Quantcast
И моловете зоват да бъдат отворени час по-скоро | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И моловете зоват да бъдат отворени час по-скоро

Обновена
1 734
 Илияна Кирилова

Моловете да бъдат отворени час по-скоро призоваха от Българската асоциация на ритейл центровете.

"През последните предизвикателни 12 месеца за цялата страна, големите търговски центрове положиха необходимите ежедневни грижи в отговор на всички предписания на институциите, за да гарантират безопасността на своите клиенти и служители. Всичко, което беше поискано от страна на здравните власти и е комуникирано като условия за социална дистанция и ограничаване на заболеваемостта, е изпълнено. Всеки един затворен ден идва с цена, която не всеки може да заплати. Ние също имаме право да работим при равни условия с другите бизнеси. Да продължим да бъдем затворени вече не може да бъде опция за нас“, заяви Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Подобно на ресторантьорите, представителите на големите търговски центрове също настояват, че до момента няма научни доказателства и изследвания, които установяват, че в тези обекти предаването на заразата е по-голямо, отколкото във всяко друго място за пазаруване, което не е затворено със заповед и в настоящия момент.

Собствениците на молове и търговците в тях се смятат за дискриминирани по отношение на работещите хипермаркети, в които също има струпване на хора. 

Засега обаче от браншовата асоциация не възнамеряват да излизат на протест заради неяснотата кога отново ще заработят. Премиерът Бойко Борисов загатна по време на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък, че е възможно първо да се отворят само магазините в моловете, а по-късно и заведенията за хранене, ако епидемичната обстановка позволява.

"Организираният и стриктно спазван режим на работа на търговските центрове, поставящ като приоритет противоепидемичните мерки, ще позволи на клиентите да пазаруват спокойно и удобно - без струпвания и със строгконтрол на потока от хора. Охраната на всеки търговски център следи ежеминутно за спазването на реда и въведените ограничения за безопасност на всички посетители – предимство и усилия, които не бива да бъде пренебрегвани. Следват се всички необходими мерки за безопасност, базирани на най-добрите световни практики, както и стриктните правила за дезинфекция и осигуряване отлична циркулациянавъздуха в общите помещения", уверяват от асоциацията.

Оттам подчертават, че моловете в България осигуряват десетки хиляди работни места и преставляват платформа за развитие и инвестиции на стотици други бизнеси, които също търпят загуби от тяхното продължително затваряне.

ПОМОЩИ

Междувременно НАП съобщи, че 8100 фирми, които бяха затворени при втория локдаун през ноември, са поискали компенсации за общо 115 млн. лв. Крайният срок за подаване на заявленията бе 20 януари.

Парите за безвъзмездната помощ бяха осигурени от ОП "Иновации и конкурентоспособност", но кандидатстването се извърши чрез специално разработен модул в платформата за електронни услуги на НАП. Целта бе по-бърза обработка на заявленията и разплащане в рамките на седмица след одобрението.

Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, през която до 28 януари ще бъдат преведени първите 30 млн. лв., съобщиха от НАП.

Собствениците на молове и търговците в тях ще получат компенсации в размер на 10% от оборота в периода ноември 2019 г. - януари 2020 г., докато останалите затворени бизнеси - ресторанти, нощни заведения, кафенета, фитнес-зали, школи за обучения и др., помощта е 20% от оборотите.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

„Молът“ на император Адриан ще отвори врати на хълма Палатин

14.02.2021

867
И фирмите в моловете поискаха държавата да им поеме загубите

26.11.2020

954 10
Евакуираха мол в центъра на София

24.01.2020

Обновена

2660 2

Коментари

Страници

Solace

Помпайте, помпайте, на 31.01 Баце ще светне пак в бяло, развързвайки мерките...

Basilisk

Българската асоциация на ритейл центровете.

Всеки шарлатанин със собствена асоциация 😁

ХичМеНяма

Шарлатанин?

Фани ма де
снимка на Фани ма де

лошото ,че са на държавна хранилка 

всякакви съюзи съществуват заради държавните пари с които се облажават  тя държават освен з ачасни сергии за

здраве дава пари и на Оптики и всякакви вртзкари с "лечебни" кабинети  даже шарлатаните хомеопати  цоцат🍖

Льо Клер

Отваряйте ги пустите молове, че тийнейджърите "киснат" по пейките в градинките, а вчера видях шестима да се "кумят" пред съседен блок. Мисля, че отиваха на "купон", така де - на парти! Сигурно бяха в онлайн междучасие? 😉

Gusin

И народът като озверял ще се хвърли да изкупува моловете! Прав е Баце да е непукист. Винаги по всяко време магазините, моловете и веригите се изкупуват с чували. От месеци не съм спрял да се дивя изкупуването на всичко навсякъде, и то от най-скъпото. А поради личен повод разгледах някои хотели за март месец, всичко читаво е буукнато от сега и няма места. "Яжте и пийте, че горе кръчми няма".

Дан Колов

За това изкупуване и ходене по почивки Той е виновен, защото вдигна стандарта и заплатите. При бае ви Тошо молове нямаше, а по магазините стоки - също...Да не говорим за хотели и къщи за гости..и пазарене в Турско..

Сгугню
снимка на Сгугню

Бе подочува се, че от НОЩ и минздрава са дали сериозен отпор на Борисов оня ден за отварянето та поради туй то е било отложено с 10 дни.

Та, не се знае ако заразяванията нарастнат дали няма да му се опънат и за 31.01.

Май и на тях вече им писна от глупостите му.

Антей

 

Българската асоциация на ритейл центровете - абе хора, като сте иновативни и модерно-технологични в интериорния и екстериорния дизайн на моловете - търговски центрове,

 

ми стимулирайте производството на ... унищожителите на коронавируса!

Имаме българска авангардна технология - апарати, уреди .. и прочие.

Пускате ги в моловото пространство и го очиствате от всякакви гадини.

И ресторантьорите също, и кината, и театрите, и т.н. 

Ми четете повече и давайте да подобряваме живота си!

 

Иначе какъв е смисъла да се правят супер изобретения и да живеем примитивно?!

☝️

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Единият Ричард Алибегов, другият Манол Гойгаджиев ...

Бе няма ли вече хора с обикновени имена - Иван Петров, Георги Иванов .......

ХичМеНяма

Аз се казвам Ивайло Иванов и имам бар. Нещо? Да, знам, между ушите нищо

Карапетров

ХичТеНяма ти отива повече от Ивайло Иванов. Бар на какво казват сега?

ХичМеНяма

На баровете. Виж, че не знаеш е разбираемо, те не са за социопати

ХичМеНяма

Вий, ковидрастчетата и мразещите що не си спретнете една комунка, да си се съберете, да си се онождате, да олабите ако не душичките, поне чревния тракт...

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Тц, не те се събират и по барове не ходят. Нищо не трябва да им пречи на самотното жалко съществуване...

Nashenec

Аз предлагам всичко да се отвори както се иска от всякакви организации. Е, трябва и да има едно допълнение - никой да няма право да иска да го лекува от ковид с държавни пари, т.е. ако имаш ковид и влезеш за лекуване - плащаш си всички разходи. А ако нямаш пари - ами няма да те лекуват.

Много е лесно да се каже "Аз си искам печалбата."

Ама защо аз трябва да плащам за това, че на някой му се иска да печели с държавна помощ. 

 

П.П. Май единственият начин да се разберем, че всичко е с пари, е всичко да е разрешено в такива случаи, но всеки си плаща за всичко. И за здраве, и за образование, и за социални дейности, и за ... всичко. 

 

HBK

Дискриминацията по отношение на моловете (най-безопасните пространства за пазаруване от епидемиологична гледна точка) е доста озадачаваща.

 

Ние всички знаем, че най-дълбоко пазените „държавни” тайни са имената на съвременните собствениците и това чии „отрочета” са те. Както и разбира се партийната им (и номенклатурна) принадлежност.

 

Получателите на „куфарчета” (от Луканово време), както и настоящите „честни” бизнесмени са скрити от „лоши думи хорски”. При очебийната липса на истинска опозиция в страната ни ясно е, че кърлежите-куфарополучатели, са се сборичкали. Можем само да допуснем, че „моловете” са убежище на спонсори на „опозицията”. Нещо като забегналия в Дубай „честен бизнесмен”.

Black sparrow

Аз се казвам Ивайло Иванов и имам бар. Нещо? Да, знам, между ушите нищо

  Имате често срещана комбинация от имена, но за голяма част от форума сте наркобарон, сутеньор, перач на пари, укривател на данъци и експлататор на персонал.  А и работите с 857352% надценка на разредената водка и бира.😊

Освен вас такива са всички притежатели на закусвални тип баничарници, шкембеджийници, сладкарници и кафенета.

HBK

... но всеки си плаща за всичко. И за здраве, и за образование, и за социални дейности, и за ... всичко. 

 

Амчи, да не мислите, че това не е така и сега. Да не би да не съзнавате, че т.н. „Здравна каса” НЕ е само „гара разпределителна” на уж държавните пари към частните болници. Не знаете ли, че някои частни болници (с неизвестни, но подозирани собственици) получават от НЗОК много повече пари, отколкото държавната Александровска болница. Наистина ли вярвате, че в България има „безплатен обяд”, макар и под формата на „безплатно” здравеопазване.

 

P.S. А иначе, лозунгът  „всяка услуга срещу заплащане” си остава най-чистия, най-коректен и най-справедлив принцип на съществуване за всяко общество. Проблемът е, че има едни тарикати, които търсят „преразпределение” на пари без изобщо да предоставят услуга. В България доскоро ги наричахме „камунисти” (от породата „номенклатурчици”).

Отровното соло

Що губиш време да му обясняваш... все едно да обясняваш на уличен помияр, че не трябва да се храни с лайна.

Black sparrow

Ние всички знаем, че най-дълбоко пазените „държавни” тайни са имената на съвременните собствениците и това чии „отрочета” са те. Както и разбира се партийната им (и номенклатурна) принадлежност.

  Аз познавам един-два. Около къмпинг "Градина" се зародиха сегашните собственици на МОЛ-вете.

Между другото няколко от първите собственици(акционери) са вече покойници, за един не съм сигурен, защото продаде всичко когато се разболя от бъбреци и отиде нейде по Родопите.

Знам, че и едни хора направиха заменки на апартаменти срещу част от софийските МОЛ-ове. Накратко: "Вземи тези апартаменти в Слънчев бряг и ни прехвърли дяловете си, това ни е най-доброто предложение и друго няма да има. Поне ще си жив и ще има къде да си почиваш лятото" 😊

 Огромната част от парите обаче са на турски и американски компании.

Каспър

...най-доброто предложение и друго няма да има
тия ще да са руснаци
или поне са научили нещо от тях, първото предложение е най-доброто😁

Вишински

"Подобно на ресторантьорите, представителите на големите търговски центрове също настояват, че до момента няма научни доказателства и изследвания, които установяват, че в тези обекти предаването на заразата е по-голямо, отколкото във всяко друго място за пазаруване, което не е затворено със заповед и в настоящия момент."

 

Аман от дебили!

 

Сега ще го обясня много достъпно и популярно. Така, че да го разбере дори онзи, който не иска да го разбира.

 

От какво зависи дали ще се заразим?

От няколко неща основно: да сме в досег със заразен (не е нужно да му бъркате по аналният отвор, въздушно - капковата инфекция се предава на метри разстояние), да има свободен обмен на заразен материал (да не се ограничава плюенето, храченето, изхвърлянето на кълба от заразен аерозоли чрез маски и други предпазни средства) и контактът да е относително дълъг (над 5-10 минути за старата разновидност на вируса, при новата и по-зарзана версия това време намалява).

 

Можем ли да спрем общественият транспорт без това да блокира  радикално функционирането на държавата?

Не можем.

А можем ли да се заразим там?

Напълно е възможно.

А голяма ли е вероятността?

Относително голяма. Хората са там за кратко - между 5 и 20 минути най-често. Носят маски през цялото време. Непосредствена опасност представляват болни, които са наблизо и извършват активно отделяне на вируси чрез кихане, кашляне и говорене на висок глас. Опасността тук е донякъде притъпена от краткотрайността на контакта и използването на предпазни средства.

 

Можем ли да затворим магазините за хранителни стоки, аптеките, застрахователните офиси, бензиностанциите, сервизите, банките и прочие, без това да блокира  радикално функционирането на държавата?

Не можем.

А можем ли да се заразим там?

Възможно е, но вероятността е доста по-малка от тази на зараза в общественият транспорт. Отново тези места се посещават от хора с предпазни средства, които стоят заедно с останалите относително кратко време - до 15-20 минути. Дистанцирането е значително по-голямо.

 

Можем ли да затворим магазините за не - хранителни стоки, като тези за облекла (става дума за отделно взети обекти, не групирани под общ покрив, както е в молове и цумове), книжарници, фризьорски салони, железарии, за строителни материали и прочие, без това да блокира  радикално функционирането на държавата?

Да, можем

А можем ли да се заразим там?

Слабо вероятно, виж по-горе защо.

Следователно, можем да затворим тези обекти, но е хем безполезно, хем вредно.

 

Можем ли да затворим обекти, където се предлага само храна, която хората вземат за вкъщи или консумират на открито, без това да блокира  радикално функционирането на държавата?

Да, можем.

Вероятност от зараза има ли?

Минимална. Трябва наистина да изма много злощастно стечение на обстоятелствата, за да се случи.

Следователно, можем да затворим тези обекти, но е хем безполезно, хем вредно.

 

Да минем към кръчмите и ресторантите. Там как е положението? Хората вътре дълго ли стоят?

Обикновено над един час. Често пъти повече.

А има ли дистанциране?

Само докато се обещава, за да се прелъже някой и да разреши отвраянето. После като зинат онея ми ти уста... Ден година храни, затова и се спират всякакви опити за разреждане на клиентите.

Хората с предпазни средства ли са?

Няма как да са, нали ядат и пият.

Има ли високо говорещи?

Има.

Това прави тези места изключително опасни за заразяване. И затварянето им (временно) не блокира държавата.

 

При моловете - имаме хем дълго пребиваване (минимум час), хем места за хранене (виж по-горе), хем слаби възможности за дистанциране. Самият мол не може да е на печлаба, ако не поощрява максималното посещение. Никой от собствениците на молове не обмисля сериозно дистанцирането като мярка. Хем молът работи и носи своите оперативни разходи, хем да няма клиенти, дето да ги покриват... Следователно, тези места са също опасни, също разпротраняват зараза, също тяхното временно затваряне не спира функционирането на държавата.

 

Училищата и университетите са изключително сериозен източник на зараза, сравним или даже по-голям от кръчмите и ресторантите. Ясно е защо - абсолютно всички условия за успешно заразяване са изпълнени. Държат се отворени по чисто социални причини, което е дълбоко неправилно. В епохата на интернет да се обяснява, че не може да се учи дистанционно е несериозно. Качеството е доста по-лошо, спор няма. Но - няма да е вечно.

 

И докога така? Нали така питали цумаджийте? Нямали яснота кога ще заработят?

 

Лесен отговор: до достигане на масово ваксиниране, обхванало поне 50% от населението. Тогава нека работят всички, които искат.

Goldfinch

По малоумно обяснение не бях чел. 

Карапетров

Дано малоумниците го схванат  това малко длъжко обянение.

ХичМеНяма

Малоумниците ще го схванат. Нормалните мислещи хира не. На схваналите го честито!

ХичМеНяма

Ако ми се занимаваше бих написал точно толкова дълго, което малоумниците няма да схванат. 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Вишински, го играе овчарското куче.

Слушайте, какво ви казва овчаря, щото иначе ...

☺️

Много страшно лае, ама като попадне във вълчи капан и си отхапва три крака преди да успее да се освободи.

 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Вишински, трогнат съм от твоя искрен плам. Колко жалко, че е на халост, понеже не смятам да те чета...

риболовец 5

  Когато почнат да отварят МОЛ-овете, да не забравят да отворят и МОЛ "Странд" в Бургас.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш