Quantcast
Има небивал бум на жалби за изпуснати и закъснели полети | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Има небивал бум на жалби за изпуснати и закъснели полети

Авиокомпании отказват обезщетения, ако проблемът на пасажера е причинен от летището
4 306
 Pixabay
45% повече са жалбите от граждани за проблеми с полетите им

Хаосът по летищата в Европа това лято е довел до бум на жалбите и исковете за обезщетения заради закъснели, отменени или изпуснати полети. На по-големите аеропорти чакането на опашки за проверки и чекиране на багажа е толкова продължително, че пътници не успяват да се качат на самолета си, дори и да са дошли в обичайните два часа преди полета, посочват от Европейския потребителски център България. В центъра това лято са постъпили над 330 оплаквания и молби за помощ заради проблеми с въздушния превоз - с 45% повече от миналата година.

Докато през 2021 г. са преобладавали жалби за невъзстановени суми заради неосъществени полети в ковид - ограниченията, то тази година жалбите най-вече закъснели или отменени полети или проблеми с багажи, посочи Соня Спасова от Европейския потребителски център у нас. Тя очаква в следващите месеци жалбите да нараснат още повече, защото процедурата изисква потребителят първо да се обърне към авиокомпанията и едва след отказ на съдействие, да потърси помощ от ЕПЦ. 

За близо 10 000 жалби през юни и още толкова през юли, съобщават от компанията ClaimHelp, специализирана да съдейства на потребители да търсят правата си пред авиокомпании или в съда при проблеми с полети. Освен българи компанията обслужва също така потребители от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Унгария. "Исковете се оказаха много повече от очакваното, особено в сравнение с предните две лета в пандемия, затрупани сме с работа", коментира за "Сега" Симеон Владимиров, управител на ClaimHelp. 

Според Владимиров обаче през август ще има успокояване на ситуацията и намаляване на исковете, тъй като авиокомпаниите овладяха положението с отмяна на полети в последния момент и още през юли започнаха да уведомяват клиентите си за анулирани полети през този и следващия месец. По регламент обезщетение не се полага, когато авиокомпанията уведоми за отменен полет 14 дни преди датата.

Давностният срок за предявяване на претенции е една година, но експертите съветват това да се направи още в първите 3-4 месеца. Авиокомпанията по регламент трябва да отговори в двумесечен срок и ако това не стане, може да се заведе дело.

Съдействието на Европейския потребителски център е напълно безплатно, докато фирмите-посредници взимат комисиона, но пък поемат цялата грижа по установяване на контакт и преговори с авиокомпаниите от самото начало. "Имаме над 7500 съдебни дела в български съдилища срещу местни и чуждестранни авиокомпании", заявиха от ClaimHelp.

До 600 евро може да стигне обезщетението за анулиран в последния момент полет или за закъснение повече от три часа. Сумата зависи от дължината на маршрута, като за най-масовите полети в Европа до 1500 км тя е 250 евро.

От ЕПЦ България посочиха един от последните случаи, за които са помогнали: Двама потребители (мъж и жена) трябва да пътуват в началото на месец юли от Ханя (Крит, Гърция) до София. Малко преди планирания час за излитане, след като вече са минали всички проверки и са на гейта, пътниците са информирани, че полетът им ще се  забави. В крайна сметка пристигат в София с близо 6 часа закъснение. Пътникът подава жалба до авиокомпанията, но без успех. След като се оплаква и до ЕПЦ, с помощта на мрежата от Европейски потребителски центрове получава компенсация (за всеки от двамата пътници по 250 евро).

Със сигурност обезщетение не се дължи, когато закъснението на полета е породено от т.нар. извънредни обстоятелства – например буря, стачка на летищните власти или заплаха за атентат. 

Малко вероятно е парите за билета да бъдат възстановени или да се получи обезщетение за пропуснат полет заради дълго чакане при проверките за сигурност на летището, предупреждават от ЕПЦ. Причината е, че за дългите опашки и организирането на проверките за сигурност отговорност носи летището, а не авиокомпанията. 

За съжаление, възстановяването на разходи от страна на летището също е малко вероятно. А що се отнася до застраховките при пътуване - по правило чрез тях най-често се изплаща обезщетение при изпуснати полети заради заболяване или извънредно събитие – например катастрофа по пътя към летището, но не и поради забавяне, свързано с проверките за сигурност.

При това положение пътниците биха могли да потърсят правата си в съда с аргумента, че летището е виновно за изпуснатия полет. Ако се стигне до там, ще бъде необходимо да докажат кога са пристигнали на летището и евентуално да покажат с видео или снимка, че са чакали на дълги опашки. Добре е да се пазят касови бележки за паркинга или от покупка на терминала, билет от градския транспорт или други доказателства, които могат да потвърдят времето, в което пътуващите са пристигнали на аерогарата.

Още

Мъжът, вдъхновил "Терминалът" на Спилбърг, почина на летище

13.11.2022

4306
Стачка във Франция анулира полети от София

16.09.2022

863
Стачка на "Луфтханза" засегна и полетите от София

02.09.2022

Обновена

2716