Quantcast
Депутатите се развихриха с данъците и разходите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутатите се развихриха с данъците и разходите

ИТН настоява за 0% ДДС на брашното и 9% на плодове, зеленчуци и олио, ГЕРБ искат по-ниска ставка за мляко, яйца и месо
Обновена
3 615
 Илияна Кирилова
Вносителите на предложенията между двете четения на актуализацията на бюджета претендират, че ще спомогнат да се овладее високата инфлация.

Близо 50 различни предложения - повечето за намаляване на данъци и за допълнителни разходи, са вкарали депутати от различни партии между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Днес изтече крайният срок за приемане на предложенията.

Най-активни в бюджетните корекции са народните представители от ИТН и ГЕРБ.

Още преди да напуснат управляващата коалиция и преди актулизацията на бюджета да влезе в парламента, от партията на Слави Трифонов се оплакаха, че нито една от техните антикризисни мерки не е намерила място в законопроекта на правителството. Сега те опитват да наваксат този пропуск.

Шефът на комисията по земеделие Пламен Абровски от ИТН предлага да се въведе нулев ДДС не само за хляба, но и за брашното. Целта е "да се намали рискът от укриване на ДДС" и действително крайната цена на хляба да падне.

ИТН настояват също и за 9% ДДС за плодове и зеленчуци, както и на слънчогледовото олио, които заемат голямо място в потребителската кошница на българина. Разчети колко ще струва това на хазната няма. В същото време Абровски предлага приходите от ДДС да се завишат с 21 млн. лв., за да може да се увеличат с 20% заплатите в БАХБ, Агенцията по горите, сектор "Рибарство" и Селскостопанската академия. 

За пореден път в парламента се вкарва искане за значително намаление на данъците върху доходите на адвокатите. Вносители този път са от ИТН и "Възраждане". Предлага се нормативно признатите разходи за адвокатски услуги да се завишат от сегашните 25% на 40%. Това значително ще намали данъчната основа, върху която се начислява налогът от 10%. Мотивите за искането на тази данъчна преференция са, че адвокатите единствени от свободните професии не получили ковид-подпомагане, имали нараснали разходи за наем на кантори и за консумативи, а също несправедливо били приравнени с лицата, които получават доходи от извънтрудови правоотношения.

От "Възраждане" искат също така съществено завишаване на разходите за възнаграждения в сектор "Сигурност". Те предлагат 130 млн. лв. повече за МВР, 30 млн. за ГД Охрана и 1 млн. лв. за НСО. В мотивите си са написали, че заради ниските възнаграждения на много служители в сектор "Сигурност" се налагало нелегално да работят втора работа. Наред с това през последните години натовареността им нараснала заради ковид-пандемията, антиправителствените протести и предсрочните избори.

Допълнителни разходи от 1.1 млн. лв. са предложени и за бюджета на Народното събрание, с които да се увеличат от 1 юли заплатите на работещите там. Вносител е "Възраждане".

ГЕРБ също са внесли редица поправки в разходната част на бюджета, въпреки критиките им към законопроекта на правителството, че раздаването на пари ще помпа още повече инфлацията. Например от ГЕРБ предлагат да се завиши бюджетът на МВР със 180 млн. лв. за вдигане на заплатите, 350 млн. лв. допълнително държавно подпомагане на земеделските стопани, 148 млн. лв. по-голяма субсидия за столичния градски транспорт, 30 млн. лв. повече за субсидии на държавните висши училища, над 50 млн. лв. за две болници в страната.

Бившата земеделска министърка Десислава Танева, сега депутат от ГЕРБ, е внесла предложение за 9% ДДС като антиинфлационна мярка за плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца и продукти от тях, които са храни от първа необходимост. Разчети колко ще струва това на хазната няма. Колежката й Николина Ангелкова пък предлага ДДС за вино и бира в ресторантите да остане 9% до края на годината (в законопроекта на правителството е предвидено увеличение до 20% от 1 юли), за да се подпомогне туризмът.

Други депутати от ГЕРБ искат корекция на приходите от ДДС с 1 млрд. лв. нагоре, защото смятат, че са подценени, а и с този милиард ще се намали дефицита в бюджета. (Според приетата на първо четене актуализация недостигът в бюджета се увеличава до 7.6 млрд. лв., но остава 4.1% от БВП.)

Георги Ганев от ДБ и Любомир Каримански от ИТН са внесли обща поправка, с която предвиденото вдигане на акциза за цигарите и въвеждането на специфичен налог за цигарите с изпаряваща се течност се отлага за 1 септември т.г. вместо 1 юли. Причината е, че търговците трябва да имат повече време да се подготвят за акцизната промяна. Тази отсрочка вече бе одобрена от финансовото министерство.

Депутати от комисията по туризъм от ПП, БСП и ДБ предлагат с ваучери за храна да се заплащат и туристически услуги - нощувки в хотели. Това няма да струва загуби за хазната, но пък ще стимулира местния туризъм и ще бъде в помощ на работниците, защото този разход е освободен от данъци и осигуровки. Работодателите също не плащат данък и осигуровки върху този разход. Подобно предложение прави и ГЕРБ. Максималната месечна сума за плащане с ваучери е 200 лв., а от 1 април общата годишна квота бе завишена за 2022 г. на 1 млрд. лв. Вече бе прието, че с ваучери може да се плащат не само храни, но и сметки за ток, вода, парно, газ.

ПП, БСП и ДБ са внесли и искане да се завиши с 10 млн. лв. субсидията за нерентаблните автобусни линии и с още 20 млн. лв. за компесиране на по-ниските цени на билетите за пенсионери, ученици, студенти.

"Всички допълнителни предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета ще бъдат остойностени от финансовото министерство, след което депутатите ще решат кои да подкрепят, но се надявам да бъдат разумни", коментира министърът на финансите Асен Василев.

Очаква се в понеделник, 27 юни, бюджетна комисия да обсъжда на второ четене актуалзация на бюджета, а в сряда, 20 юни, тя да бъде гласувана в пленарна зала. Не е ясно обаче кога законът ще бъде обнародван в Държавен вестник, за да влезе в сила от 1 юли. Под въпрос остава и поведението на опозицията, която два поредни дни отказа да влезе в пленарна зала, а заседания на парламентарни комисии се провалиха заради липса на кворум.

Още

Граждани отново демонстрираха срещу хартиената бюлетина

29.11.2022

1038
БСП предложи всички партии да участват в минирането на бюджета

29.11.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1474
Отстъпката за бензин догодина ще е само за най-бедните

19.11.2022

16595