facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавните бензиностанции ще се строят с кредити и частни инвестиции

Ако свалянето на ДДС за ресторантьорите изсветли оборотите им, ще го приложим и за други сектори, обяви министър Емил Караниколов
2 847
 Илияна Кирилова

Веригата от 100 бензиностанции, които държавата смята да изгради, няма да се финансира с пари от бюджета. За тях ще се теглят заеми и ще се търсят партньорства. Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов тази сутрин в бТВ.

Според Караниколов няма основание да се твърди, че държавата едновременно иска да регулира пазара на горива и да бъде търговец на този пазар. "Законопроектът за създаването на Държавната петролна компания предвижда тя да може да създава търговски дружества, които ще работят изцяло на търговски принцип. Докато Държавната петролна компания (ДПК) ще отговаря за данъчните складове за горива", заяви Караниколов. 

По думите на Караниколов ДПК ще създаде търговско дружество за управление на веригата бензиностации, "което даже няма да е 100% държавно". "То не може да бъде на субсидии, защото се води за държавна помощ. След като одобрим типови модели и локации за бензиностанциите - малки и големи, на съвсем пазарен принцип това дружество ще кандидатства за кредити и самоучастие", каза Караниколов. В същото време правителството обяви, че държавните бензиностанции ще работят с минимална отстъпка, с което искат да бъдат "балансьор" на пазара.

Министърът защити Комисията за защита на конкуренцията, като каза, че тя си върши добре работата. Преди година при приемането на Закона за горивата дала становище, че той не създава конкурентна среда и законът бил преработен. Преди това също след анализ стигнала до заключение, че няма конкурентна среда в данъчните складове за горива.

Както стана известно 80% от тях се държат от една компания - "Лукойл", и има много сигнали, че компанията ограничава достъпа до свободни обеми в данъчните си складове за други търговци на горива, които искат да ползват митническия режим "отложено плащане на акциз". 

Според правителствения законопроект за изменение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси петролните бази на Държавния резерв ще преминат на управление към новосъздадена Държавна петролна компания. 

Държавният резерв притежава два обекта за съхранение на гориво, в които има допълнителни празни обеми, стана ясно от обясненията на Караниколов. "ДПК ще стане собственик на тези складове и ще даде достъп на други участници на пазара до тези свободни капацитети. Това ще даде по-добри цени и качество на горивата", каза той.

За по-добрата регулация на пазара се разчитало и на предложената в законопроекта забрана собствениците на данъчни складове при наличие на свободен капацитет да отказват достъп на други търговци да съхраняват горивата си. Всеки търговец, който получи отказ, ще трябва да уведомява Агенция "Митници", откъдето ще правят проверки дали има основание за това, предвиждат законовите промени.

Караниколов обаче не посочи с каква минимална надценка ще работят държавните обекти и обясни, че в този сектор "една инвестиция може се върне небързо". 

От думите му се разбра, че в държавните бензиностанции няма да има забавяне в понижението на цените на бензина, когато петролът поевтинява на международните пазари. "По време на пандемията се видя динамика на цените на горивата. Цените на борсите падат, а у нас 14 дни няма ефект. След това те се повишават и на бензиностанциите реагират в рамките на чсове. Държавните бензиностанции ще дават ясен сигнал на цялото общество и ще продават на реална цена", заяви Караниколов. Все пак министърът призна, че със 100 бензиностанции държавата не може да е основен играч на пазара. В страната има 4500 бензиностанции,  от тях 1200 са ведомствени.

В рамките на веригата бензиностанции държавата ще създаде и мрежа за зареждане на електрически автомобили. "Разговаряме с няколко инвеститора в сектора електрически автомобили. Те самите казаха, ако българската държава не покаже, че иска да изгражда необходимата инфраструктура, и те няма да инвестират. Нашата цел е точно такава - да изградим тези бензиностанции в различни точки в страната", заяви Караниколов.

На въпрос кое държавно предприятие в страната работи добре, министърът на икономиката се похвали, че всички компании под шапката на неговото ведомство са на печалба. 

За пореден път Караниколов заяви подкрепата си за временното намаляване на ДДС на 9% за ресторантьорите, въпреки съпротивата на финансовия министър.

"Приемам критиката, че подобна мярка се предприема след обстойни анализи, но ние сме в извънредна ситуация. Ресторантьорският бранш беше напълно спрял, това е най-закъсалият от пандемията сектор, трябва да му помогнем. Той има кредити, трябва да направи нови инвестиции, за да завърти колелото наново. Освен това поеха ангажимент за изсветляване на сектора и за вдигане на минималните заплати", каза Караниколов.

На въпрос не е ли абсурдно това, министърът на икономиката отговори: Във всеки сектор има сива икономика. Борбата с ДДС измамите, със сивата икономика, с контрабандата е в цял свят, България не е по-различна.

"По никакъв начин обаче цените в ресторантите няма да бъдат свалени след намаляването на ДДС и никой не е казал, че ще бъдат свалени", подчерта Караниколов. "ДДС-то не е нещо, което бизнесът трябва да взима. Но в случая ние сме длъжни да помогнем на един сектор, който храни 300 000 души. Той и като отвори, хората няма да пълнят както преди пандемията заведенията", заяви Караниколов. В същото време представителите на бранша представят съвсем други данни за заетостта - в сектор "Ресторантьорство" се трудят 75 000 души. Оказа се, че 94% от тях се осигуряват на минимална работва заплата - 610 лв. за тази година.

Ако временното намаляване на ДДС за ресторантьорите има положителен ефект върху изсветляването на оборотите, министър Караниколов допуска, че мярката може да се приложи и за други сектори. "За тази година и половина ние ще видим какъв е ефектът. И ще може да го използваме за много други сектори, ако това е необходимо и ако даде ефект. Затова сектор Ресторантьорство има изключително голяма отговорност, за да покаже дали това е правилно", каза Караниколов.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутати засекретиха обсъждането на заемите на ББР

03.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1665 1
Създаването на Държавна петролна компания мина на първо четене

02.06.2020

2061 4
Защо държавата се прицели в "ЛУКойл България"?

27.05.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

16092 10

Коментари

тодор георгиев1...

Държавно,ама частно...Тия готвят голяма далавера.

ivanko77

А тия кредити от кой ще са гарантирани? А обяснението как няма смесване на функции е убийствено - то по неговата логика и Северен поток не е на Газпром. Надявам се, че покрай влизането в чакалнята за еврото и изискването да се подобри управлението на публичните дружества, голяма част от тая "хрумка" ще остане само такава.

pasamaz

"Сектор" отговорност няма как да има, драги ми смехурко. Всичкото казано по темата е в жанра "човека взе парите и каза ще видим". Това първо. Бензиностанциите ... За успеха на подобни "модели" се съди по практиката. Ако се не лъжа имаше една държавна компания, която създадохте, за да изгради и оперира логистични центрове надлъж и шир по територията. При това пак се предвиждаше да се партнира с частници. Та, дългата история накратко с въпрос. Къде са логистичните центрове/паркове ?!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Веригата от 100 бензиностанции, които държавата смята да изгради, няма да се финансира с пари от бюджета. За тях ще се теглят заеми и ще се търсят партньорства

 

А заемите ще се връщат с пари от бюджета. Супер! Далаверата е ясна още от сега. Пак пробиваме мутренски пътя за наши хора. Важното е да удържат измамата до изборите, когато шилетата обнадеждени ще гласуват за тях, че ще нправят "държавни" бензиностанции с много евтина тунджа. А шилетата обичат. Те за 5 стотинки по-евтин бензин вкараха Марешки в парламента, а сега като ги излъжат, че ще е 50 стотинки по-евтин, нправо на ръце ще ги носят.

Жозефа
снимка на Жозефа

и ще се търсят партньорства

"което даже няма да е 100% държавно".

 

Партньорства значи. Фурмите са хубава, питателна храна. 

Та какво каза президентът? 🚬

 

lalluger

И аз очаквам началникът на тези бензиностанции да е в САЩ или СА. Разбира се ще има подаръци и за туземците.

марк

 

 

 

                        Даже и да се направят  след две -три г. бензиностанциите ще излязат изведнъж на загуба , ще натупат дългове и един чичко ще ги купи за по един лев. Отделно колко гювеч ще падне при построяването като при санирането...

Dirk Struan

Поредните ляво-популистки мерки на Боце. Разбирам недоразумението Ниньова да беше предложила такива глупотевини..... Ама то к'во да им се чудиш! Цялата европейска политка се мести към левия популизъм, вкл. ЕНП. Па ПЕС-овете се си чисти комунета вече.

марк

 

 

 

                           Може ли някой да обясни как става това нещо : държавни бензиностанции с частни инвеститори ? При малката разлика в цените с какво ще се връщат заемите ? Май ще излезе , че бензиностанциите ще работят поне 20г. за инвеститорите .

geni1

Държавните бензиностанции ще се строят с кредити и частни инвестиции

Има ли някой от правителството, който знае какво значи думата ДЪРЖАВА ( ДЪРЖАВНО ) ?

 

ОСТАВКА !!!

Васик

В българския ресторант човек се връща към законите на Дивия запад.

nebenebe

Аз го разбирам министърчето, че ще бъдат раздадени акции на наши хора. Може от фурмите да се е понасъбрал материал.

........................

Ама какъв левент. Усвоил маниера на БХ с наклонената тиква.

Stern

Държавно-частно партньорство, значи?

Малко по малко намеренията се разкриват - държавата влага, частникът прибира печалбите.

Остава само да разберен Кой? е частникът.

марк

 

 

 

                                Остава само да разберен Кой? е частникът.

 

                                  Миранда да ти каже , или Слава или по добре рорик с един дълъг и безсмислен чаршаф.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ааааааа! Ясно!

Държавна собственост с частни инвестиции с тенденция да се превърне в частна собственост с държавни инвестиции. 

Умно! И достойно за ЖГЕРБ, фандъколюбци и и обожатели на Бай Х.й. 

mamut

 за един Крупен дарител на "Л(П)евски1914" става въпрос, той отдавна иска да се намеси в този бизнес ,та сега му откирват ниша, навремето не успя да прибара "Петрол" при фалирането на КТБ, затова гришата имаше  захарни проблеми с прокуратурата, с Лукойл не е здравословонно, че дължи едни пари на едни руснаци за един поток от юг, а те бият дори в Дубай много лошо. Точно за това  измислиха тази схема , а т(К)ой с управлението на държавните запаси е отраснал.

Dirk Struan

Лева ръка, десен джоб....

Solace

Тая сган е толкова нагла, че като нищо за изпълнителен директор ще турят Златев...

paragraph39

Само да припомня, че, по Конституцията на НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България, държавната и частната собственост са равноправни и равнопоставени! И поради това, Държавата има право и трябва да участва, пълноценно и пълноправно, на Пазара/когато има интерес!/, НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП, разбира се, с правата и задълженията на всеки друг /у/частник на Пазара!

Това важи най-вече и за участие на Държавата с нейни търговски банки и дружества в банковата и застрахователната сфера- поне когато става въпрос за пари ОТ Държавата или КЪМ Държавата, както и за задължителните застраховки/НЯМА причини тези пари да преминават през частни ръце и Печалбите да влизат в частни джобове и банкови сметки, вместо в държавния бюджет/! КАЗАХ!

TRIF007

 И що са ви бензиностанции???

Не може ли държавата да изгради вместо 100 бензиностанции да изгради 1000 станции за зареждане на ел. автомобили?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×