Quantcast
И финансовото приложение Revolut вдига таксите за разплащания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И финансовото приложение Revolut вдига таксите за разплащания

От март финтех компанията започва да работи като банка
6 407

Не само банките вдигат таксите и комисионите за различните финансови услуги. Финтех приложенията, които в последните години успешно конкурират традиционните банки в разплащанията и бързите парични преводи, също пристъпват към увеличаване на цената на своите услуги. Според анализаторите това е очаквано - след първоначалното зарибяване и набирането на достатъчно популярност и брой потребители идва времето да се търси печалба. 

Към повишение на таксите първа пристъпи една от най-популярните финансови платформи Revolut, но прогнозите са скоро тя да бъде последвана и от други. 

Още през лятото на 2020 г. Revolut наложи такси върху някои безплатни преди това услуги, а на други завиши цената. Например, безплатният месечен лимит за обмяна на валута бе намален на 2000 лв. на месец (над тази граница таксата e 0.5%). Повиши се надбавката за преводите в чуждестранни валути през почивните дни от 0.5 на 1%. На потребителите, които използват безплатния план на Revolut, би въведена такса от 6 лева на транзакция в долари, и 10 лева на транзакция за валути, различни от долари и евро.

Сега от началото на март финтех компанията обяви ново увеличение на някои такси и намаляване на лимити за безплатни услуги. А от 23 април ще има промени и в таксите, свързани с тегленето на пари от банкомат и извършването на международни преводи. В момента стандартният план на Revolut има лимит от 450 лева за безплатни тегления от банкомат на месец, след което се начислява такса от 2%. От април се въвежда се лимит от 5 безплатни тегления от банкомат. След надхвърлянето им таксата остава 2%, новото е, че не може да е по-малко от 1 лев. Без промяна засега остават лимитите за безплатни тегления от банкомат за клиентите на с платени месечни абонаменти Plus, Premium и Metal. Съществена промяна има и за търгуващите с акции - от 1 март безплатна ще бъде само една сделка с акции месечно.

Засега без такси остават най-популярните плащания в Revolut - безплатни са местните банкови преводи в левове и в евро, както и международните преводи в евро до всяка държава в рамките на SEPA (ЕС, ЕИО, Обединеното кралство и Швейцария). Безплатни остават и преводите към други клиенти на Revolut във всяка държава по света. Без месечни и годишни такси остават и всички карти на Revolut. Промени обаче ще има само при изпращане на пари извън зоната на SEPA, т.е. трансграничните преводи във валута, различна от евро.

И ако през лятото повишението на тарифата можеше да се обясни със затруднения вследствие на коронакризата, то сега последващото увеличение на таксите съвпада с новината, че Revolut започва да работи като банка в България.

Преди десетина дни банковият лиценз на Revolut Bank UAB, издаден от литовската централна банка, беше вписан в регистъра на БНБ. А на 2 март от компанията обявиха, че вече са въвели в експлоатация своя европейски специализиран банков лиценз в България. "Българските потребители, които изберат допълнителните услуги на Revolut Bank, ще имат защитени депозити чрез схемата за гарантиране на депозитите", заявиха от новата банка.

До този момент  българските потребители на Revolut се обслужваха от друго литовско дружество – Revolut Payments. Според официално съобщение на компанията клиентите им в България са над 220 000, по света - 15 милиона.

Специализираният банков лиценз позволява на Revolut Bank да предлага повече банкови услуги чрез приложението Revolut - например разплащателни и депозитни сметки, кредитни карти и потребителски кредити.

Най-важното за потребителите е, че банковият лиценз предоставя гаранция на парите до €100,000. По неофициална информация на финансовия блог Vivainvest най-новата банка у нас планира да пусне депозитна услуга с лихва от 0.65% годишно. Това е доста над средното ниво за банковия сектор в България. Големите банки у нас от миналата година вече официално наложиха нулеви лихви по депозити, а останалите масово предлагат доходност от около 0.1%.

Още

Университетите пак масово вдигат таксите
Анализатори прогнозират срив на турската лира

21.03.2021

7615
Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници

12.03.2021

3777