Quantcast
Христо Иванов: Борисов още не е огласил ревизиите на ЛУКойл | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Христо Иванов: Борисов още не е огласил ревизиите на ЛУКойл

Въпреки съдебното разпореждане премиерът, НАП и финансовото министерство не дават информация
4 176

Posted by Hristo Ivanov on Monday, August 17, 2020

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обяви, че премиерът Борисов все още не е предоставил обещаната информация за данъчните ревизии на "ЛУКойл". 

"Мина цял месец откакто Борисов пое публично обещание да ни  предостави документите, свързани с данъчното отчитане на групата "ЛУКойл", затова днес внасяме в Министерския съвет писмо, с което да го подсетим, обясни Иванов в живо включване пред сградата на МС.  Ето какво още каза той:

"Водим дело срещу НАП да ни предостави два ревизионни акта, в които смятаме, че може да се съдържа отговорът на дългогодишните съмнения затова, че чрез счетоводни манипулации "ЛУКойл е укривал печалба или си е спестявал декларирането на печалба,  може би става дума за около милиард. За да разберем така ли е, заведохме дела за достъп до обществена информация. Спечелихме ги на последна инстанция. Върховният административен съд осъди НАП, задължи я да ни предостави тези ревизионни актове. Но НАП отново отказа.

Обърнахме се към принципала на НАП - Владислав Горанов още беше министър, но той не ни отговори. След което се обърнах няколко пъти към Борисов и той на една от своите пресконференции обеща да даде тези документи.

Аз не искам да ми ги дава на мен, а да ги публикува, така че всеки да може да види каква е истината и да си отговори на дългогодишните въпроси", поясни Христо Иванов.

Той припомни и появилия се запис, на който се чува глас, звучащ като Бойко Борисов. В разговора гласът се обръща към лице, което нарича Валентин Василиевич, и му търси сметка дали подкрепя опозицията и протестите. Валентин Василев Златев е известният петролен бизнесмен,  който от дълги години е свързан с фирмите на руската "ЛУКойл" в България.

Ако премиер използва своето положение във властта, за да влияе на представител на частния бизнес, това е изключително проблематично, това е задкулисието, коментира Христо Иванов.

Ще продължим да задаваме на Борисов конкретни въпроси по конкретни казуси и в следващите дни, обеща лидерът на дясната опозиция.

Още

ДБ: Да се готвим за национализация на руски активи

13.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10400
Костов посочи като руски агенти Борисов, Радев, Станишев и царя

16.05.2022

17329
Експерт: Със спирането на газа Русия се самозастрелва

03.05.2022

5586