Quantcast
Германия блокира за месеци пуска на "Северен поток-2" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Германия блокира за месеци пуска на "Северен поток-2"

Берлин поиска международната компания Nord Stream 2 да се премести от Швейцария
4 518
 EPA/БГНЕС

Пред мегапроекта "Северен поток 2", който трябва да доставя руски газ за Европа по дъното на Балтийско море, се появи ново препятствие. Берлин поиска компанията Nord Stream 2, която управлява газовия проект, да учреди свое дъщерно дружество в Германия и да прехвърли на него ролята на оператор. Това се случи точно в момент, в който германският газов резулатор трябваше да издаде на Nord Stream 2 сертификат за годност на мегасъоръжението  - последна формалност, преди тръбата да бъде въведена в експлоатация.  Така пускът на "Северен поток 2", който се очакваше "всеки момент",  ще се забави с няколко месеца - според експерти поне до март догодина. Новината, че газопроводът няма да получи скоро "зелена светлина", веднага изстреля нагоре цените на природния газ на международните пазари. Европа, чиято икономика се възстановява по-бързо от очакваното, изпитва недостиг на газ, а се оказва, че няма откъде да си набави липсващите количества. "Газпром" чинно изпълнява договорите си със страните от ЕС, но отказва допълнителни доставки, като обяснява, че първо трябва да запълни руските енергийни запаси. 

 

"Северен поток-2" ще пренася газ от Русия до Германия по тръба под Балтийско море, заобикаляйки Украйна. Операторът Nord Stream е международно акционерно предприятие, в което участват пет големи компании: Gazprom international projects LLC (дъщерно дружество на руския гигант Газпром, германските Wintershall Dea AG и PEG Infrastruktur AG (дъщерна компания на E.ON), холандското дружество N.V. Nederlandse Gasunie и френското ENGIE.  Руският акционер има ключово участие - държи мажоритарния пакет от 51 процента. Wintershall Dea има 15.5%, PEG Infrastruktur - 15.5%, а Gasunie и ENGIE са с по 9 на сто. Съдружието на участници от четири държави е регистрирано в Цуг, Швейцария и точно това обстоятелство препъна проекта.

Властите в Берлин са поискали швейцарското Nord Stream 2 да създаде дъщерно дружество (ООД)  в Германия, което да действа по правилата на германското и общоевропейското законодателство. С други думи - за да е сигурно, че най-големият акционер "Газпром" ще спазва правото на ЕС. 

 

Реакции

От пресслужбата на "Норд стрийм 2" коментираха пред ТАСС, че ще бъде направено, каквото е необходимо. От руската страна също реагираха бързо, за да уверят, че не ги притеснява новината за замразяването на процедурата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че сертифицирането е "сложен процес", че  не вижда политика зад решението на германския енергиен регулатор, че консорциумът разглежда исканията на германския регулатор своевременно и Русия ще бъде търпелива.

От "Газпром" казаха, че се отнасят с разбиране към изискването и че компанията – оператор на газопровода следва всички препоръки и има готовност да създаде ново юридическо лице в Германия.

Процесът за сертификация на "Северен поток-2" ще бъде възобновен, след като операторът на газопровода, контролиран от "Газпром", предаде основните си активи и кадрови ресурси на германска компания. Тогава регулаторът ще може да провери отново представените документи. По принцип германският сертифициращ орган има 4 месеца срок да издаде одобрение, а след това проектът трябва да получи позитивна оценка и от Европейската комисия.

Още на 26 октомври германското Министерство на икономиката заяви, че газопроводът е готов за реален старт, но предстои да бъде сертифициран от Федералната мрежова агенция. На следващия ден се появи информация, че руският президент Владимир Путин е наредил "Газпром" да започне да подава природен газ към европейските газови хранилища веднага щом Русия приключи с попълването на собствените си запаси. Не се разбра обаче какви са сроковете за това. 

Котировките на нидерландския хъб TTF се вдигнаха в сряда с 8% и стигнаха над 100 евро за мегаватчас, което е най-високото ниво от 18 октомври насам, след като стана ясно, че пускът на "Северен поток 2" се отлага. Същевременно редица експерти предупреждават, че Европа е изправена през енергийна криза тази зима, защото няма достатъчно газ в хранилищата.

Заради недостатъчните доставки на газ Европа може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването тази зима, ако температурите са ниски, коментира Джереми Уиър - изпълнителен директор на "Трафигура", един от най-големите търговци на суровини в света.

 

Контра

В края на октомври шефът на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призова 27-те страни членки на ЕС да се откажат от природния газ и да преминат изцяло към възобноявеми източници, така че съюзът да стане независим  от вноса на енергоизточници. Норвегия увеличи доставките на газ за ЕС, за да отговори на нарасналото търсене, но Русия не го направи - въпреки че Газпром изпълни дългосрочните си договорни отношения с нас, той не отговори на нарасналото търсене, както го стори предишни години, отбеляза председателката на ЕК.

Сред най-големите противници на "Северен поток-2" в ЕС е Полша. Премиерът Матеуш Моравецки обяви, че газопроводът не бива изобщо да се пуска, и че ще разговаря по този въпрос с Олаф Шолц, който вероятно ще оглави бъдещото правителство  в Берлин. "В момента Полша защитава границата на ЕС.  Ако говорим за по-широка перспектива, нека работим заедно за мир и да не даваме допълнителни средства в ръцете на Владимир Путин, с които той може да продължи да се въоръжава", коментира Моравецки пред немски медии. 

Ключови думи:

Северен поток 2, Полша

Още

Влиятелен US конгресмен зове за военни учения в България и Румъния

23.01.2022

3112
Полша плаща по 1,5 млн. евро глоба на ден на Брюксел

20.01.2022

1387
Полша - Испания е първият 1/2-финал за Купата на АТР

05.01.2022

Обновена

269