Quantcast
Фалшивото сирене е сред най-поскъпналите стоки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Фалшивото сирене е сред най-поскъпналите стоки

Скокът на цените повлече засилено пазаруване на нискокачествени храни
16 297
 Илияна Кирилова
За последните 6 месеца цената на едро на кравето сирене е скочила с цели 28%.

Имитацията на сирене и други нискокачествени храни на по-достъпни цени бележат най-високо поскъпване през последните месеци. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Имитиращият сирене продукт е в Топ 3 по поскъпване в България. Цената му на едро от 25 февруари досега е нараснала с над 29% - от 3,97 на 5,14 лв./кг на едро. Явно основна причина за големия скок е нарастващото търсене от все повече обедняващите потребители.

При истинското сирене и кашкавала тенденцията също е озадачаваща. Независимо от факта, че и двата продукта се произвеждат от мляко, за периода кравето сирене поскъпва с 28% на едро - от 8,65 на 11,04 лв./кг, а кашкавалът "Витоша" - с 18% от 13,66 на 16,18 лв./кг. Може би в случая нарастването на цената на втория продукт се задържа от по-слабото му търсене.

При кравето масло ситуацията е същата - пакетчето от 125 г е поскъпнало с 18% до 2,74 лв. По-голямата част от този млечен продукт в нашите магазини е вносен. В страните, откъдето идва маслото, инфлацията е доста по-ниска от родната, но това не води автоматично до по-малкото поскъпване на импортните храни у нас.

За периода прясното мляко поскъпва на едро с цели 15%, а киселото - с 12 на сто. За втория продукт се предполага, че разходите са по-големи, най-малкото защото трябва да се заквасва.

Сред 12 основни бакалски стоки в потребителската кошница, освен имитацията на сирене, на стоковите борси в челната тройка с най-висок ръст на цените са и олиото и захарта. Спрямо 25 февруари, деня след началото на руската инвазия в Украйна, олиото на едро у нас е по-скъпо с цели 40%, като скача от 3,47 на 4,87 лв. за литър, или с 1,40 лв. Фактът е красноречив за нивото на конкуренция на българския пазар.

Съществен въпрос е защо олиото е поскъпнало чак толкова, след като суровината за производството му в последните месеци поевтиня сериозно, включително и заради вноса на евтин украински слънчоглед. От тази конкуренция непрекъснато се оплакват браншовите организации на земеделските производители у нас.

Вярно е, че течните горива и газът поскъпнаха, но пък вече почти два месеца бизнесът плаща промишлен ток по фиксирана цена от 250 лв. на мВтч (за превишението има субсидия). Освен това само за последната седмица цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам с доставка за септември поевтиня с $80 до $1470 на тон.

 

Още бързо поскъпващи храни

На второ място по нарастване на цената на едро - с 35% от 1,70 до 2,29 лв., е захарта. В този случай тенденциите у нас също не следват пазарната логика и световните трендове. След 12 август рафинираната захар на борсата в Лондон отчита спад от $7,20, достигайки до $547,90 на тон. На българските тържища обаче цената за килограм вчера бе 2,29 лв., или с 4 стотинки повече от последния работен ден на миналата седмица.

Брашното за тези месеци от началото на войната поскъпна с почти една десета от - 1,21 на 1,31 лв./кг, независимо от наскоро прибраната богата реколта у нас и същия този евтин внос на зърно от Украйна. Там цената на пшеницата към 19 август буквално се срина със $100 на $300 на тон и се запази същата и вчера. Руското жито поевтиня със $17 до $330 на тон, сочат данните на Софийската стокова борса.

Войната доведе до значително поскъпване и на замразените пилета - с 31% от 4,63 на 6,06 лв./кг на едро, или с почти лев и половина. Тук също ситуацията е учудваща, след като имаме богата реколта от зърно, а също така и евтин внос от Украйна. 

Сред 12-те основни храни най-голямо е процентното поскъпване при олиото, захарта и сиреното с палма, а след тях са яйцата и кренвиршите. Средната цена на яйцата се качи на едро от 23 на 30 стотинки за бройка, или с 30%. За времето след началото на войната килограм кренвирши на стоковите борси пък е поскъпнал с почти една четвърт - от 4,09 на 5,10 лв.

Още

Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

7305
Блинкен: САЩ не насърчават украински удари срещу Русия

07.12.2022

1368
Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

5086