Quantcast
Хипермаркетите скочиха срещу 9% ДДС на храната за вкъщи от ресторанти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Хипермаркетите скочиха срещу 9% ДДС на храната за вкъщи от ресторанти

Ставката да се намали за всички, но да остане една, настояват търговските вериги
9 820

Големите търговски вериги се обявиха против намерението на управляващите да намалят ДДС от 20 на 9% за храната, която ресторанти и заведения продават за вкъщи. В момента с по-ниската ставка е само консумацията на място.

"Това предложение поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за вкъщи", предупредиха от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява най-големите търговски вериги за хранителни стоки в България.

Тези дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е поръчал на депутатите от ГЕРБ да включат в данъчните промени за догодина намаление на налога за храната за вкъщи, след като сдруженията на ресторантьорите отново се оплакаха, че ограничителните мерки срещу коронавириса им пречат да работят нормално. От ГЕРБ увериха, че ще предложат новата ставка между първото и второто четене на промените в Закона за ДДС.

"Засегнатите от COVID-пандемията бизнеси у нас трябва да бъдат подпомогнати от държавата с подходящи и ефективни инструменти", казват недоволните членове на Сдружението за модерна търговия. Те дават пример, че ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча онлайн от там, ставката ще е 20% на ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%. "На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност", смятат от СМТ.

"Ако целта на предложената промяна е облекчаване на бизнеса на ресторантите, поради значителните им загуби, причинени от коронакризата, то не считаме, че ставката на ДДС е подходящият инструмент. Ако има обществено съгласие, че трябва да се подпомогнат ресторантите и техните служители, това може да стане по-успешно с други инструменти, като мярката 60/40, която може да се допълни с други подходящи временни мерки, които няма да навредят на фискалната, икономическата и социалната стабилност", се казва в позицията на СМТ.

В повечето страни от ЕС потреблението на храните се облага с диференцирани ДДС ставки, но от СМТ посочват, че никога не са настоявали за диференцирани ставки за храните, тъй като смятат, че ползите от това са значително по-малки от негативите, до които ще се стигне.

СМТ подкрепя единната ставка на ДДС и предлагат да се обсъди намаляването на единната ставка, което би насърчило потреблението като цяло и по този начин стимулирало и бизнеса.

Според тях диференцираните ставки, особено в страни като България, с голям дял на сивия сектор и склонност към избягване на данъци и данъчни измами, създават голям риск за приходите в държавния бюджет. За разлика от единната ставка на ДДС, диференцираните ставки поставят в привилегировано положение едни стоки, услуги и бизнеси и наказват други, казват търговските вериги.

Още

Асен Василев се обяви за повишение на таксите от концесии

02.09.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

5158
Хазната излезе с 885 млн. лв. излишък през август

01.09.2021

МИЛА КИСЬОВА

1724
МЗ излезе с революционно предложение: 5% ДДС за лекарствата

30.08.2021

1436