Quantcast
Гроздан Караджов: Може да има и намаление на цените на винетките | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Гроздан Караджов: Може да има и намаление на цените на винетките

Със сигурност те няма да поскъпнат, стана ясно от думите на регионалния министър
3 092
 EPA/БГНЕС

Увеличение на цените на винетките няма да има, а дори може да се мисли и за тяхното намаляване. Това заяви пред Нова телевизия регионалният министър Гроздан Караджов. От неговите думи стана ясно, че модела в България е сбъркан, защото от винетките сега се събират две трети от цялата сума от такива такси. Във всички нормални държави нещата са обърнати и две трети се покриват от тол таксите на превозвачите, стана ясно от казаното от министъра. „Те по-скоро са за намаляване, защото винетките плащат 2/3 от сумата. Това не е честно – в другите страни 2/3 от нея се плащат от тежкотоварните превози”, каза в прав текст той.

По думите му, това е комуникирано от негова страна с превозвачите още през януари. Той посочи, че ако се мисли за намаление на таксите, то ще бъде от януари следващата година, тъй като те са платени за тази година.

Според Гроздан Караджов финансирането на нашите пътища е било много дисбалансирано . "Това, че с нулев обхват са били всички второкласни пътища в България, е причината в момента те да са абсолютно помлени и да не приличат на нищо", каза Караджов.  Той посочи, че вчера се е върнал от Видин, обиколил е цялата Видинска област, минал е през най-лошите пътища, включително и по места с липса на пътища. "Минах през горски пътища, по които няма нищо, не знам как тези хора пътуват до най-близкия град, нямаше и обхват на мобилните мрежи", допълни той.

Министърът отбеляза, че вече има ясен план и карта със срокове, хората от Видин са доволни. Ще започне строителството през лятото, на тази липса на път, за която хората плащат винетка, допълни Караджов. 

От 20 000 републиканска пътна мрежа, сега тол системата обхваща 3 000 км тол системата. Гражданите плащат, превозвачите не плащат, обобщи Караджов. 6200 км ще обхваща тол системата, вероятно от 1 юни ще стане разширението на обхвата на толсистемата. Рехабилитирането на второкласната мрежа не е правено от десетилетия. Става дума за общественото благо, обясни той. Превозвачите поставиха редица резонни въпроси - как се налагат глобите, има проблем, качен е за обсъждане, каза Караджов и добави: "Още няколко проблема също са решени и ще им дам отчет".

Караджов каза и, че следващата седмица ще отиде при вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, за да разговорят и да го убеди да бъдат отпуснати 120 млн.лв за разплащане с пътните фирми.

Автомагистрала "Хемус" ще бъде готова в цялостния си вид до 2027 година, в различните си участъци – до края на 2025 година. За тази година сме предвидили конкретни и ясни мерки какво да направим, тъй като тя е абсолютна опасна в отделни участъци, каза още вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството. Той уточни, че строителството на „Хемус” не е спряно. Строи се и пътят Ботевград – Видин, каза Караджов.

Той каза, че се чака и положителен отговор от екологичното министерство за тунела под Шипка. Имаме оферта от изпълнителя, според която след 4 години и 2 месеца след одобрението на проекта, тунелът ще бъде завършен. Чакаме само екологичната процедура да завърши, каза министърът. 

„Договорили сме цена, която сега едва ли би могла да бъде договорена, но далеч не съм оптимист, защото вариантът е неприемлив за еколозите. Ако получим одобрение, строежът ще свърши за три години”. Това пък обяви Караджов по повод строежа на автомагистрала „Струма.

По думите му процедурата е напреднала, но се чака оценка на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

 

Още

Най-евтин е бензинът в Пловдив

26.06.2022

2610
Транспортни фирми плашат с 20% ръст на цените заради нови тол такси

23.06.2022

Обновена

1840
КЗК обяви, че високите цени на бензина не са нейна работа

20.06.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

4617