Quantcast
"Български пощи" стават офиси за административни услуги | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Български пощи" стават офиси за административни услуги

Реформата с оптимизирането на дейността на чиновниците ще отнеме поне 2-3 години, обясни вицепремиерът Калина Константинова
32 292
 Продължаваме промяната
Калина Константинова

Създаването на центрове за споделени услуги, в които централизирано да се извършва управлението на човешките ресурси, счетоводството, ИТ услугите и управлението на собствеността на цялата държавна администрация, ще отнеме поне 2-3 години. До края на 2022 г. обаче правителството има амбиция да разкрие доста такива звена. Това обяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова пред депутатите от комисията за електронно управлените в Народното събрание.

Четирите партии в коалицията се договориха да централизират към Министерски съвет всички чисто административни дейности, за да се спестят средства, вместо те да се изпълняват поотделно във всяко министерство. Притеснение как ще се осъществи тази реформа вече изразиха няколко министри от кабинета на Кирил Петков и дори поискаха тази идея да бъде преосмислена.

"По темата се работи повече от 5 години, но сега най-после има политическа воля да се пристъпи към действия, които да оптимизират разходите за администрацията", каза Константинова. Тя посочи, че има изготвен подробен доклад от Световната банка кои дейности могат да бъдат извадени от министерствата и да се предоставят за изпълнение от една обща администрация. По думите й предстои да се обсъди къде е по-разумно да се започне с прехвърляне на дейности от агенции към ресорните министерства или да се започне директно с преместване на някои звена към споделен център.

Още този месец пилотно ще приложим реформата спрямо двете нови министерства - на електронното управление и на иновациите и растежа, обяви Константинова. В тях няма да се откриват дирекции за управление на човешките ресурси, например, а тази дейност ще се извършва от съществуващите отдели към Министерски съвет.

Вицепремиерът по ефективното управление обяви, че се налагат промени в огромен брой закони и призова депутатите също да спомогнат да се случи реформата.

Част от нея са и предстоящи промени в държавното предприятие "Български пощи". "Те имат офиси в много малки населени места и може да се превърнат в центрове за комплексно административно обслужване, вместо хората да пътуват до областните градове", посочи Константинова. Така в по-малките населени места от офисите на пощите нямало да се използват само за изплащане на пенсиите, но в тях можело да се извършват услугите на всяка една държавна или общинска администрация. По думите на Константинова разширяването на функциите на "Български пощи" ще вдъхне живот и на самата компания. Първоначално обаче разширяването на дейността й ще започне в областните градове, а по-нататък и в малките населени места. Проблемът е, че пощите не са добре обезпечени с техника - компютри, и хора, които да работят с тях, посочи Константитова.

Държавното предприятие "Български пощи" доскоро бе под шапката на Министерството на транспорта и съобщенията, но вече е директно под разпореждането на вицепремиера по ефективно управление.

Поредно правителство си поставя целта да улесни гражданите и фирмите и те да получат обслужване на едно гише от държавните органи. Вицепремиерът Калина Константинова обясни, че предстои цялостно "реинжениране" и "стандартизиране" на процесите в държавната администрация, така че гражданите да може "на едно място да си свършат цялата работа". Тя обеща още да се направи преглед на всички такси, които събира държавата, така че те да не надхвърлят разходите за изпълнение на съответните услуги.

Ефективното управление означава също така администрацията да бъде облекчена от непривични функции и да се фокусира върху правенето на политики, анализи и услуги за гражданите, каза още Константинова. Тя посочи, че в момента 30% от дейността на администрацията била погълната от спомагателни дейности.

Правителството активно ще популяризира и електронните услуги на държавните органи. В момента по брой разработени е-услуги страната ни била на средноевропейско ниво, но тези услуги са много слабо използвани от гражданите. "Трябва да мислим за хората като за клиенти и да подобрим комуникацията си с тях", каза Константинова.

Още

Измамници събират такси от името на "Български пощи"

07.01.2022

824
Министри спорят за прехвърлянето на агенции

06.01.2022

МИЛА КИСЬОВА

4931
Христо Иванов тактично предупреди за кратък управленски мандат

12.12.2021

14926