facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата отказва компенсации за неизползваните винетки

След въвеждането на извънредното положение продажбите им са паднали над 4 пъти
1 263
 Илияна Кирилова

Държавата няма да компенсира собствениците на автомобили, които заради извънредното положение и карантинните мерки не са можели да пътуват извън местата по местоживеене и така не са можели да ползват вече закупените винетки. Това става ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на парламентарен въпрос.

В него се посочва, че законът за извънредното положение, приет на 13 март, по същество не определя в нито една своя норма режим на неплащане на държавни такси, към които спадат и винетките. "Фактът, че законът за извънредното положение не засяга държавните такси, показва ясно волята на законодателя да осигури в момент на криза нормалното функциониране на държавата, на критичната инфраструктура, - железопътната, пътната, тази за пренос и доставка на ток, вода, както и доставката на храни и стоки от първа необходимост, които в голямата си част се доставят по републиканската пътна мрежа", смята министърът на финансите.

Друг аргумент на Горанов срещу даването на компенсации е това, че таксуването чрез винетки не било обвързано с брой и дължина на всяко пътуване. Освен това в закона били ограничени само пътуванията с цел туризъм, социални контакти, култура, образование и спорт. Докато предвижването с автомобили до работното място, за снабдяване на храни и стоки, както и пътуванията с цел грижа за възрастни хора, са били разрешени.

След като не са ограничени напълно всички пътувания, то не съществува изпълнима форма на компенсация за притежателите на винетки, която да не дискриминира една група потребители на пътя спрямо друга, смята Горанов. И допълва, че ако се дадат компенсации за таксуване на база време, то това няма да има равнопоставеност с тези, които плащали на база разстояние.

Повече от четири пъти е намаляло закупуването на годишни винетки след въвеждане на извънредното положение, сочат данни на МРРБ. Ползването на седмичните и уикенд винетки е намаляло трикратно. Така например в периода от 13 март до 1 април са закупени 71 360 годишни стикера, 988 месечни, 1587 тримесечни, 36 192 седмични, и 9140 уикенд винетки. За сравнение за същия период на миналата година са продадени над 130 хиляди годишни винетки, над 15 хиляди месечни, 2463 тримесечни, 91 хиляди седмични, и близо 30 хиляди уикенд винетки.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

22 000 заети в транспорта и туризма ще вземат 290 лв. помощ на месец

24.06.2020

471 1
Коронавирусът провали почивката ви? Вземете ваучер

05.06.2020

203 1
Близо 300 000 лични документи са издадени в извънредното положение

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

165

Коментари

Калпазанче

Бибитко не се е произнесъл... Един протест и ще им съмне! Спряха тотално предвижването, в София и другите градове спряха зоните за два месеца. Как да не е възможна компенсация чрез удължаване на валидността на валидните  стикери към датите на съответните държавни забрани!!! Да не се правят на улави! Държавата трябва да плаща за всяко свое действие или бездействие, въведено по съответния ред.

geni1

Добре разбрахме !

Винетките и ДДС 20% върху храните са источниците на проходи за Горанов, респективно правителството.

sega_reader

Продават ти винетка да пътуваш из страната.

Забраняват ти да пътуваш из страната.

Не искат да върнат парите, за неизползваната винетка по тяхна вина

Паисий2

Държавата в ролята на "охранителна фирма" от близкото бъдеще и бате Владко в ролята на главния рекетьор!

Wolf ACE

Калпазанчето е предложил елементарен и работещ метод за справедлива компенсация..

Естествено - няма да се случи. Държавният гьонсуратлък тук е издигнат в култ.

Само дето не съм сигурен това, че няма да се случи, за лошо ли е или за добро?  Като виждаме капацитета и "експертизата" на правещите и работещите с тол системата, тази елементарна операция по автоматично удължаване ще доведе до такъв турлюгювеч, че няма измъкване от проблеми!

dobadoba

Държавата ще удължи винетките точно толкова, колкото застрахователите ще удължат срока на задължителната ГО и доброволното Каско.

А именно - никак.

⚓️

То поне да не им качват цените...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×