Quantcast
Депутати и строители се обявиха за възстановяване на Трудови войски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутати и строители се обявиха за възстановяване на Трудови войски

6 328
 Илияна Кирилова

Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това съобщи Камарата на строителите в България след среща с депутати от Kомисията по регионална политика в НС.

По темата за недостига на работна ръка в строителния бранш депутатът от ОП Искрен Веселинов припомни идеята на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за "обучение на хора от маргинализираните общности в бившите подразделения на строителни войски", поясняват от камарата. Така недоучилите младежи от гетата ще могат да получат занаят.

Идеята е била подкрепена от всички участници в срещата.

Някогашното Главно управление на строителните войски (ГУСВ) в момента е държавно предприятие, подчинено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

От камара на строителите припомнят:

Трудовата повинност е била задължение за полагане на общественополезен труд в интерес на държавата. Тя е въведена на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски, след като Ньойският договор значително ограничава числеността на Българската армия.

До 1989 г. в Строителните войски служат наборници предимно от етнически малцинства (турци и цигани), ограничено годни за бойна служба, както и синовете на "неблагонадеждни" родители (хора, които са от старата аристокрация на България).

Срочнослужещите преминават първоначална военна подготовка, както и обучение по строителни специалности.

Със закон от 2000 г. ГУСВ (Главно управление "Строителни войски") се преобразува в държавно дружество -  "ГУСВ" ЕАД (Главно управление "Строителство и възстановяване"). В последните години то е в лошо финансово състояние. Голяма част от активите му са приватизирани. Централната сграда на предприятието се ползва от Софийския районен съд. 

 

 

Ключови думи:

трудови войски

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

4665
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

5247
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

2583