Кресненското дефиле е опасен, а изграждането на магистралата ще повиши безопасността на пътуващите“. 70% посочват, че довършването на "Струма" е важно, защото ще съкрати времето за пътуване. 18% от българите са на мнение, че АМ „Струма“ трябва да се довърши независимо, че минава през защитена зона, а най-голям процент – 40 на сто считат, че магистралата трябва да се довърши, но при пълна гаранция за опазване на биологичното разнообразие. 13% споделят мнението, че АМ „Струма“ не трябва да се довършва, защото минава през защитени територии. Едва 5% от анкетираните са на мнение, че автомагистралата трябва да се довърши по друг маршрут, дори това да е по-скъпо и за строителството и за поддържането й след това."

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

€268 млн. от ЕС за "Струма" може да идат за други проекти

17.01.2020

1861 4
Евродепутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС се похвалиха с победа над „зелените еколози“

03.12.2019

557 1
Строителството на част от "Струма" тръгва от 45.5 млн. лв. за километър

18.11.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

640

Коментари

Minderbinder

Трогателна е грижата за птиците, заради която се отлага магистралата. Е, няколко десетки в повече, загинали в катастрофи -това е нищо, някакви си човеци...

А за смъртоносния участък Русе-Бяла никой не отваря дума.

Nick F

Трогателна е безмощността и липсата на капацитет в българската администрация да се съобрази с необходимите условия за отпускането на пари за проектите. В оттеглената апликационна форма дори не им съвпадаха броя на мостовете в проекта и в искането за финансиране.

bat izo

Най-ненужната магистрала от икономическа гледна точка. Това е магистрала за екскурзианти изнасящи пари от страната и няма причина да им се помага. Досега не са довършили най-важната - Калотина-Капитан-Андреево, част от далеч по-важен коридор. Ако правим нещо север-юг, тогава какво става от София до Видин и какъв е ефекта на Дунав-мост 2 при липса на магистрала? Логиката на строенето у нас е къде могат да се налапат едни пари с цената на минимум разходи и затова първо завършихме тази през най-равното до Бургас. Един приоритет не стана ясен за толкова години, да кажат: Изток-Запад, Север-Юг или вътрешен кръг София-Варна-Бургас-София и първо да направят тях.

toshko1

    Това е връзка между две столици на две съседни страни. А дали са екскурзианти изнасящи пари или камиони внясящи пари е друго. Ама викате щом се изнасят пари не бива. Да връщаме телените огради...

  Смех...

 А че другото също е важно няма спор.

аман бе

"...затова първо завършихме тази през най-равното до Бургас..."

То поне да я бяха завършили като хората, а то ...."препоръчителна скорост 90 км/ч поради неравности по пътното платно..."! Май само парите, които са "усвоени", са като за магистрала.

mi6osp.

Голяма хапка искаха да лапнат ,  но ги достраша от Кьовеши.

 

Следва признанието, че провалиха АЕЦ Белене.

Крадливи и некадърни.

Каубой
снимка на Каубой

Моля се на БОГ АЕЦ 2 да се Продъни!

скайспирит

Решението не стопира, а ще ускори екипната работа на всички институции

В превод от герберастки език - СЕГА никой няма да ни гледа в канчето как въртим парите. 😁

PlaNed
снимка на PlaNed

Поредния провал на ... Орешарски!

Съсипа я той, тази държава!

sega_reader

Абе те една магистрала от София до Варна не могат да завършат. Май е почната още по бай Тошово време.

Карай, нали софетата отиват бързо до Бургас.

peniko

Оф топик:

Има ли някой идея, защо все повече дописки са без опция за коментар? Май тенденцията е - коментираш къде може, а не където искаш ......това в обществен форум със задължителна регистрация????? Демокрация и свобода на словото ......

dobadoba

Гешев, къде си?

Поразгледай и случаите с отказа за ЮП и Белене(преди 10г беше €4мррд, сега се говори за €10млрд).

Почвай ги един по един: Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор.

⚓️

ejko

Тц,тц,тц...,а Той толкова искаше да угоди с хубава магистрала на андрешковците в болнични за почивка гръчко...

ejko

Нейсе,дано 💰 от ЕС останат в правилните фирми,пък магистралата ще я направи,ама...друг път.

Compay
снимка на Compay
Нещо всички се въртят около реалната причина за провала на "апликационната форма". А провалът се състоеше в това че тази форма се оказа надписана сметка в ресторант. И то нагло надписана , с много ! И понеже европейците , противно на нашите представи , не пасат трева , и умеят много добре да смятат ... тикваджиите си прибраха сметката и ще правят нова ! Белким дотогава клиентът на масата не е Кьовеши , а някой по-залюхан в сметките...

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)