Quantcast
ДНСК най-после откри нарушение на плаж „Смокините –север“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ДНСК най-после откри нарушение на плаж „Смокините –север“

Началникът Влади Калинов дава на прокурор главния архитект на Созопол за издадените разрешенията за преместваеми обекти
4 187

Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов подаде сигнал до Върховна административна прокуратура (ВАП) за издадените от главния архитект на община Созопол пет разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините –север“, съобщиха от строителния контрол.

От заложените в проектите габарити на съоръженията и начина на тяхното изработване, категорично може да се твърди, че обектите са проектирани като монтажен строеж, а не като преместваем обект, посочват от ДНСК. Така главният архитект на община Созопол е "легитимирал извършването на строителство на територията на морски плаж „Смокините – север“, създавайки правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти".

РДНСК Бургас ще състави акт на главния архитект на община Созопол за издадените разрешения, посочиха от ДНСК.

В средата на май обаче проверката на РДНСК Бургас не откри нарушения, след като бетонни блокове бяха струпани на плажа и вкопани в пясъка, за да бъде поставена на тях метална рамка. Нещо повече, ДНСК твърдеше, че след като бетонът не е излят на плажа, а конструкциите са донесени цели, те се считат за преместваем обект по смисъла на закона. 

Преди ден Антикорупционният фонд поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройство също да вземе отношение дали новостроящите се обекти на плажа представляват "преместваем обект" или "строеж" и, дали нарушават законовите норми. В сигнала си АКФ обръщат внимание на това, че при поставянето и сглобяването на сградата на плаж "Смокиня" са използвани стоманобетонни единични фундаменти за закрепяне на обекта към земята. Тези фундаменти правят невъзможно преместването му в пространството, поради което обектът губи характеристиките си на "преместваем обект".

Ключови думи:

плаж, Смокините, Созопол, ДНСК

Още

Новата ДНСК катастрофира в съда за небостъргача "Златен век"

20.11.2021

11361
37-ата "Аполония" води културата на открито

29.08.2021

316
Втори съд отказа да спрe небостъргача "Златен век"

16.07.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1238